Trebuie utilizate întrerupătoare de circuit speciale în prezența unui UPS static?

Primul considerent în selectarea unui întrerupător de circuit pentru a proteja un UPS static cu filtre de intrare se referă la curentul diferențial nominal, care trebuie să fie coordonat cu curentul de scurgere al filtrelor. Este necesar să se aleagă un întrerupător de circuit al cărui curent Idn este mai mare decât acesta din urmă, care poate să aibă o valoare  de până la 5% în cazul unui UPS într-o instalație fixă.

Al doilea considerent se referă la forma de undă a curentului de scurgere la pământ, pentru că imediat în aval de electronica sistemului de putere (adică înainte de filtrul de ieșire) acesta nu mai are forma alternativ sinusoidală.

În bobina întrerupătorului de circuit, un curent de scurgere la pământ unidirecțional determină o variație de flux mai mică decât un curent alternativ (figura 1) și o forță electromotoare care nu este suficientă pentru a declanșa dispozitivul de protecție.

grafic

În anumite limite, întrerupătoarele de circuit de tip A (figura 2), funcționează de asemenea la curenți unidirecționali.

grafic2

Întrerupătorul de circuit tip B (figura 2), funcționează, de asemenea, în prezența unor curenți de defect unidirecționali (figura 3).

grafic3

În cazul în care UPS-ul static este trifazat/monofazat sau trifazat/trifazat, este necesar să se folosească întrerupător de circuit de tip B, astfel încât să asigure protecție în cazuri speciale de defecte în porțiunea dintre redresor și invertor sau, în cazul unei scurgeri la pământ în porțiunea DC a circuitului. În cazul în care unitatea este monofazică/monofazică, în aceleași condiții, de exemplu defecțiune a porțiunii DC, un întrerupător de circuit tip A este suficient. Pe baza cerințelor de selectivitate sau a curenților de start-up speciali la pornirea UPS-ului static datorați filtrelor de intrare, poate fi necesar să se adopte un întrerupător de circuit de tip S în amonte de unitate.

foto Gama UPS-uri SOCOMEC UPS

Despre SOCOMEC Group

SOCOMEC este un grup industrial independent, specializat în asigurarea disponibilității, controlului și securizării rețelelor electrice de joasă tensiune în industrie și sectorul serviciilor.

Înființată în 1922, dezvoltarea companiei se bazează pe două activități industriale complementare:

– Sisteme de Protecție și Automatizări Electrice (întrerupătoare, siguranțe, inversoare de sarcină, întrerupătoare de protecție, monitorizare electronică și de protecție, carcase, dulapuri  etc.);

– Sisteme de Alimentare Electrică Continuă (UPS-uri, module de transfer de sarcină, redresoare/invertoare, compensatori armonici, etc.).

SOCOMEC este lider și specialist în domeniul său.

Având 2500 de angajați în 22 de subsidiare în toată lumea, SOCOMEC deține controlul total asupra proiectării, producerii și comercializării produselor sale.

Nouă site-uri industriale (4 în Franța, 1 în Italia, 1 în Tunisia, 1 în India, 2 în China) funcționează utilizând expertiza tehnologică a Grupului, garantând în permanență calitatea producției și respectarea termenelor.

În 2009,  SOCOMEC Group a avut o cifră de afaceri de 310 millioane de euro.

Aflați mai multe de pe www.socomec.ro

Share