Teste pentru aplicații mobile cu Sonel PAT-800 și PAT-805

Regulile și obligațiile privind folosirea diferitelor tipuri de echipament electric, atât casnic cât și profesional, sunt definite de un set extins de prevederi care, în afară de obligația impusă producătorului de echipamente electrice ca acestea să fie proiectate și executate în conformitate cu standardele relevante în domeniu, impune de asemenea responsabilitatea utilizatorului legată de menținerea stării adecvate a echipamentelor și uneltelor. Aceste măsuri indică de asemenea implementarea de inspecții periodice și testări ale echipamentelor după reparații.

Astfel, este foarte important controlul stării echipamentului electric în mod corect și suficient de des. Echipamentul defect, deseori deteriorat fără știrea utilizatorului, reprezintă un mare pericol pentru utilizator și poate, de asemenea, produce serioase pierderi financiare, de exemplu prin producerea unui incendiu.

Dacă dovezile arată că echipamentul nu a fost complet funcțional (de exemplu, a avut izolația deteriorată), nu mai este responsabilitatea producătorului ci a proprietarului, și în plus poate să ducă și la refuzul plăților compensatorii din partea asiguratorului.

Pentru a îndeplini cerințele legale și pentru o oferi o soluție profesională dar simplă de a acoperi toate necesitățile de verificări de siguranță electrice, Sonel introduce noile testere pentru verificarea siguranței echipamentului electric PAT-800, PAT-805 și PAT-806.

Sonel PAT-800
Sonel PAT-800

Funcționalitatea și performanțele instrumentelor SONEL permit controlul complet al stării tehnice a instrumentelor și echipamentelor de putere, inclusiv verificarea parametrilor de bază ai echipamentelor electrice trifazice.

În plus, pentru a garanta siguranța și corectitudinea măsurătorilor, la pornire seria PAT 800 verifică starea rețelei de alimentare (adică tensiunea, frecvența, continuitatea și tensiunea conductorului de protecție). Testerul permite efectuarea testelor în modul automat, unde puteți stabili propria secvență de teste, cu parametri aleși, sau în mod manual. Modul manual este disponibil direct de la butoanele de pe fața aparatului. De exemplu, PAT-805 permite executarea unei proceduri de testare complete care include:

  • Test inițial, inspecție vizuală a dispozitivului. Testerul verifică continuitatea circuitului LN și permite verificarea siguranței fuzibile.
  • Măsurarea rezistenței de împământare (PE) cu curenți de teste de 200mA, 10A sau 25A.

Pentru curenții de test de 200mA este disponibilă funcția ZERO (permite eliminarea rezistenței cablurilor de test pentru a elimina erorile suplimentare de măsură).

În cazul curenților de test de 10A și 25A nu este necesar acest lucru. Sonel oferă o soluție profesională (măsurarea pe patru fire) pentru a asigura măsurarea cu înaltă rezoluție, de 1mW, cu o reducere maximă a erorii de măsurare. Sursa de curent de mare performanță cu curent de test maxim > 25A la testarea de rezistențe de până la 0,2 W este de neatins pentru multe testere de pe piață, cu un preț mai ridicat. În plus, măsurătorile de continuitate pot fi făcute cu priza de teste de pe fața testerului sau cu sondele testerului, care vă permit să verificați cablurile sau dispozitivele fără ștecher.

Măsurarea rezistenței de izolație. Sunt disponibile trei tensiuni de test: 100V, 250V și 500V (PAT-805) și un domeniu larg de măsurare permite alegerea adecvată a parametrilor de măsurare corecți pentru o gamă extinsă de echipamente de verificat. Suplimentar, bornele de măsurare  ale testerului sunt protejate în cazul în care există tensiune pe obiectul testat. Sunt disponibile două metode de măsurare. Cu ștecherul conectat la priza de test de pe fața testerului sau cu sonde (cabluri) de test separate.

Măsurarea curentului de fugă. Instrumentele Sonel din Sria PAT au patru funcții de măsură ce permit măsurarea: curentului echivalent de fugă, curentului diferențial de fugă, curentului de fugă de atingere și curentului de fugă pe conductorul PE. Domeniul larg de frecvențe pentru măsurările de curenți de fugă (între 20Hz  … 100kHz  pentru curenții de fugă pe conductorul PE și de atingere) este un alt avantaj al Sonel PAT.

Măsurarea puterii. Deseori la testarea echipamentului electric este necesar să se verifice dacă respectivul echipament funcționează la puterea electrică corectă, conform specificațiilor producătorului. Sonel PAT permite nu numai  măsurarea puteri electrice de până la 3,9kVA dar și afișarea valorilor măsurate ale tensiunii și curentului.

Testarea cablurilor IEC și a cablurilor prelungitoare. Testerul verifică automat parametrii de bază ai cablurilor IEC și, cu folosirea unui adaptor suplimentar, cabluri prelungitoare și sonde cu mufă IEC-60320-C5 (folosite de exemplu la notebook-uri). Secvența de măsurători este executată automat și conține: măsurarea rezistenței de izolație a conductorului de protecție, măsurarea rezistenței (continuității) cablurilor PE, măsurarea continuității conductorilor L și N, verificarea scurtcircuitului între aceștia, verificarea polarității.

În toate funcțiile de măsurare, unde este necesar, este posibil să setăm durata măsurătorii și limitele pentru rezultatul măsurării. Sonel PAT compară rezultatul cu limita setată și-l evaluează automat ca fiind corect sau nu. După măsurare, rezultatul poate fi salvat în memorie sau tipărit. Sonel PAT are o abilitate unică de a înregistra măsurători individuale (făcute în mod manual) și nu numai secvențe de măsurători în mod automat. Pentru fiecare măsurătoare, testerul memorează rezultatele, limitele, data și parametrii setați. Datele pot fi memorate în memoria internă sau pe un stick de memorie (USB flash drive). Pentru fiecare dispozitiv testat poate fi alocat un cod de bare și poate fi citit ulterior de un cititor de coduri de bare.

Imprimanta opțională vă permite să tipăriți rezultatele  imediat după măsurătoare dar și pe cele din memoria instrumentului.

Testerele Sonel permit executarea măsurătorilor conforme cu toate standardele și reglementările pentru testarea echipamentelor electrice.

sonel1

Fiecare tester este echipat cu toate accesoriile necesare: cabluri de test, sonde de test, cleme tip crocodil, cablu de alimentare și cablu USB. Toate accesoriile sunt împachetate într-o cutie de transport. Accesoriile adiționale includ adaptori pentru măsurători ale echipamentelor trifazate, imprimantă, scaner de coduri de bare și adaptor pentru măsurarea cu cabluri prelungitoare.

Compact, dotat cu o geantă de transport, cu un display ușor de citit, acces direct la toate funcțiile și ușurință în utilizare, cu accesorii bine alese, seriile Sonel PAT 800 sunt ușor de transportat și operat iar lucrul cu aceste dispozitive de înalt nivel tehnologic este intuitiv.

Share