Simpozion AREL la TIB 2013

Asociația Română a ELectricienilor(AREL) a organizat, pe 18 octombrie 2013, în cadrul TIB 2013, în sala Cupola din Complexul Romexpo, Forumul Electricenilor, în cadrul căruia au avut loc prezentări pe teme legate printre altele și de automatizarea instalațiilor electrice din locuințe, folosind diverse soluții de domotică existente pe piața din România.

Evenimentul a fost structurat pe două sesiuni de prezentări:

Partea I. De la practica aplicațiilor la reglementări aplicate:

 • Întreruptoarele diferențiale – Moft sau necesitate. Funcționare, tipuri constructive, noutăți în domeniu, obligații, recomandări.
 • Stațiile de încărcare pentru automobile electrice. O nouă oportunitate pentru dezvoltarea firmelor din domeniu electric.
 • Gama de invertoare fotovoltaice KACO Germania. Al doilea producător din Germania, cu o capacitate anuală de 10 GW, își prezintă produsele pentru piața românească.
 • Noi reglementări cu impact pe piața regenerabilelor.
 • Regulamentul pentru acordarea autorizațiilor și licențelor.
 • Regulamentul privind racordarea utilizatorilor la rețelele de interes public.

Partea a II-a. Eficență și automatizare:

 • Managementul consumul de energie electrică.
 • Domestia – O soluție la îndemână. Poate o casă să devină inteligentă fără ajutorul calculatorului? Dacă da, cum?
 • Smartsoft – Automatizarea casei – soluția rămânească pentru acasă.
 • Soluții Merten KNX pentru automatizări în clădiri, oferite de liderul mondial în domeniu, Schneider Electric, cu o variantă simplă, economică, interschimbabilă pentru a face confortul să devină accesibil.
 • Softul de programare KNX. Necesitate și capabilități.

Soluția oferită de producătorul belgian Domestia se caracterizează prin simplitate, robustețe și ușurință în programare și, nu în ultimul rând, prin preț competitiv, pentru că nu folosește un calculator. Prin câteva apăsări ale unor butoane din panoul de comandă, se poate programa oricare din modurile de funcționare, rapid și simplu. Soluția, ce folosește doar butoane are avantajul unui preț de cost redus, dar există și o variantă cu touch-screen, cu programare grafică, intuitivă, dar evident mai scumpă. Folosind modele de extensie, Domestia asigură și peste cele 32 ieșiri standard ale unității centrale de bază.

Soluția alternativă, oferită de standardul KNX, urmaș direct al mai vechiului EIB, sprijinită și de firma Schneider, permite folosirea echipamentelor celor peste 300 de membri ai asociației KNX. Gradul larg de extindere a standardului KNX face posibilă integrarea domoticii în locuință, ca o evoluție normală, care adaugă valoare instalației electrice dar și casei în ansamblu. Pentru a ajuta pe cei care lucrează la realizarea instalației electrice a locuinței, Schneider oferă și o soluție de tablou electric prefabricat, la care programarea este mult simplificată. De altfel, programarea unui sistem KNX necesită cursuri specifice și duce la dezvoltarea de noi meserii. Este de remarcat că o serie de funcții ale KNX permit reprogramarea folosind internetul.

KNX

Casa inteligentă, care se obține prin echiparea cu domotică, este de altfel soluția globală la eficientizarea consumurilor energetice ale clădirilor.

Sistemele de iluminat din numeroase locuințe sunt prevăzute deja pentru anumite încăperi cu senzori de prezență iar sistemele de încălzire moderne, cu centrale termice individuale, sunt echipate cu cronotermostate care, prin programare adecvată, reduc consumurile de energie pentru climatizare. Toate aceste sisteme deja existente pot fi integrate relativ simplu în sistemul domotic al unei locuințe, care poate oferi și alte numeroase facilități, de tipul scenariilor sau funcțiilor speciale.

Cei de față au arătat că proiectarea unei soluții domotice și realizarea ei de la început este în măsură să asigure o reducere serioasă a costurilor față de implementarea ei pe o construcție echipată cu instalație clasică.

S-a promovat ideea că singura modalitate de dezvoltare a pieței instalațiilor electrice din domeniul rezidențial este de a “împinge” clientul, proprietarul locuinței, să opteze pentru această nouă tehnică, a clădirii inteligente, prin echiparea cu domotică a locuinței sale, prin care controlând mai eficare consumatorii de energie din locuință, să poată obține consumuri mai mici de energie și un confort sporit.

Share