Tesla Powerwall 2 – soluția de stocare a energiei electrice pentru locuințe oferită de Tesla
Tesla Motors, firma creată de Alan Musk dezvoltă tehnologii diverse de la cele legate de mașini electrice și infrastructura electrică terestră necesară alimentării lor, până la cele legate de călătoria în spațiu…Unul din produsele Tesla de mare succes este sistemul de stocare a energiei electrice Powerwall 2.
Powerwall 2 este a 2-a generație de sisteme de stocare a energiei, bazate pe baterii cu Li-Io produse de Tesla. Powerwall 2 este unul din cele cele mai avansate sisteme rezidențiale de stocare a energiei din prezent. Cum Tesla nu este doar un producător de automobile, ci și producător de baterii electrice, beneficiază de avantajul de a putea configura bateriile în variante constructive diferite, fie pentru echiparea lui Model 3, fie pentru Powerwall 2… Powerwall 2 este un sistem de baterii (în c.c….) ce stochează 13,5 kWh energie și furnizează o putere maximă de 7kW sau o putere constantă de 5kW. Tesla a montat și un invertor lângă pachetul de baterii, care transformă curentul din c.c. în a.c.
Invertorul care echipează Powerwall 2 permite reîncărcarea bateriilor
Pentru reîncărcarea bateriilor, invertorul asigură și funcția de încărcător. Astfel, Energia electrică preluată din rețeaua de c.a. (230 V c.a. sau 3 x 400 V c.a.) se transformă în c.c. care este stocată în baterie. Invertor are un randament de 90%. Capacitate utilă a Powerwall 2 este egală cu cea totală , de 13,5 kWh, deci bateria poate fi folosită la maxim fără a fi necesar să o protejăm prin oprirea descărcării la anumite praguri limită inferioare (de ex. 15% așa cum e cazul cu unele baterii de pe piață).
Costurile instalării unui Powerwall 2
Tesla recomandă prețul de 6.700 de dolari Powerwall 2 la care se adaugă 1100 dolari pentru Powerwall Backup Gateway 2. Montajul variază de la 1.000 $ la 3.000 $, în funcție de complexitatea instalării. Dacă un sistem Powerwall este instalat împreună cu un sistem solar(caz frecvent de altfel) costul va fi mai mic, deoarece unele cheltuieli sunt comune ambelor operații.
Powerwall 2 a fost recent actualizat cu un Gateway nou, denumit Backup Gateway 2, care a permis companiei Tesla să standardizeze în mare măsură modul în care Powerwall funcționează în întreaga lume. Noul Gateway 2 a fost lansat ca parte a unui efort de standardizare mai mare a produselor Powerwall, concretizat prin creșterea prețurilor pe unitatea Powerwall 2 de bază și pe unele dintre produsele de suport.
Cum lucrează Wallbox ?
Tesla Powerwall 2 a fost conceput pentru a permite operații flexibile cu actualizări de tip „over the air” care pot oferi rapid noi funcționalități pentru Powerwall. Conectivitatea la Internet a Powerwall Backup Gateway 2 îi permite să rămână conectat la internet pentru a avea informații privind modificarea prețurilor energiei electrice, a politicilor energetice și chiar a vremii. Aceste date sunt combinate într-un pachet care lucrează în mod constant pentru a optimiza amprenta energetică a casei, folosind o serie de caracteristici de optimizare.
Moduri de lucru Wallbox
Self-Powered – Powerwall 2 are capacitatea de a maximiza consumul propriu de la sistemul solar local. Acest lucru se realizează prin stocarea energiei în timpul zilei și utilizarea acelei energii stocate după cum este necesar pentru alimentarea casei. Tesla estimează că abilitatea de a stoca generația solară în timpul zilei și de a o folosi înapoi pentru încărcarea bateriei în timpul nopții, aproape dublează cantitatea de energie solară livrată direct casei. Dacă întreaga energia solară produsă local se consumă tot local, în locuința respectivă, fie la producere, fie ulterior, după ce este stocată. Avantajul este unul consistent. Se evită vinderea energiei la un preț mai ieftin operatorului de rețea și cumpărarea energiei la prețul normal, mai ridicat, din rețea. Toată energia produsă local în panouri fotovoltaice este consumată local și doar eventualul surplus se livrează rețelei.
Backup – Ca baterie pentru o reședință, una dintre funcțiile principale ale Powerwall-ului este de a furniza energie de rezervă în caz de întrerupere a alimentării cu energie electrică. În cazul în care întreruperea durează o perioadă mai lungă de timp, Powerwall se poate reîncărca de la un sistem solar de tip „acoperiș”. Astfel, Powerwall cu un system solar poate să asigure energia electrică pe o perioadă nelimitată, în limitele dimensiunii sistemului solar și a numărului de unități Powerwalls instalate.
Control avansat bazat pe timp, optim pentru fiecare moment al zilei – Powerwall-ul este conectat la internet cu un soft care optimizează costul energiei pentru clienții care au tarife pentru electricitate care variază în funcție de ora din zi sau de sezon. Cu controlul avansat bazat pe timp, Powerwall activează în mod activ pentru a maximiza valoarea generării de energie solară și a consumului de energie al locuinței din rețea, pentru a încărca inteligent și a descărca energia în funcție de timpul și prețul energiei.
Ar mai fi de adăugat că Tesla oferă pe lângă binecunoscutul vehicul electric integral Model 3 și sistemul de stocare Wallbox 2, un sistem de panouri fotovoltaice montate pe acoperiș, cu puteri ce merg până la zeci de kW, configurabil în funcție de arhitectura casei. De altfel Tesla se anunță ca un jucător important și pe acest segment de piață al panourilor fotovoltaice și ocupă locul 3 în SUA. Astfel, Tesla oferă o soluție integrată ce include un sistem local de producere și stocare a energiei electrice ca și o gamă de vehicule electrice și încărcătoarele lor. Trebuie spus că Tesla oferă pentru autovehicule electrice și încărcătoare rapide, de mare putere, superchargerele care necesită conectarea la o rețea electrică capabilă să ofere puteri de ordinul sutelor de kW.
Fotografii : Tesla Motors Inc.