Tesla Motors împinge tehnologia spre noi limite

Tesla Motors va lansa Model Y, un SUV de mici dimensiuni în 2020

Recent  presa americană a publicat știrea că  Tesla Motor a anunțat că va produce începând de anul viitor, la fabrica Gigafactory 1 din  Nevada și ulterior în fabrica sa Gigafactory 3 din China de lângă Shanghai, un SUV cross-over, un vehicul de 7 locuri care va fi urmașul lui Model X dar care va folosi platforma lui Model 3 ca și circa 75% din componentele sale.

Model Y va avea o autonomie similară cu cea a celorlalte modele Tesla, de aproximativ 300 mile variind în funcție de pachetul de baterii ce vor echipa vehicului.

SUV-ul cross-over va fi denumit  Model Y și va acoperi un segment extrem de popular în SUA, dominat de modelul Toyota RAV4 .

Planurile Tesla vizează producerea în Nevada  la Gigafactory 1  a 2000 de vehicule Model Y săptămânal în septembrie 2020 și a 7000 săptămânal până la finele anului 2020.

În China,  Model Y va fi produs la Gigafactory 3 din octombrie 2020 și va atinge un ritm de 5000 de bucăți  săptămânal până în februarie 2021. De altfel tot la aceeași fabrică din China se  va produce și Model 3 . Platforma comună pentru Model 3 și Model Y va simplifica producția de masă a celor 2 vehicule. Tesla speră să livreze 380 000 de exemplare de Model 3 în 2019 grație unui ritm de producție de 10000 de exemplare săptămânal ce va fi atins la sfârșitul anului în curs.

Lansarea producției  Model Y și Model 3 la fabrica din Nevada unde se produc și bateriile și sistemul de propulsive, va reduce problemele producătorului Tesla legate de transportul subamsamblelor la fabrica din Fremont California, unde nici spațiul de producție limitat nu mai permitea dezvoltarea.

În anii ce vin, Tesla va baza pe cele două modele noi, Model 3 și Model Y și va restiliza și  mai vechile Model S și Model X. Tesla Motor are în plan și proiecte de minibus și pick-up,  acționate electric.

Folosirea de platforme comune pentru mai multe modele  oferă mai multe avantaje:

  • Costurile de dezvoltare mai reduse
  • Costurile de producție mai reduse
  • Prețuri mai bune pentru cantitățile mai mari de piese de la furnizori
  • Lansarea noilor modele, cum e cazul lui Model Y se face mai rapid

Tesla se așteaptă să producă Model Y în cantități chiar mai mari decât Model 3.

Analiștii speră că Tesla va lansa anul acesta și o nouă versiune a calculatorului de bord Hardware 3, care va permite conducerea în regim autonom pe autostradă a vehiculelor echipate cu această versiune, lucru promis de altfel și de Alan Musk pentru 2019.

Tesla va lansa Model 3 în Europa și Asia în 2019 iar în SUA va lansa în trimestrul 2 al anului curent Model 3 echipat cu pachetul de baterii standard, la un preț de vânzare de  35 000  de dolari, ceea ce se speră ca va crește substanțial vânzările.

Supercharger V3

Tesla va lansa anul acesta și un încărcător nou, Supercharger V3 ce va oferi o putere de încărcare nominală de 200 kW , peste valoarea de 120 kW a încărcătoarelor folosite de Tesla până acum.

Tesla Energy

Powerwall 2 este noua versiune a sistemului dezvoltat de Tesla pentru producere de energie electrică compus dintr-un acoperiș echipat cu panouri solare și dintr-un pachet modular de baterii pentru stocarea energiei, ceea ce permite utilizarea pe timpul nopții. Conform Tesla, sistemul Powerwall 2  ar trebui să asigure în mod normal autonomia energetică a unei locuințe uzuale, pentru că oferă circa 30kWh zilnic. Tesla lucrează simultan și la Megapack, proiectul de sistem de stocare cu o capacitate de  1,2 GWh ce se va produce la fabrica Gigafactory 1.

Detalii pe : https://www.tesla.com/

Share