Tehnologia StoreDot pentru bateriile vehiculelor electrice, permite încărcarea vehiculelor electrice în 5 minute !!!

StoreDot lansase încă din 2015 la CES Las Vegas baterii cu Li-Ion de o nouă generație, ce permiteau  încărcarea extrem de rapidă, în câteva minute, pentru telefoane mobile. Iată că în ianuarie 2021, firma israeliană a lansat, folosind aceeași tehnologie Li-Ion,  baterii ce echipează vehiculule electrice. Practic este vorba de un pachet format din sute de celule de baterii  Li-Ion care pot stoca suficientă energie pentru a asigura unui autoturism o autonomie de până la 300 de mile (480 km) după o încărcare de numai 5 minute . Aceasta se traduce prin 60 de mile de călătorie cu o încărcare de 1 minut.

Tehnologia de bază a StoreDot încorporează molecule organice sintetizate chimic de origine non-biologică. Aceste molecule inovatoare demonstrează proprietăți optice și electrochimice reglabile unic, care permit performanțe sporite ale dispozitivelor de stocare a energiei. Bateriile li-ion alimentează astăzi atât dispozitive portabile, cât și vehicule electrice. Deși prezintă capacități de încărcare și descărcare relativ lente, în timp, reacțiile chimice interne din interiorul bateriei își reduc capacitatea de a reține energia. Cu toate acestea, StoreDot a reușit să maximizeze rata de transfer a încărcării și a îmbunătățit-o  pentru a spori caracteristicile superioare ale bateriei cu încărcare ultrarapidă, denumită FlashBattery.

Bateriile li-ion uzuale conțin compuși anorganici în catodul bateriei, cuprinzând de obicei oxizi metalici sau polianioni care sunt reîncărcați continuu prin introducerea ionilor de litiu. Acest proces limitează conductivitatea ionică, reducând astfel densitatea de putere și scurtând durata de viață a bateriei. Mai mult, electrolitul utilizat în Bateriile li-ion  este extrem de volatil și inflamabil, prezentând un risc sever de siguranță pentru consumatori, critic în special în mașinile electrice.

Tehnologia Li-Io modificată

Bateriile Li-ion existente folosesc grafit ca un singur electrod, în care ionii de litiu sunt împinși pentru a stoca încărcătura. Dar când acestea sunt încărcate rapid, ionii se congestionează, se pot transforma în metal și pot scurtcircuita bateria. Bateria StoreDot înlocuiește grafitul cu nanoparticule semiconductoare în care ionii pot trece mai repede și mai ușor. Aceste nanoparticule se bazează în prezent pe germaniu, care este solubil în apă și mai ușor de manipulat în procesul de fabricație. Dar planul StoreDot este de a utiliza siliciu, care este mult mai ieftin, și se așteaptă ca aceste prototipuri să apară mai târziu în acest an.

Folosind un electrod multifuncțional unic (MFE), StoreDot  combină două avantaje ale soluțiilor de stocare a energiei, încorporând capacitatea de încărcare rapidă de mare putere cu capacitatea de stocare a energiei ridicate. Această capacitate de încărcare optimizată este realizată printr-o structură inovatoare a electrodului care conține polimeri organici obținuți după un brevet propriu, combinați cu oxizi metalici ai catodului care declanșează reacțiile redox. Această soluție permite ionilor să curgă de la un anod modificat la un catod modificat la o viteză mult mai rapidă decât tehnologiile existente. Împreună cu un separator și electrolit ,realizate și ele după brevete propii, noua arhitectură oferă un curent ridicat și o rezistență internă scăzută, cu densitate de energie îmbunătățită și o durată de viață prelungită a bateriei.

În timp ce unii producători de baterii au reușit să îmbunătățească doar una dintre următoarele proprietăți:

  • capacitate crescută
  • încărcare rapidă
  • durată de viață extinsă

noua tehnologie StoreDot a optimizat acești trei parametri simultan.

https://www.store-dot.com/business-units

https://www.youtube.com/watch?v=ZkMMxmPfWVA&feature=youtu.be

 

 

Share