Lighting: Ştiri la zi din piata de iluminat si cabluri electrice

Lighting: Philips este aproape de a concluziona vânzarea Lumileds

Sursa: LEDs Magazine şi LUX Review

La un an după ce “US national security regulators” a oprit vânzarea Royal Philips’ Lumileds LED grup către investitori din China, Compania olandeză a coborât preţul aproape la jumătate şi se pare că vânzarea va fi concluzionată către un alt compărător, de această dată din SUA. Este vorba de Fondul de Investiţii Apollo Global Management din New York. Acesta a fost de acord să pună jos circa $1.5 miliarde pentru 80.1% din companie, a anunţat Philips, care păstrează 19.9% din acţiuni. Philips se aşteaptă să încheie vânzarea în prima jumătate a lui 2017, ţinând seama de mecanismul de aprobare al tranzacţiei.

Anterior, în martie 2015, preţul agreat de către GO Scale Capital China fusese de $2.8 miliarde.

Lumileds este înregistrată în Amsterdam şi operează independent în cadrul Royal Philips din 2015. Facilităţile de producţie, cercetare şi dezvoltare sunt în San Hose, California, ceea ce explică şi “amestecul” administraţiei Obama prin “Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS)“, cu trimitere la siguranţa naţională. Royal Philips s-a concentrat către piaţa de Heathcare, un proces care a însemnat şi vânzarea Lumileds în acelaşi timp cu separarea Diviziei de Lighting şi vânzarea prin ofertă publică a 25% din acţiuni.

În acelaşi timp, CFIUS, care a oprit prima încercare de vânzare a Lumileds, a mai blocat încă o tranzacţie corporatistă din industria LED, pe aceeaşi bază a securităţii naţionale şi intervenind în acelaşi mod, în vânzarea fabricantului German Aixtron către China’s Fujian Grand Chip Investment Fund LP. Aixtron este bazată în Herzogenrath, Germania şi are o prezenţă semnificativă în SUA, mai ales prin centrul de cercetare-dezvoltare din Sunnyvale, California.

Lighting: Cree anunţă rezultate în scădere, Philips anunţă rezultate în creştere

Sursa: LEDs Magazine Ianuarie

Philips Lighting anunţă rezultatele în creştere pentru Q4, în timp ce Cree previzionează o scădere pentru anul 2016, ţinând cont şi de influenţele legate de litigiul legat de patentul pentru tuburi LED. Cree previzionează o revenire a rezultatelor în al doilea trimestru din 2017, în ciuda scăderilor din 2016. Cree continuă să sufere datorită erodării preţurilor în ultimul trimestru, ceea ce a însemnat o scădere a rezultatelor la sfârşit de an. Rezultatete Cree sunt însă ceva mai greu de interpretat, deoarece Compania este în proces de a înstrăina divizia de “power semiconductor” Wolfspeed către Infineon. În acelaşi timp însă, rezultatele din sectorul SSL (Solid State Lighting) constituie un mix de afacere profitabilă. Rezultatele pentru Q4 au atins 347 milioane $ comparând cu 394 milioane $ pentru Q2 FY16.

În acelaşi timp, Royal Philips a publicat rezultatele pe 2016 şi va continua să achite dividende de 0,8Eur pe acţiune în timp ce Divizia de Lighting realizează 59% din venituri din vânzările relative la produsele LED.

Philips Lighting este cumva independentă după Oferta Publică de vânzare de la jumătatea anului 2016, Royal Philips deţinând încă majoritatea acţiunilor. Cifra de afaceri a Philips Lighting pentru 2016 este anunţată la 7115 milioane Euro, mai scăzută cu 2.4% faţă de 2015, dar mai bună decât aşteptările. Scăderea este pusă pe seama reducerii cererii de produse clasice: incandescent, fluorescent, HID, faţă de o creştere a LED cu 16% în Q4 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Philips Lighting plănuieşte să achite dividende de 1.10Eur pe acţiune, după cum anunţă CEO Eric Rondolat.

Lighting: Despre Proprietate Intelectuală şi LED

Sursa: Edison Report website

Forest Lighting, una dintre companiile mari în comercializarea de sisteme de iluminat LED din Statele Unite, este ultima ţintă a ToggLED într-o acţiune de Proprietate Intelectuală relativă la un număr de 11 patente privind tuburi retrofit LED T8 şi T5.

Compania, cunoscută iniţial ca Altair şi re-brenduită în 2012 ToggLED, a vândut tuburi sub brandul comercial Ilumisys şi a pornit de-a lungul anilor, începand cu 2008, mai multe acţiuni relative la Proprietate Intelectuală, reuşind chiar împotriva unor nume mari, precum Philips Lighting în 2015, după un litigiu disputat de-a lungul a doi ani. ToggLED se auto-susţine ca prima companie care a dezvoltat tuburi LED retrofit pentru tuburile fluorescente. În acest moment, pe site-ul firmei sunt menţionate circa 60 de patente. Cei mai multi fabricanţi pun la îndoială legitimitatea lor şi necesitatea de a continua achitarea licenţelor pentru patente pe care cei mai mulţi din industrie le considera a fi vechi şi pentru tehnologii învechite. Se pare că Forest Lighting şi-a asigurat serviciile casei de avocatură Rădulescu LLP, membră a Baroului din New York pentru a-i reprezenta interesele, aceeaşi care a reprezentat şi Philips Lighting.

Pe de altă parte, domnul David Rădulescu a avut o intervenţie asupra subiectului în timpul “Lightfair“ din San Diego din primăvara anului trecut, care s-a bucurat de un interes neaşteptat şi a devenit principalul subiect de discuţie din timpul târgului, având în vedere că industria de iluminat continuă să se auto-bombardeze cu acţiuni şi litigii relative la patente legate de LED.

Orice companie care deţine astfel de drepturi intelectuale, are o linie specială în raportul anual relativă la veniturile din patente, astfel că procente din succesul în vânzări ale unora pot ajunge să ajute un concurent. Se pare că în 2017 expiră şi o serie de patente Philips Lighting, fiţi cu grijă!

Prospăt si scump de la noi din piaţă: Romcab îşi anunţă Cererea de Intrare în Insolvenţă

Conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti şi preluat şi de ziarui Bursa, „Romcab” a depus cererea de intrare în procedura de insolvenţă în data de 10 februarie 2017, la Tribunalul Mureş. În prealabil, în data de 31 ianuarie 2017, Hotărârea nr. 1AGA Romcab, publicată pe site-ul firmei, aprobase demersurile pentru obţinerea unei emisiuni de obligaţiuni, denominate în Euro, având o valoare totală de 200 milioane Euro, cu scadenţe între 3 şi 10 ani, la o rată a dobânzii anuale de maximum 9,99%, sau un imprumut de aceeaşi valoare şi în aceleaşi condiţii, de care urma să se ocupe ca aranjor principal “Investec Bank plc”. Din prezentarea acestora din urmă: “ We were a small start-up in 1991, offering domestic strategies in an emerging market (n.a. Africa de Sud). Over two decades of growth… we’re an international business managing approximately $114 billion* for clients based all over the world”; câteva destinaţii: Africa de Sud, Australia, UK, Irlanda, Botswana … căutaţi ceva şi despre România pe site… sic! Anunţul de cerere a insolvenţei a pus însă în aşteptare această hotărâre…

„Romcab” produce cabluri, conductori electrici şi produse conexe acestora şi este controlată de „Sadalbari” Târgu Mureş, cu o deţinere de 69,02%. Compania a fost listată pe Bursa de Valori Bucureşti din anul 1995 şi a reuşit să iasă dintr-o Insolvenţă în 2010, reuşind să atragă în structura acţionariatului fondul de renume Morgan Stanley & Co International, care la data de 31.12.2013 deţinea un procent de 19%.

Tot conform ziarului Bursa, în ultimele 3 luni ale anului 2016, Romcab a pierdut 216 milioane RON. Acţiunile MCAB au înregistrat scăderi puternice la începutul acestui an, pe fondul informaţiilor “pe surse” că societatea s-a confruntat cu incidente de plată, ajungând la o depreciere de -43,26%, conform datelor BVB.

Conform site-ului Tribunalului Mureş, un număr de 15 creditori au cerut insolvenţa producătorului, printre aceştia numărându-se UniCredit Leasing, Banca Transilvania, Primaserv, Aliat Motors sau agenţia de turism Charter Trans Air Agency.

Să lăsăm însă partea ciudată cu Băncile care împrumută firme cu cifre de afaceri de 1000 milioane RON, controlate de firme cu Cifra de Afaceri de cca 1 milion RON; ce înseamnă acum garanţiile în utilaje, hale sau stocuri care sunt dar de fapt nu sunt. Îşi vor înregistra bubele la Credite neperformante şi-şi vor scoate pârleala pe “micii IMM-itici” ( folosit aici de la adjectivul “mic”) şi pe persoane fizice.

Să lăsăm asiguratorii de afaceri care vor înăspri condiţiile şi vor creşte primele de asigurare sau… nu ai de ales… Să lăsăm fondurile europene care au contribuit la eficientizarea energetică a Romcab, să lăsăm şi ajutorul de stat care s-a încasat la Romcab.

Să lăsăm furnizorii, mai ales pe cei de materie primă să-şi regândească modul de creditare furnizor şi anul financiar care se va termina sau va începe, după caz, cu o cifră mai mare sau mai mică în linia de provizioane.

Să lăsăm şi analizele financiare pentru cei ce se pricep (mai ales ca un fost Ministru de Finanţe sau ca un model pentru oamenii de afaceri) şi care nu mă pot face să înţeleg, în orice limbaj financiar între dulce şi de lemn ar comunica, cum de o firmă poate fi îndatorată cu de mai mult de 20 de ori faţă de valoarea de piaţă şi să continue încă luni bune să fie păsuită, să înregistreze incidente de plată şi să continue încă luni bune să fie împrumutată şi în cele din urmă să se continue listarea la bursă până în ultimul moment.

La o cifră de afaceri de 1.017 milioane RON, cu datorii de cca. 1.200 milioane RON, din care cca 820 milioane RON pe termen scurt, conform datelor preliminare postate pe site-ul Romcab, să lăsăm şi comparaţiile între cei 28,6 milioane RON costuri salariale (<3% din Cifra de Afaceri), vizavi de 21,6 milioane RON cheltuieli financiare (în foarte mare parte dobânzi). (NOTĂ: Costul banilor este aproximativ 75% din costul cu salariile pentru cei cca. 300 de angajaţi.)

Să lăsăm… deci problemele de sus pentru specialiştii de sus şi să vedem ce se spune “pe surse”, pe jos şi printre dinţi de către oamenii din branşă.

În primul rând, anul 2016 a însemnat o creştere a pieţei în domeniul materialelor de constructii, deci şi a pieţei de materiale electrice. Romcab a “reuşit” să se poziţioneze în 2016 cu preţuri până la 20% mai jos decât majoritatea competitorilor. Un avantaj competitiv uriaş, ţinând cont că piaţa de cabluri nu este recunoscută pentru marjă ci mai degrabă pentru volum.

Explicaţii posibile:

  1. Cea mai simplă: preţuri făcute prost, fără a acoperi costurile; greu de digerat după 27 de ani de economie de piaţă.
  2. Cea între scuzabilă şi dumping: preţuri făcute pentru a acapara piaţa şi a-şi întări parteneriatul cu distribuitorii mari; partea scuzabilă se face în general într-o piaţă matură şi pe bani proprii, nu cu bani împrumutaţi cu 10%; partea cu dumpingul rămâne de discutat de către oamenii de sus, chiar să ajungem la scenarii din filmele americane cu subiect real?
  3. Cea mai gravă; produse neconforme cu specificaţia (secţiune mai mică, materie primă cu conductivitate mai proastă şi deci mai ieftine); ar fi de verificat, mai ales prin prisma siguranţei în exploatare.
  4. Cea mai plauzibilă: Nu o vom avea probabil niciodată, o asteptăm, dar deja “bate lanţul” şi nu cred că vom avea parte de explicaţii.

În lumina ipotezei nr. 2, pentru a merge un pic pe lanţul de consecinţe, se pare că o serie de parteneri Romcab au achiesat… (sic !) …la achiziţia directă de materie primă pentru Romcab. Firme recunoscute în piaţa de instalaţii electrice se văd “taxate pentru lăcomie” după cum comenta cineva.

Pentru unele dintre aceste firme şocul va fi imposibil sau foarte greu de suportat. Pentru altele va însemna pur şi simplu pierderi, amânarea altor furnizori, reduceri de costuri cu personalul sau dezvoltarea. Nevoia de cash va însemna expunerea şi altor furnizori nevinovaţi ca victime colaterale.

Pentru piaţa de materiale electrice trebuie să privim însă cu speranţă către partea plină a paharului: asanare şi dezinfectare.

Share