Proiectele de dezvoltare a retelelor globale de gaze naturale „trec” si prin Romania

Reteaua de gaze naturale se extinde peste tot in lume, urmand nevoia construirii de noi rute de distributie onshore si offshore pentru a face fata cererilor la nivel global. Un raport realizat de catre publicatia internationala de specialitate “Pipeline & Gas Journal” (“2011 Worldwide Pipeline Construction Report”) arata ca la inceputul anului existau aproape 192.000 kilometri de conducte de gaze in curs de constructie in toata lumea, dintre care circa 70% reprezinta proiecte aflate in faza de planificare, iar restul se afla in diferite stadii de constructie.  Totodata consumul de gaze a crescut la nivel global cu 7,4% în 2010, la 3.169 miliarde metri cubi, cel mai ridicat nivel din 1984, iar productia de gaze a ajuns de asemenea la un volum record, de 3.193 miliarde metri cubi, in urcare cu 7,3%. In acelasi timp rezervele dovedite de gaze naturale au urcat usor in 2010, la 187.100 miliarde metri cubi, de la 186.600 miliarde metri cubi in 2009, dupa cum arata un raport al companiei britanice din domeniul energiei, BP.

Daca in Europa Centrala si de Vest prognozele privind evolutia consumului de gaze naturale pe termen lung indica o crestere anuala in medie cu 1,4% in urmatorii 20 de ani, iar retelele de distributie sunt in curs de extindere, in Romania doar putin peste jumatate dintre gospodarii sunt conectate la reteaua de gaze naturale, conform celor mai noi studii nationale realizate. In plus, retelele de distributie a gazelor naturale sunt caracterizate prin gradul ridicat de uzura a conductelor si bransamentelor, circa 40% avand durata normala de viata depasita (dupa cum arata draftul raportului „Strategia Energetica a Romaniei pentru perioada 2011 – 2035”, publicat de Ministerul Economiei). Avand in vedere ca din totalul statiilor de reglare si masurare, aproximativ 27% sunt in functiune de peste 25 de ani, iar retelele de distributie prezinta un grad avansat de uzura fizica, circa 30% din instalatii fiind echipate cu aparataj produs in anii 60, sunt necesare in mod evident investitii in lucrari de reabilitare si modernizare. Totodata cresc cererile de gaze naturale atat in sectorul domestic, cat si in cel industrial, drept urmare infiintarea de noi retele de distributie si extinderea sistemului pentru a permite racordarea de noi consumatori devin la randul lor necesare.

Se pare ca si Romania incepe sa se inscrie in trendul european de crestere a consumului de gaze si de dezvoltare a infrastructurii energetice. O infrastructura eficienta de energie este esentiala pentru ca piata interna sa poata functiona corespunzator si pentru a atinge obiectivele europene privind dezvoltarea durabila, competitivitatea si securitatea. In plus, proiectele de extindere si reabilitare necesare antreneaza tot mai multe lucrari pentru furnizorii de echipamente si sisteme de masura gaze.”, este opinia lui Ion Andronache, presedintele unuia dintre principalii furnizori de solutii industriale integrate pentru sectorul gazelor si lider national in automatizari industriale si sisteme de masura, Syscom18. „Calitatea si precizia sustinute de tehnologii de automatizare complexe, reprezinta solutia pentru dezvoltarea retelei de gaze naturale. Vorbim azi tot mai mult despre criterii de design si de importanta preciziei in aplicatiile de masurare cantitativa si calitativa a gazelor, incercand sa eliminam intr-o masura din ce in ce mai mare incertitudinea datelor.”, completeaza Ion Andronache.

Proiectele de extindere si de modernizare a sistemului de distributie a gazelor naturale presupun seturi de lucrari complexe si sisteme extrem de precise cu un grad tehnic ridicat. Lucrarile de modernizare a statiilor fiscale de masura a gazelor naturale de pe tranzitul 1 dinspre Ucraina catre Bulgaria, de exemplu, apartinand Transgaz, s-au derulat pe o perioada de mai multe luni, iar Syscom18 a pus in functiune inca din 2008 sisteme de masurare verificate din punct de vedere metrologic. Informatiile gestionate de sistemele de supervizare sunt transmise de catre reteaua de comunicatii a celor doua statii de masura si de acolo mai departe in sistemul de control al Transgaz.

Pe langa proiectul AGRI, interconectorul destinat transportului gazelor naturale azere in Romania, in stare lichefiata, si conducta de tranzit Giurgiu-Ruse este un proiect important, demarat anul acesta, cu finalizare in 2012. Proiectul de interconectare Bulgaria – Romania, pe directia Giurgiu – Ruse, vizeaza, in primul rand, diversificarea surselor de gaze naturale destinate Romaniei si Bulgariei. Conducta va avea o lungime totala de circa 26 km, dintre care 7,2 km sunt pe teritoriul Romaniei, iar 4,14 km reprezinta subtraversarea fluviului Dunarea. Interconectorul va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi/an si o capacitate minima de 0,5 miliarde metri cubi/an. Totodata, vor fi construite si doua statii de masurare a gazelor naturale, SMG Giurgiu si SMG Ruse, iar Syscom18 va realiza, instala si pune in functiune sistemul  de masurare – contorizare pentru statia de la Giurgiu.

Pentru o reala eficientizare in retelele de distributie a gazelor, cred ca este nevoie de o extindere rapida care sa asigure o acoperire buna intr-un timp relativ scurt, si la un nivel european de calitate si siguranta. Expertiza unui integrator de sistem este in multe cazuri necesara de-a lungul intregului lant de aprovizionare cu gaz, in special in zonele de transport, depozitare, distributie si consum industrial de gaze naturale. Companiile care gestioneaza sistemele de automatizare trebuie sa asigure securitatea si conformitatea acestor sisteme pe termen lung, mentinand in acelasi timp disponibilitatea si fiabilitatea. Aceste noi capacitati ii ajuta pe beneficiari sa-si consolideze operatiunile, gestionand intr-un mod mai eficient toate aspectele legate de securitatea infrastructurii.”, apreciaza Ion Andronache.

Despre Syscom 18:

Înființată în 1991, Syscom 18 este o companie recunoscută pe piața de automatizări și sisteme de măsură din România. Companie distribuitoare, producătoare, furnizoare de servicii „la cheie” și integrator de sistem totodată, Syscom 18 a livrat de-a lungul timpului și continuă să livreze echipamente de înaltă calitate, instalații sau sisteme către mai bine de 800 de clienți în România, Siria, Bulgaria, Kazakstan, Iordania, Ungaria și Iran.

Share