Energia solară are nevoie de susținerea autorităților române
București, 2 aprilie 2012
Asociația Română a Industriei Fotovoltaice (RPIA) sustine ingrijorarea membrilor comunității de investitori în parcuri fotovoltaice din România cu privire la posibila modificare a schemei de ajutor pentru producerea de energie electrică din resurse regenerabile, reglementată prin Legea 220/2008.
„Schema de ajutor cu certificate verzi a devenit pe deplin operațională după mai bine de trei ani de așteptare, timp în care, investitorii s-au văzut nevoiți să-și asume în întregime un risc al incertitudinii generalizate, determinandu-i pe mulți dintre aceștia să renunțe la dezvoltarea parcurilor fotovoltaice, iar pe cei interesați de a investi i-a făcut să se reorienteze către țări cu un mediu stabil din punct de vedere legislativ,” a declarat Ciprian Glodeanu, Presedintele Asociatiei Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA).
Glodeanu adaugă faptul că este vital pentru industria solară ca România să dea un semnal puternic și neechivoc cu privire la stabilitatea legislativă în domeniul energiei regenerabile. „Suntem de părere că discuțiile generate de o posibilă modificare a schemei de ajutor cu certificate verzi nu pot fi de folos niciunei părți, mai ales după niciun an de la intrarea în vigoare a legislației primare și secundare ce reglementează acest domeniu.”
Îngrijorarea industriei legată de posibila modificare legislativă a fost transmisă săptămana trecută de către RPIA in atenția Autorității Naționale de Reglementare in Domeniul Energiei printr-o scrisoare deschisă.
Întreaga comunitate, incluzând aici deopotrivă pe beneficiarii tehnologiilor nepoluante pentru producerea energiei electrice cât și pe investitorii in parcuri fotovoltaice de mici sau mari dimensiuni, are nevoie de stabilitate când se dedică dezvoltării unor tehnologii bazate pe o sursa curata, sustenabila și sigură. În nici un caz, nu va fi un beneficiu antrenarea tuturor intr-un roller – coaster al modificărilor sau amendărilor schemei de ajutor cu certificate verzi.
În ultimii ani, la nivel european si chiar mondial, industria fotovoltaica a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă: numai in Statele Unite ale Americii domeniul a inregistrat o crestere de 40% in 2011 fata de 2010. Acest lucru denotă faptul că această tehnologie este una de vârf și reprezintă o soluție viabilă la problema reducerii resurselor convenționale de combustibili. Mai mult, in industria fotovoltaică au fost angajați tot mai mulți oameni dintre care foarte multă forță de munca ce beneficiază de calificări înalte în tehnologii de ultimă oră.
În prezent România, datorită condițiilor excepționale din punct de vedere a climatului, dar și al schemei sale de ajutor cu certificate verzi reglementat prin Legea 220/2008 cu modificările ulterioare, a devenit un centru de interes major pentru investitorii in parcuri fotovoltaice. „România ar avea doar de câștigat ca urmare a implementării pe teritoriul său de tehnologii de vârf nepoluante ce vor asigura în viitorul apropiat o independență energetică tot mai crescută,” explica Presedintele RPIA.
Asociația Română a Industriei Fotovoltaice din Romania RPIA a fost înființată recent de către un grup de specialiști cu o vastă experiență în acordarea de consultanță în domeniul dezvoltării unităților de producere a energiei electrice din resurse regenerabile. RPIA dorește ca împreună cu membrii săi să devină un partener corect si de încredere pentru autoritățile din România, în vederea dezvoltării unui dialog deschis și constructiv. Scopul asociației este de a crea un mediu propice pentru un dialog constructiv între părțile responsabile – autoritățile române și internaționale și toate celelate companii românesti și străine implicate în întreg lanțul de furnizori din domeniul energiei solare.
Pentru mai multe informații