Soluțiile LAPP diminuează timpii alocați reparațiilor

Soluțiile LAPP

Accelerarea progresului tehnic cu o rată de neconceput acum câțiva ani a schimbat inclusiv paradigma procesului de
mentenanță. Instalațiile tehnologice moderne sunt foarte bine monitorizate de sistemele de PLC-uri și prin interfețele de tip HMI pot oferi în orice moment informații deosebit de utile pentru diagnoza rapidă a procesului industrial.

Mentenanța predictivă oferă un suport foarte util pentru programarea și efectuarea lucrărilor de întreținere astfel încât procesul de producție să fie oprit doar în momentele în care este planificată reparația. Chiar și în aceste condiții, când programarea reparațiilor poate fi pregătită din timp, durata de remediere a defectelor este un element cheie, deoarece neîncadrarea în programul stabilit conduce la întârzierea pornirii fluxului de producție.
Soluțiile LAPP România vă propun o abordare oarecum diferită a principiilor de proiectare a noilor instalații tehno logice sau de modificare minimală a celor existente, astfel încât să puteți scurta timpii de punere în funcție respectiv de mentenanță. Soluția LAPP s-a dovedit utilă în aplicații reale, implementate deja de câteva companii din România. Am plecat de la experiența practică dobândită în industria grea, o zonă în care accidentele tehnologice au o frecvență mai ridicată.
Soluția este deosebit de versatilă și necesită doar o analiză tehnică amănunțită efectuată de personalul calificat al beneficiarului. La această analiză pot participa și specialiștii LAPP, binențeles la cererea beneficiarului.
Soluția propusă de noi este utilizarea cablurilor și conectorilor industriali fabricați de LAPP pentru a facilita înlocuirea unei porțiuni de cablu afectat de un incident tehnologic (întrerupere datorată ciclurilor de mișcare, tăiere accidentală, incendii în instalații, distrugerea siste melor de izolații datorită agresiunilor chimice etc.) sau atunci când punerea în funcțiune a unei instalații noi este restricționată la o durată foarte mică de timp.
Primul pas este identificarea zonei expuse și dau mai jos câteva exemple:
– Perimetre în care este posibilă căderea unor corpuri (transportul de materie primă sau produse cu electromagneți elevatori sau graifere);
– Perimetre în care este posibil să apară incendii datorate procesului tehnologic: cuptoare de topire metale, sticlă sau produse similare, tuneluri de cabluri aflate sub linii de producție cu ungere centralizată, instalații de turnare continuă, turnătorii de metale etc.;
– Sisteme de lanțuri port cablu care au foarte multe cicluri de mișcare și la care durata de viață a cablurilor este mai scurtă decât intervalul între două opriri de mentenanță;
– Instalații noi la care termenul de punere în funcțiune este limitat de beneficiar;
– Instalații agabaritice care trebuie demontate în vederea transportului.

Lista nu este exhaustivă și pot fi găsite mult mai multe aplicații. Ideea de bază este că folosirea unor cabluri preconectate la conectori conduce la economii importante de timp, pentru cazurile de avarii, evită realizarea unor conexiuni incorecte și evită de asemenea utilizarea unei forțe de muncă bine calificată.
Acest ultim aspect are o importanță practică deosebită.
Este bine cunoscut că, în urma diminuării bazei de electricieni bine pregătiți profesional, o parte din angajații din această breaslă nu mai au abilitatea deslușirii, fără cusur, a schemelor electrice și asta în condițiile în care, complexitatea tehnică a instalațiilor a ajuns la cote foarte înalte.
În cazul unei avarii, sub presiunea oboselii și a stresului, chiar și un electrician cu experiență poate greși iar acest lucru poate conduce, în cel mai bun caz, la o nefuncționare a instalației. În cel mai rău caz, o conexiune greșită făcută în condițiile unei suprasolicitări, poate conduce la defectarea unei instalații și la prelungirea perioadei de reparație.
Dacă luăm în calcul pierderile generate de nefuncționarea unei linii de producție, putem afirma cu tărie că efortul financiar și intelectual făcut inițial pentru implementarea unei soluții plug & play, utilizând cabluri și conectori de înaltă calitate de la LAPP merită toată atenția. Specialiștii LAPP România au implementat, alături de specialiștii beneficiarilor, mai multe soluții de acest tip.
Consultanța pe care o oferim gratuit este menită să micșoreze efortul corpului ingineresc al beneficiarilor noștri. Soluțiile LAPP pe care vi le putem oferi pun accentul pe rigurozitatea tehnică și, nu în ultimul rând, pe criteriul economic. Dorim să vă oferim cea mai bună variantă tehnică dar în condițiile în care efortul dumneavoastră economic să fie minimizat.
Prin utilizarea configurațiilor modulare de conectori avem posibilitatea de a vă configura sistemele de cabluri premufate, astfel încât să folosiți topologii limitate pentru ca magazia de piese de schimb de primă necesitate să aibe nevoie de cât mai puține repere.
Aplicațiile în care am generat deja soluții în zona industrială sunt legate de sisteme de transport în două axe, cu acționări prin convertizoare de frecvență, senzoristică inteligentă conectată prin magistrale de tip Profibus, poduri rulante cu radio-comenzi, sisteme complete de cărucioare port-cablu, cabluri plate ecranate și ne ecranate, presetupe și sisteme de marcare sau lanțuri port cablu complet echipate cu cabluri și conectica industrială aferentă.
LAPP România este prezentă în orice locație din țară și este nevoie doar de solicitarea  dumneavoastră pentru elaborarea unei soluții complete.

 https://lappromania.lappgroup.com/

Ing. Dan Ciortea, LAPP ROMANIA

Share