Schneider Electric prezintă EVlink Pro AC: noile stații de încărcare pentru autovehicule electrice

mai sigure, mai inteligente și mai robuste, conforme cu noile cerințe ale standardului EN IEC 61851-1

Utilizarea tot mai mare a vehiculelor electrice în țara noastră duce inevitabil la o creștere accelerată a infrastructurii de alimentare. De multe ori însă o stație de încărcare necorespunzătoare sau instalarea incorectă a unei stații de încărcare poate pune în pericol viața utilizatorilor. Pentru a putea preveni situațiile de risc, stațiile de încărcare pentru vehiculele electrice comercializate în Europa TREBUIE să fie conforme cu noua ediție a standardului EN IEC 61851-1.

De ce este acest lucru atât important și ce beneficii aduce pentru utilizatori?

Este important de subliniat faptul că încărcarea vehiculelor electrice necesită conectarea la o sursă de energie electrică de mare putere și este extrem de importantă utilizarea echipamentelor de protecție pentru a evita pericolele electrice precum scurtcircuitul, supraîncălzirea sau șocurile electrice.

Astfel, pentru încărcarea în condiții de siguranță a vehiculelor electrice, Comitetul Electrotehnic Internațional (CEI) a completat standardul EN IEC 61851-1 cu cerințe de siguranță care acoperă inclusiv dispozitivele de protecție și standardele de instalare electrică.

Această nouă certificare necesită punerea în aplicare a unor măsuri de siguranță suplimentare pentru produsele de e-mobilitate, ce pot fi grupate în felul următor:

 

 

Robustețe
Stații de încărcare mai fiabile, potrivite și pentru utilizarea în medii dure datorită testelor suplimentare conform noului standard.
-Teste suplimentare pentru verificarea gradului de protecție, creșterea temperaturii, protecția împotriva șocurilor electrice și integritatea circuitelor de protecție.
– Teste IP pentru a asigura protecția împotriva pătrunderii prafului și a apei efectuate pe echipamente care au fost supuse la șocuri în timpul testului IK pentru rezistență mecanică. Astfel se asigură produse mai robuste. Noua reglementare precizează un IK10 (rezistență ridicată) obligatoriu pentru accesul fără restricții.
– Contactorul este testat pentru a rezista la curentul de pornire generat de vehiculul electric, conform cerințelor standardului de siguranță electrică pentru vehicule electrice (ISO17409).

 

Siguranța utilizatorilor
– Protecție împotriva electrocutării folosind un echipament RCD 30 mA. Deoarece vehiculul electric poate genera curent rezidual în timpul încărcării, selectarea tipului de protecție RCD trebuie făcută cu atenție. Pentru a atinge acest nivel de siguranță, stațiile de încărcare trebuie să utilizeze fie un echipament RCD de tip B, fie un echipament RCD de tip A împreună cu un RCD-DD de 6 mA curent continuu.
Deoarece siguranța este prioritară, Schneider Electric oferă ambele soluții pentru stațiile de încărcare până la 22 kW.
– Protecție împotriva contactului direct cu elemente aflate sub tensiune, fie utilizând un contactor cu o separare a contactelor de cel puțin 3 m, fie o priză T2 cu obturator. Stațiile de încărcare EVlink Pro AC oferă aceste opțiuni.

 

Conectivitate avansată
-Interoperabilitatea îmbunătățită între stațiile de încărcare și vehiculele electrice utilizând un protocol de comunicație unidirecțional mai precis, permițând opțiuni de gestionare a energiei, cum ar fi limitarea puterii de încărcare a vehiculului electric.

Interoperabilitatea oferă utilizatorilor de mașini electrice procese transparente, eficiente și o experiență de încărcare mai bună.

Noile stații de încărcare EVlink Pro AC oferite de Schneider Electric sunt realizate în conformitate cu noul standard SR EN IEC 61851-1, ediția 3, și respectă toate măsurile de siguranță detaliate mai sus. Astfel, stațiile de încărcare EVlink Pro AC sunt definite prin beneficii precum:
– robustețe
– minimizarea perioadelor de nefuncționare
– operațiuni de mentenanță reduse
– siguranță sporită pentru utilizatori
– sustenabilitate

Descoperiți mai multe detalii accesând ghidul pus la dispoziție de Schneider Electric cu măsurile de protecție impuse de standardele internaționale. Ghidul conține, printre altele, modul de identificare a protecției la șocurile electrice, a protecției la supracurenți sau a protecției la supratensiuni.

 

Share