PRYSMIAN GROUP: VIITORUL REȚELELOR SE BAZEAZĂ PE CONVERGENȚĂ

„Viața noastră de zi cu zi depinde de rețeaua de alimentare cu energie electrică, care este prezentă în fiecare gospodărie, clădire de birouri, stâlpi de iluminat sau locație care necesită curent electric. Dar prin aceste cabluri se poate transporta, în afară de energie electrică, și informație,astf el încât echipamentele de la capătul rețelei pot deveni inteligente“, așa cum a spus Cristian Gheorghe, director de vânzări Telecom Solutions la Prysmian Group la evenimentul Business Review Rising Cities. Smart Future 2020.

„Acum doi ani, împreună cu ICI (Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică), am ținut o conferință numită Convergența rețelei. La acea vreme, principala oportunitate a fost dată de necesitatea ca furnizorii de energie să schimbe rețelele învechite sau să instaleze contoare inteligente și strategia autorităților de a avea conectivitate universală pentru fiecare cetățean. Așa că am început o discuție în care ne-am propus să unim rețelele de alimentare cu energie și de comunicații într-un singur cablu“, a spus Cristian Gheorghe. „După dezbateri, am reușit să creăm un grup de lucru și mi s-a cerut să vin cu câteva studii de caz pe care le voi  prezenta aici pentru prima dată.
Un raport al ITU din 2017 a verificat modul în care este percepută colaborarea dintre cele două industrii în țările UE, energia și comunicațiile. În timp ce energia are avantajul de a fi peste tot, comunicațiile fac parte din toate strategiile viitoare. Studiul a evidențiat două țări care pot îmbunătăți situația actuală, România și Albania. Pe de o parte, legislația trebuia completată și, pe de altă parte, era necesară crearea agențiilor de reglementare care să supravegheze implementarea.
Unul dintre primele proiecte în care am  propus cabluri hibride a fost pentru un proiect de iluminat inteligent în care rețelele de energie și comunicații sunt în mod normal proiectate ca rețele separate. Folosirea unei rețele de cablu hibrid transforma stâlpii de iluminat în hub-uri de comunicații, pentru că fibra optică ajunge la fiecare stâlp unde este necesar. Am propus municipalității Slatina să instaleze pentru unul dintre proiectele lor un cablu hibrid care să includă energie și 2 fibre optice per stâlp ce pot susține ulterior toate serviciile de telecomunicații necesare zonei în care este instalat stâlpul (camere de supraveghere, routere, senzori). Astfel, stâlpii vor deveni noduri optice pentru comunicații.
Un alt proiect pe care l-am avut în Slatina a fost să instalăm în 2 blocuri de apartamente cabluri hibride care au plecat de la fiecare contor de energie la apartamente înlocuind rețelele electrice vechi existente.Electricienii au învățat foarte rapid cum să  instaleze cablul hibrid și acum fiecare apartament are două fibre optice instalate prin cablurile electrice și terminate lângă cutia de siguranțe într-o elegantă cutie de legătură. Nu sunt necesare lucruri complicate pentru a aduce fibra în casă prin cablul de alimentare, dar economiile de materiale și timp de instalare, cât și exploatare ulterioară sunt mari.
Așa cum știți, în multe blocuri de apartamente utilitățile sunt la ușa consumatorului. Energie, apă, gaz, plus aproximativ trei operatori de comunicații! Cu ajutorul unei rețele hibride se pot colecta datele de la cititoarele inteligente de la fiecare utilitate și astfel permite, în afară de citirea automată, și o optimizare a consumului.
Un alt proiect-pilot realizat la Slatina și care poate fi aplicat în orice unitate de producție este fabrica inteligentă. Rețelele de astăzi sunt separate, de exemplu cea de telecomunicații colectează date de la mașini și printr-o rețea densă de cabluri ethernet și fibră optică datele ajung la servere. Desigur, cablurile de telecomunicații sunt instalate pe o rută separată de cablurile de alimentare.
Ceea ce ne-am propus și realizat într-un proiect pilot a fost să combinăm aceste două rețele. Rețeaua convergentă este mult mai ieftină și, în plus, aducem fibra optică la mașini. Acest lucru va permite o actualizare de la simpla citire a senzorilor la o comunicare bidirecțională cu o lățime de bandă foarte mare. O rețea inteligentă permite oamenilor să-și controleze amprenta de carbon asupra mediului. Toate datele trebuie corelate, iar rețeaua ar trebui să permită consumatorului să interacționeze și să-și optimizeze impactul. Adică este necesară comunicarea în ambele direcții. Avem nevoie de o infrastructură inteligentă care să ajungă la toate acestea cu echipamente produse la nivel local și o putem face folosind informații 100% românești.“

Financial district and business centers in smart city

O lume întreagă prin intermediul unui singur cablu

Transmiterea energiei și a datelor prin noul nostru cablu hibrid satisface fiecare gust și oferă o sferă nouă de posibilități.

CABLURI HIBRIDE PENTRU REȚELE  INTELIGENTE
Pentru a contribui la consolidarea rețelei Smart Grid, Prysmian Group România vine cu cu o soluție inovatoare care oferă o sferă nouă de posibilități: un cablu hibrid ce permite transmiterea de energiei și a datelor.Noul cablu hibrid CYY-F-FO care include două fibre optice BendBrightXS pe lângă conductoarele de energie, vă permite să faceți economii substanțiale de costuri și timp. Veți putea beneficia de electricitate și transmisie de date simultan iar instalarea va fi mai curată, mai simplă și mult mai rapidă.
Cablul hibrid CYY-F-FO:
• poate reprezenta cea mai bună soluție de cablare pentru a casele inteligente cu aparatură electrocasnică conectată în mod inteligent ce permite gestionarea eficientă a fluxurilor de energie și de date în clădiri;
• este soluția optimă oriunde este nevoie de transmisie combinată de date și energie electrică, permițând costuri reduse și economisire de timp.

CARACTERISTICI PRINCIPALE

  • Design compact
  • Instalare rapidă
  • Costuri reduse
  • Aprobare rapidă pentru implementare
  • Amprentă de carbon redusă
  • Costuri logistice reduse
  • O singură echipă de instalare

Contactați-ne pentru detalii: Prysmian Cabluri și Sisteme S.A. Tel.: +40 316 306 695
E-mail: customercare.romania@prysmiangroup.com      website: www.prysmiangroup.ro

Share