Precizări privind anunțul făcut de Primăria Sîngeorz-Băi în legătură cu accesarea Programului denumit generic Casa Verde Fotovoltaice, postat pe o rețea de socializare

Precizări privind anunțul făcut de   în legătură cu accesarea Programului denumit generic Casa Verde Fotovoltaice, postat pe o rețea de socializare

Având în vedere anunțul publicat pe o rețea de socializare de Primăria Sîngeorz-Băi, jud. Bistrița-Năsăud, precizăm următoarele:

În cadrul Programului denumit generic Casa Verde Fotovoltaice, înscrierile se realizează, potrivit ghidului de finanțare, DOAR prin intermediul instalatorilor validați care au încheiat contracte de participare cu Administrația Fondului pentru Mediu. Așadar, persoanele fizice care se încadrează în prevederile ghidului, se adresează instalatorilor validați în vederea înscrierii, prezentând acestora din urmă documentele care dovedesc eligibilitatea.
În consecință, menționăm că primăriile nu au atribuții și calitate activă în cadrul Programului, iar orice altă formă de înscriere excede cadrului legal și reprezintă practică neconformă din partea celor care o promovează. Mai mult, salutăm orice inițiativă a autorităților locale de a sprijini persoanele fizice în accesarea programului de finanțare, dar dezaprobăm orice fel de demers care nu corespunde prevederilor ghidului de finanțare, așa cum este cel din anunțul postat de Primăria Sîngeorz-Băi.
Mai mult, având în vedere că Ghidul de finanțare nu prevede posibilitatea condiționării pecuniare a înscrierii în program, considerăm că solicitarea unei taxe/sume de bani în acest sens este în totală contradicție cu prevederile legale amintite, potrivit cărora trebuie asigurat accesul liber și nediscriminatoriu al persoanelor fizice care îndeplinesc condițiile de eligibilitate.

Biroul Comunicare Administrația Fondului pentru Mediu

Nota redacției: Primăria Sîngeorz Băi a invitat locuitorii orașului pe o rețea de socializare, să se înscrie la Programul denumit generic Casa verde Fotovoltaice  (instalarea de panouri solare fotovoltaice cu putere maximă de 3 kW, subvenționați 90% de stat prin AFM cu valoarea maximă de  20000 lei).

Înscrierea  urma să se facă la sediul Primăriei  din Sîngeorz Băi după plata unei taxe de 150 de lei. Ghidul publicat de AFM nu prevede însă plata unei astfel de taxe iar înscrierea oricum nu se face la primărie ci la instalatorii(firme de instalații) autorizați de AFM conform listei publicate pe 27 august a.c.

MINISTERUL MEDIULUI ADMINISTRAȚIA FONDULUI PENTRU MEDIUBiroul Comunicare AFM , Nr. înreg: 199/BC/29.08.2019

INFORMARE DE PRESĂ

www.afm.ro

 

 

Share