Despre publicarea recentă în Monitorul oficial a modificărilor și completărilor Normativului pentru proiectarea, execuția și exploatarea instalațiilor electrice aferente clădirilor I7-2011

Aceiași Mărie cu alta pălărie

Autor: Stelian  Matei, Laborator Fotometrie si Compatibilitate Electromagnetică

Modificările și completările Reglementarii tehnice I7, publicate recent în Monitorul oficial, mă duc cu gândul la celebra replică a onorabilului Farfuridi: „…să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic”. În așteptarea acestei mult sperate „revizuiri”,  am asistat însă la un simulacru de proiect  al așa zisei actualizări a lui I7. Este însă posibil ca această proaspăt legalizată versiune, să necesite foarte curând  o nouă revizuire, în contextul evoluției rapide a tehnologiilor și standardelor. Chiar dacă procesul „(re)facerii”, a  fost inițiat în urmă cu un an, revizuirea s-a făcut,  „pe ici pe colo”, dar nu în punctele esențiale. În ciuda observațiilor mele de-atunci privind participarea „pro bono” la această acțiune (cred eu de amploare), proiectul s-a desfășurat cu un entuziasm „adolescentin”, și în absența unei consultări largi. Așadar au rămas nerezolvate/nelămurite câteva aspecte de fond printre care și aspectul legat de includerea iluminatului la capitolul instalații electrice.

Prin iluminat se înțelege utilizarea deliberată a luminii, pentru a obține efecte practice sau estetice.

„Proiectarea, execuția și exploatarea instalațiilor electrice aferente clădirilor”, acoperă trei domenii de activitate și deci trei domenii de expertiză. Cuprinderea lor într-un singur document este excesivă. Pentru fiecare există standarde, norme specifice, și mai recent Regulamente și Directive Europene.

Așadar, o separare a lor în secțiuni, capitole sau chiar documente separate s-ar fi putut face și altfel, spre exemplu:

Proiectarea, execuția și exploatarea instalațiilor electrice aferente clădirilor putea fi tratată distinct în trei acte normative în loc de unul singur

Ghid de proiectare a instalațiilor electrice: Un ghid prin care proiectantul este îndrumat să tină pasul cu evoluția tehnologiilor, standardelor sau a materialelor și proiectelor de referință. Proiectantul este oricum supus cenzurii standardelor și normelor  aplicabile, a căror dinamică este diferită de cea a birocrației legislative. În acest fel nu mai este constrâns de o legislație neactualizată.  Spre exemplu de la ultima ediție a acestui normativ, clădirile au fost dotate cu stații de încărcare pentru vehicule electrice, cu panouri fotovoltaice conectate sau nu la rețeaua de distribuție  sau alte echipamente electrice și toate acestea  presupun o abordare inovatoare.

Norme de execuție a instalațiilor electrice: Normele se adresează executantului și țin de calitatea în construcții. În acest fel , Ministerul de resort poate aproba conformitatea cu aceste norme sau poate emite autorizații privind încercările de calitate conform standardelor aplicabile (prin Inspectoratul de Stat în Construcții spre exemplu).

Mentenanța și exploatarea instalațiilor electrice : Un ghid cu caracter administrativ care se adresează utilizatorilor și/sau administratorilor instalațiilor electrice. Prin natura intervenției această activitate este oricum reglementată de lege. Aici este de menționat și faptul că în ciuda specificului tehnic al normativului I7, este consemnată obligativitatea respectării unor anumite legi. Se poate înțelege deci că respectarea unor legi conexe este opțională?

Includerea iluminatului la capitolul instalații electrice

Abordarea în normativ a iluminatului de urgență prin specificarea unor cerințe cu caracter luminotehnic sau grafică (marcare și semnalizare), este în afara autorității exprimate în titlu (despre instalații electrice). Mai mult chiar aceste cerințe și/sau recomandări sunt copiate din standardele specifice de iluminat: SR EN 7010, SR EN 1838, ISO 3864, etc. Prin urmare utilitatea acestei secțiuni a normativului este chestionabilă atâta timp când sunt deja impuse de standarde (citate și ca documente de referință) având dinamica lor. De consemnat aici și confuzia între instalația electrică pentru iluminat și iluminatul propriu-zis (înțeles ca utilizarea luminii). De exemplu, la capitolul instalații electrice pentru iluminat se vorbește de nivelul de iluminare. Tot aici, la Tabelul 4.3, în coloana tipuri de corpuri (de iluminat), lămpile sunt tratate laolaltă cu corpurile, iar în coloana „măsuri” ca acțiune/activitate (ex: blocare, legare) este menționat un obiect (ex: corp de iluminat clasa II). În continuare, la 7.23 denumit „Instalații electrice pentru iluminatul de siguranță”, se vorbește de tipuri (în standard se numesc categorii specifice) de iluminat de siguranță, nu despre instalații electrice. Mai mult chiar, sunt indicate niveluri de iluminare conform SR EN 1838, nimic despre instalațiile electrice.

Tot aici apare termenul de „iluminat de securitate” în locul celui „de siguranță” utilizat anterior. De remarcat și preluarea incorectă a clasificării acestor categorii de iluminat din SR EN 1838: Specific forms of emergency lighting.

În final țin să menționez necesitatea clarificării relaționării acestui normativ la alte norme conexe cum sunt:

Normativ de securitate la incendiu a parcajelor subterane pentru autoturisme, indicativ NP 127:2009

Art. 139. — (1) Parcajele subterane tip P1, P2, P3 și P4 se prevăd cu iluminat de siguranță, alcătuit și realizat potrivit prevederilor reglementărilor tehnice de specialitate aplicabile și prezentului normativ.

(2) Iluminatul de siguranță al căilor de evacuare a utilizatorilor va fi constituit din puncte luminoase dispuse la partea superioară și inferioară a căilor de evacuare, cu funcționare timp de minimum 60 de minute.

(3) Punctele luminoase dispuse la partea superioară se montează la maximum 15,00 m distanță între ele.

(4) Fiecare punct luminos trebuie să aibă un flux luminos de minimum 45 lumeni pe o perioadă de 60 de minute.

(5) Punctele luminoase dispuse la partea inferioară pot fi încastrate în pardoseală, cu condiția respectării rezistenței mecanice necesare, sau pot fi amplasate în apropierea pardoselii.

(6) Punctele luminoase dispuse la partea inferioară care nu se încastrează în pardoseală se dispun la cel mult 0,50 m deasupra pardoselii.

Normativ pentru proiectarea și executarea sistemelor de iluminat artificial din clădiri, indicativ NP 061-2002

6.3 Sistemele de iluminat de siguranță se prevăd în conformitate cu recomandările din Normativul NP I7-2002

 

 

 

Share