STEINEL : Mișcare sau prezență ? SensNorm, propunere de normă europeană pentru senzorii de detecție a persoanelor

Senzorii de mișcare și senzorii de prezență sunt două tipuri de echipamente de detecție a persoanelor ce sunt  similare ca funcționare și  care se confundă destul de des în realizarea proiectelor,  afirmă dl. Bogdan Duduță, director de marketing la Steinel România.  Anul acesta, la targul L&B  de la Frankfurt a fost lansată ideea unei norme denumită SensNorm, o reglementare care va preciza clar specificațiile tehnice ale celor 2 tipuri de senzori și va permite proiectanților dar și beneficiarilor să facă o diferență clară între cele două tipuri de senzori de detecție a persoanei.  Norma nu va avea un caracter obligatoriu, dar va delimita clar prin valorile unor caracteristici bine definite,  cele două tipuri de produse.

Această normă va clarifica situația produselor de detecție și va evita situația în care senzorii de prezență plasați într-un proiect, nu corespund necesităților concrete ale beneficiarului, fie pentru că necesitățile nu au fost specificate de beneficiar, fie că nu au fost corect identificate de către proiectant.

În prezent, după cum spunea dl. Bogdan Duduță,  specificațiile unui proiect de iluminat sunt de multe ori neclare și confuze pe partea de detecție a persoanei pentru că nu se face o clară definire a cerințelor legate de detecție( a prezenței sau a mișcării) și  prin urmare există riscul alegerii  unui detector neadecvat, ce nu va satisface cerințele beneficiarului.

Prezența persoanei este detectată de regulă folosind detectoare în infraroșu cu sensibilitate mare la detecție și care au un număr ridicat de zone de detecție. Aceste detectoare se folosesc în zone cu prezență umană mai redusă și cu mișcări relativ puține, cum sunt birourile, clasele. Se folosesc și tehnologii de vârf cum sunt detecția cu ultrasunete și cea cu microunde. Cel mai performant echipament de detecție este senzorul Truepresence, lansat anul acesta la L&B ce detectează și mișcările implicite ale ființei uname cum este respirația.

Mișcarea persoanei este detectată cu detectoare în infraroșu cu un număr mai mic de zone. Detectoarele de acest fel se folosesc la zone de trecere , culoare, coridoare, peroane.

http://www.steinel.ro

Share