ABB analizează vânzarea diviziei sale de rețele de transport al energiei electrice

ABB Ltd. analizează vânzarea unității sale de rețele de transport a energiei electrice pe fondul unei creșteri consistente a valorii activului, această informație dezvăluită de Bloomberg, semnalizând o posibilă inversare a planurilor CEO al ABB, dl.Ulrich Spiesshofer.

Compania de inginerie elvețiană discută opțiunile cu consilierii săi, au afirmat surse neoficiale, refuzând să fie identificați deoarece deliberările sunt confidențiale. În timp ce consiliul director al ABB, inclusiv acționarul principal Investor AB, este acum deschis la ofertă, firma nu derulează un proces formal de vânzare, au afirmat ei.

Evaluarea diviziei de rețele de transport al energiei a crescut la aproximativ 10,2 miliarde de dolari în urma creșterii productivității și marjei, a estimat Bloomberg Intelligence în această lună, valoare ce reprezintă aproximativ o cincime din valoarea capitalizării globale a pieței ABB.

Reprezentanții ABB și Investor AB, holdingul controlat de familia suedeză Wallenberg, au refuzat să comenteze.

Compania cu sediul la Zurich ar putea să ia în considerare un spinoff (desprinderea  ca entitate distinctă de firma mamă) sau să decidă să păstreze bunul , au spus sursele citate. Rețelele de transport a energiei electrice ar putea atrage un interes major de cumpărare din partea unor fonduri de investiții în infrastructură, precum și din partea unor companii asiatice, deși acestea din urmă s-ar putea confrunta cu obstacole de reglementare, au spus oamenii.

Acțiunile ABB au crescut cu 2,3%, după ce Bloomberg News a raportat despre deliberările companiei. Actiunile au incheiat o crestere de 1,7% pana la 23,09 franci elvetieni pe bursa din Zurich.

O vânzare a unității de rețelel ar satisface o cerere pe termen lung a unui investitor major al ABB, fondul Cevian Capital AB, ce a devenit al doilea acționar major în ABB cu mai mult de trei ani în urmă și a început să solicite în special, o separare a diviziei de rețele electrice. Externalizarea acesteia ar lăsa ABB mai concentrată pe robotică și automatizare.

Spiesshofer, după ce a efectuat o analiză strategică, a optat în octombrie 2016 pentru a menține afacerea de rețele electrice,dar în schimb, a ales să cumpere acțiuni și să vândă active mai mici în mișcări care nu au reușit să-i placă celui de-al doilea investitor.

Reprezentanții fondului  Cevian nu au răspuns imediat întrebărilor presei.

Divizia de rețele de transport al energiei are o valoare de „mult, mult mai mare astăzi” decât evaluarea de 4 miliarde dolari până la 5 miliarde de dolari care a fost dată în 2016,  a declarat analiștilor Spiesshofer în iulie, argumentând că a fost o decizie bună păstrarea ei în portofoliu. CEO-ul ABB a declarat că a fost „foarte fericit” cu ritmul de evoluție  și prognoza este că afacerea este pe cale să obțină profit de aproximativ 1 miliard de dolari.

„Am transformat-o în jur. Este din nou în creștere „, a spus Spiesshofer. El a semnalat în același timp o dorință mai mare de a reconsidera decizia de menținere a afacerii, deoarece a promis că va continua să transforme ABB pentru a oferi valoare pe termen lung acționarilor. „Nu am spune că portofoliul nostru este acum turnat în piatră.”

Actiunile ABB au scazut cu aproximativ 12% de la inceputul anului, reducand castigurile pe durata mandatului Spiesshofer de aproape cinci ani la aproximativ 8%.

În păstrarea diviziei de  rețele electrice, CEO-ul s-a angajat să ridice marja la între 10% și 14%, un nivel care nu a fost atins încă pe ultimul trimestru.

Cevian, care și-a plasat co-fondatorul Lars Forberg în consiliul ABB, a oferit Spiesshofer aproape doi ani pentru a-și demonstra strategia de a ține împreună compania „să deblocheze valoarea maximă a acționarilor”.

Într-un interviu acordat cotidianului financiar suedez Dagens Industri în această lună, cofondatorul suedez al fondului de investiții, Christer Gardell, a deplâns lipsa de progres la ABB, acuzând pe Spiesshofer că a pierdut contactul cu realitatea și a cerut gigantului de inginerie să ofere valoare acționarilor.

Share