MEGGER– considerente privind testarea continuității și a rezistențelor mici

Scopul unui test de continuitate electrică este de a stabili că circuitul este continuu sau nu. El este folosit de electricieni pentru a fi siguri că nu s-au ”încurcat firele” într-o cutie de joncțiuni și că toate conexiunile sunt corecte și bine făcute. Această funcție este prezentă la toate multimetrele din seria AVO și gama de testere multifuncționale MFT1800.
Testerul de rezistență mică sau microohmetrul devine necesar pentru măsurători sub 1W. La acest nivel, simpla continuitate nu este suficientă. Trebuie să fiți sigur că circuitul sau îmbinarea își pot face treaba fără a genera o căldură excesivă care sigur se va agrava în timp și ar putea provoca un incendiu. Astfel de aplicații includ legarea la pământ pentru protecția împotriva trăsnetului, localizarea și repararea defectelor, împerecherea suprafețelor de contact pentru transferul maxim de energie fără încălzire și întreținerea conexiunilor realizate cu șuruburi sau prin lipire. Pentru astfel de aplicații solicitante, o schimbare la nivel de μW poate indica o eroare de instalare sau o problemă care poate fi corectată înainte ca să apară orice deteriorare majoră.
Determinanții critici între cele două tipuri de instrumente sunt nivelul curentului de test, domeniul și rezoluția de citire. Astfel, un multimetru de clasă medie furnizează aproximativ 5 mA curent de test iar unul profesional poate avea curentul de test de 200 mA.


Pentru microohmetre cel mai obișnuit curent de test minim este de 10 A. Amperi, nu miliamperi!
Exemplele din fotografii ilustrează faptul că, deși testarea continuității de bază are un loc vital în spectrul întreținerii electrice, există multe cazuri în care o problemă în curs de dezvoltare ar apărea doar ca un „0” fals liniștitor pe un multimetru, în timp ce un test riguros de rezistență mică ar scoate în evidență posibilele probleme.
Cum realizează testerul de rezistență mică o măsurare atât de precisă? Rolul critic este îndeplinit prin aplicarea unei tehnici cu 4 fire, denumită punte Kelvin. Astfel, un multimetru folosește doar două fire pentru a se conecta la obiectul supus testului, astfel acesta introduce atât rezistența cablurilor, cât și rezistența de contact în măsurare. Pentru o măsurare a continuității, acestea sunt cantități minuscule și pot fi ignorate. Însă ele apar mari atunci când sunt introduse într-o măsurare la nivel de microohmi.
Multimetrele de calitate au adesea o funcție de nul, care îmbunătățește în continuare măsurarea prin neutralizarea rezistenței cablurilor de test. Dar acest lucru nu elimină rezistența de contact. O punte Kelvin elimină din calcul toată această rezistență nedorită. Instrumentul măsoară cât de mult curent poate injecta în circuit, anu lând astfel rezistența cordoanelor de test și cea de contact și măsoară căderea de tensiune între cele două puncte de contact. Prin urmare, măsurarea este strict a rezistenței dintre cele două conductoare de potențial și nu altceva.


În mare parte, aplicațiile care pot fi executate cu un multimetru sunt de tip trece / nu trece. Toate cablurile pot fi confirmate rapid la un tablou electric ca neavând conexiuni deschise sau încrucișate. Însă, în conformitate cu reglementările și cerințele de asigurare, nimic nu bate un program de întreținere documentat. Testerele de rezistență mică Megger DLRO sunt complete și includ abilitatea de a memora și documenta un regim complet de teste de întreținere preventive.

Mai multe informații pe ro.megger.com.
SebaKMT – Seba Dynatronic GmbH Reprezentanța în România Str. Av. Ștefan Protopopescu nr.1, Bl.C6, Ap.25, sector 1, 011725 București tel: +40 (0)21 2309138; fax: +40 (0)21 2039381

www.megger.com; www.sebakmt.com; seba.ro@sebakmt.com; www.cabletestvan.com

Share