Liviu Mateescu: Tehnologia de securitate se dezvolta în ritmul dezvoltarii domeniului ITS, adica foarte accelerat

Interviu cu dl. Liviu Mateescu, preşedinte ARTS

ELECTRICIANUL:      Care sunt acţiunile şi activităţile pe care ARTS de desfăşoară în prezent şi în care este implicat direct sau prin parteneriate  ?

Liviu Mateescu: Activităţile desfăşurate de ARTS în prezent sunt:  cursuri de pregătire profesională în cadrul CPP (Centrul de Pregătire Profesională); Centrului de Experţiză Tehnică; Campanii de educare şi promovare a mijloacelor de siguranţă şi securitate împotriva focului şi a furturilor din locuinţe şi sedii de firmă; RSF – Târgul bienal de securitate; Smart Cities of România (expo-conferinţa anuală); CN ARTS – Conferinţa Naţională anuală a ARTS; Conferinţa anuala de analiza de risc la securitate; 2018 organizarea la Bucuresti a GA Euralarm şi Simpozionului Euralarm; participarea la programul de master al FII – „Securitatea spatiului construit”; Finalizarea normelor de deviz pentru proiectare instalaţii de securitate;

ELECTRICIANUL:      Cum vedeti evolutia domeniului tehnicii de securitate la noi dar şi în Europa în ultimii ani ?

Liviu Mateescu: Tehnologia de securitate se dezvolta în ritmul dezvoltarii domeniului ITS, adica foarte accelerat; metodele clasice de detectie şi semnalizare sunt inlocuite de metode moderne bazate pe evolutia fara precedent a domeniului ITS; amintesc aici: tehnologii video de înaltă rezoluţie pentru diverse medii de operare şi analiza video de mare acurateţe; tehnologii de criptare şi recunoastere biometrică; drone pentru supraveghere video; programe de management integrat pentru solutii de securitate; aplicaţii de control şi operare a sistemelor de securitate pentru dispozitive mobile; sisteme integrate de management al locuintelor, etc.

ELECTRICIANUL:   Cum ajută legislaţia dezvoltarea domeniului industriei de securitate în România şi ce ar fi de făcut în viitor ?

Liviu Mateescu: Pentru domeniul securitatii la incendiu, legislaţia de RO urmareste destul de fidel standardele europene şi legile europene în domeniu (CPR ). Se impune un control mai riguros de conformitate cu cerinţele legale atât pentru echipamentele şi soluţiile oferite cât şi pentru calitatea execuţiei şi implementării sistemelor tehnice de securitate la incendiu. De asemenea, măsurile operative şi pregătirea factorilor de intervenţie şi control, trebuie să se bucure de mai multă atenţie. Acest lucru ar putea fi făcut de agenţii, organisme independente acreditate de IGSU.

În domeniul tehnologiilor şi serviciilor de securitate electronică, legislaţia nu este armonizată la nivel european şi nici nu poate urmări dezvoltarea accelerata a tehnologiilor. Cred ca în acest domeniu se impune credidarea de catre autorităţi a asociaţiilor profesionale în colaborare cu organismele de certificare cu verificarea, certificarea şi acreditarea companiilor care desfăşoară activităţi în domeniu, cât şi cu certificarea sistemelor tehnice de securitate. Poliţia nu are nici forţă nici competenţa de a face verificări şi certificări în domeniul tehnologiilor de vârf care se utilizează în prezent.

 

ELECTRICIANUL:      ARTS organizează cursuri, o expoziţie şi mai multe evenimente proprii sau în parteneriat şi se ocupă de formarea de consultanţi în securitate. Ce ar mai fi de făcut pentru această puternică asociaţie profesională pe viitor ?

Liviu Mateescu: Dorinţa şi visul nostru sunt de a dezvolta alături de un organism de certificare puternic, o schemă de certificare pentru standardul de servicii tehnice în domeniul securităţii, EN 16763.

De asemenea, ca asociaţie de utilitate publică, dorim să devenim un partener de încredere şi independent pentru experţizarea soluţiilor tehnice, analiza de conformitate şi arbitraj pentru toate părţile interesate.

 

ELECTRICIANUL:      Fuziunea cu ARISI şi ASI va aduce  un plus  de forţă ARTS şi un număr de membri valoroşi în plus. Cum vedeţi parteneriatul cu alte asociaţii profesionale sau cu  alte structuri asociative ?

Liviu Mateescu: Dorim să reunim sub denumirea ARTS cele mai importante domenii tehnice asociate noţiunii de securitate. Sperăm ca fuziunea cu cele 2 puternice asociaţii, ASI şi ARISI să reprezinte o creştere a reprezentativităţii, nivelului de competenţă şi să fie benefică tuturor. Dorim de asemenea să aducem în aceasta asociatie şi ANERSF asociatia evaluatorilor de risc la securitate fizică, asociatie născută cumva tot din iniţiativa membrilor ARTS. De asemenea, trebuie să întărim parteneriatele cu asociaţii puternice cu profile colaterale nouă, cum ar fi ROFMA şi ARSI.

 

ELECTRICIANUL:      Urmăriţi din câte ştiu şi un parteneriat cu universităţi, pentru organizarea unor mastere în domeniul securitatii.  Ce noutăţi aveti ?

Liviu Mateescu: Avem un protocol de parteneriat cu FII Bucuresti pentru dezvoltarea unui proiect de Master în securitatea spaţiului construit. Ştiu că s-au reluat recent discuţiile pe tema programei de învăţământ şi sperăm ca în această toamnă să poată fi lansat primul Master în securitate.

 

ELECTRICIANUL:      Definiti proiectul de expert în securitate şi prezentaţi importanţa unor astfel de experţi independenţi pentru branşa dvs.

Liviu Mateescu: Expertul ARTS în securitate are misiunea de a oferi experţiză tehnică independentă celor care o solicită. Aceasta se referă la analiza de conformitate cu cerinţele relevante, arbitraj tehnic, verificări tehnice pe domenii diverse ale tehnologiilor de securitate. Dorim să transmitem celor interesaţi că ARTS poate oferi prin experţii ei acreditaţi aceste servicii în conditii depline de impartialitate, independenta şi profesionalism. Dorim să fim recunoscuţi ca un organism de terţă parte în rezolvarea litigiilor aparute între părţi şi legate de calitatea instalaţiilor de securitate.

 

ELECTRICIANUL:      Ce asteptari aveti de la Conferinţa ARTS din 4 iunie în cadrul căreia se va desfăşura şi Simpozionul Euralarm ?

Liviu Mateescu: Va fi un eveniment de mare importanţă şi cu vizibilitate deosebită pentru „jucătorii” români din piaţa de securitate. Vor fi prezenţi reprezentanţii celor mai importante companii care produc tehnologii de securitate din Europa şi din întreaga lume, Presedinţi de asociaţii naţionale din Europa, specialişti în domeniul standardizării şi nu numai.

Evenimentul va fi structurat în 3 secţiuni: GA Euralarm, CN ARTS, Euralarm Symposium de la orele 9-18. Seara va fi o cina de gala „President Dinner” oferita de presedintele Euralarm. ARTS organizeaza pentru a 2-a oara GA Euralarm  în România, dar de această dată evenimentul este comun cu cel al ARTS. Este o mare onoare pentru ARTS şi pentru România să fie gazda acestui eveniment european de mare ţinută care se va desfăşura pe parcursul a 3 zile în Bucureşti.

 

 

Share