Ghid LAPP pentru Industria 4.0

Ghid LAPP pentru Industria 4.0

Datele reprezintă materia primă a secolului XXI. Dezvoltarea continuă necesită o infrastructură puternică. Exact asta obțin utilizatorii LAPP – soluții adaptate și sfaturi potrivite, promite Georg Stawowy, membru al consiliului de administrație pentru tehnologie și inovație la LAPP. Noul Ghid LAPP pentru Industria 4.0 oferă informații necesare pentru trecerea la noul model industrial.

Introducerea motorului cu aburi la sfârșitul secolului al XVIII-lea, producția de masă electrificată o sută de ani mai târziu, automatizarea computerizată începând cu anii 1970 – când oamenii vorbesc despre Industry 4.0, se gândesc frecvent la revoluțiile industriale anterioare și caută caracteristici comune. Există unele caracteristici: toate au revoluționat modul în care lucrăm și producem bunuri și au crescut productivitatea de mai multe ori. Și au implicat noi „materii prime”: energia cu abur, energia electrică, semnale electronice. Industria 4.0 implică un alt pas important: datele reprezintă noua materie primă a secolului XXI. Lumile fizice și digitale se contopesc într-una și, în același timp, creșterea rețelei de date este în creștere – fiecare mașină și fiecare „lucru” schimbă informații cu alții.

Ghid LAPP pentru Industria 4.0-Bun pentru afaceri
Desigur, revoluția în fabrici va avea un impact asupra activității LAPP – și este probabil să fie una complet pozitivă. Până la urmă, dacă toată lumea comunică cu toți ceilalți, numărul de conexiuni va crește dramatic. Aceasta este o veste bună pentru liderul pieței globale în sisteme de conectare integrate. „LAPP creează conexiuni în fabrici, pentru mașini, pentru fiecare activitate industrială”, spune Georg Stawowy, membru al consiliului de administrație pentru tehnologie și inovație la LAPP. Chiar dacă piramida automatizării dispare, nivelul inferior, care conține infrastructura de bază ce transportă datele materiei prime, va fi întotdeauna necesar.
Drept urmare, tehnologiile de conectare vor fi mai importante ca niciodată. Nu doar în ceea ce privește cantitatea lor, ci și când vine vorba de cerințe de calitate, durabilitate și disponibilitate. În ceea ce privește investițiile într-o fabrică automatizată, tehnologia de conectare ocupă o poziție secundară, dar dacă soluția eșuează, atunci este posibil să se acumuleze rapid costuri oribile, de exemplu dacă o linie de asamblare dintr-o fabrică de mașini ajunge la un blocaj. „Mulți utilizatori tind să se gândească la un cablu sau la un conector ca o parte C, dar în ceea ce privește importanța lor, sunt piese A”, spune Stawowy.

Un sfat bun nu este scump
Cerințele pentru tehnologiile de conectare în sine și varietatea lor sunt în creștere și, pentru mulți utilizatori, va deveni din ce în ce mai dificil să se mențină o imagine de ansamblu asupra produselor și combinațiilor potrivite pentru nevoile lor specifice. Există două opțiuni. Fie aveți încredere în propria experiență și comandați piese care sunt susceptibile de a vă satisface cerințele sau primiți sfaturi de la experți – care este abordarea recomandată având în vedere materialele din ce în ce mai complexe implicate.
Este important să avem o înțelegere de ansamblu care să depășească simplul know-how al produsului. „Ne vedem ca pe cineva care ne înțelege clienții și poate acționa ca un ghid”, spune Georg Stawowy. Ce înseamnă acest lucru? că LAPP înțelege provocările clienților și poate adapta o soluție pentru ei. Includem aici produsele corespunzătoare din gama LAPP, cu produse personalizate acolo unde este necesar și, de asemenea – și din ce în ce mai la cerere – soluții gata de instalare sau chiar servicii în acest sens. Stawowy spune: „Aceasta include furnizarea celor mai noi cunoștințe către clienții noștri prin webinarii sau videoclipuri explicative, de exemplu”. În viitor, aceste activități de instruire vor fi extinse pentru a include subiecte precum elementele de bază ale tehnologiei de automatizare.

 

Georg Stawowy, Membru al consiliului de administrație pentru tehnologie și inovație la LAPP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portofoliu de produse extins prezentat în noul Ghid LAPP pentru Industria 4.0
Gama de produse LAPP se bazează pe aceste principii. Conține toate componentele cheie de care un utilizator are nevoie pentru a-și proiecta fabrica în conformitate cu principiile Industriei 4.0, inclusiv o selecție uriașă de cabluri de date pentru a se conforma diferitelor standarde, cum ar fi PROFINET sau CC-Link, și pentru distribuirea datelor în medii dure. Vor urma mai multe produse noi.
Toate vor respecta însă filozofia Lapp – întotdeauna să ofere clientului ceea ce are nevoie. Experții LAPP studiază liniile de comunicare în aplicațiile clienților pentru a determina exact care sunt cerințele și cum ar trebui să arate o soluție ideală. Aceasta va fi baza pentru dezvoltarea ulterioară a gamei. Clienții vor fi din ce în ce mai atrași de gamă, mai degrabă, decât de un produs individual.
Aceste activități vor avea impact asupra vânzărilor LAPP. Această divizie de comunicații de date industriale este în prezent în creștere de peste 20 % în fiecare an, cu câștiguri deosebit de puternice în activitățile legate de Ethernet. Dintr-o perspectivă strategică, comunicarea industrială a datelor va crește mai mult decât cablurile de date tradiționale ÖLFLEX® – dar numai în termeni relativi, deoarece această parte a activității crește și în termeni absoluți. Acest lucru este surprinzător, deoarece, pe lângă rețea, electrificarea continuă să crească și, odată cu aceasta, cererea de cabluri. La urma urmei, unitățile, curentul electric și aerul condiționat au nevoie de energie.

Trecerea la wireless – o amenințare?
Una dintre cele mai frecvente întrebări cu care s-a confruntat LAPP este de ce să mai producă cabluri când datele pot fi transmise prin WiFi, Bluetooth sau alte tehnologii wireless? În principiu, acest lucru este adevărat, dar într-un mediu dur dintr-o fabrică, tehnologiile wireless prezintă diverse dezavantaje, pornind de la stabilitatea conexiunii până la perioade de latență, ceea ce face dificilă crearea de aplicații în timp real. Deci wireless-ul nu înseamnă sfârșitul cablurilor; este o soluție eficientă pentru aplicații specifice într-o piață aflată în creștere rapidă. Deoarece LAPP încearcă întotdeauna să țină cont de viziunea clientului, compania lucrează cu partenerii săi pentru a oferi soluții de conectare wireless. Tot aici, compania intenționează să adauge mai multe produse în gama sa, după cum este necesar.
Este dificil să faci predicții, în special despre viitor Mark Twain știa asta. Drept urmare, ar trebui să adoptăm o abordare prudentă a speculațiilor despre cum se va dezvolta industria în următoarele decenii, când se va întâmpla o a cincea revoluție industrială și ce va aduce aceasta. Însă Georg Stawowy consideră că avem o idee bună despre locul în care ne vor duce următorii zece ani: „Vom vedea arhitecturi de creare a valorii în rețea, relațiile dintre companii, clienți și utilizatori nu vor mai fi definite de locația lor sau de asocierea lor cu o companie, ci de către ecosistemele digitale care le leagă. Orice ne-ar aduce viitorul, LAPP va furniza infrastructura necesară pentru aceasta”.

 

 

Ethernet prevalează în comunicarea de date industriale.  Mașinile de ultimă generație sunt conectate  la actuator sau senzor cu Ethernet.

 

 

 

 

 

 

 

www.lapp.ro

Share