Intimitatea online sau despre digital privacy

http://www.anor.ro

Intimitatea online sau despre digital privacy

 

Când întru în bacania de la colt, proprietarul ma saluta „Buna ziua domnule Bogdan. Ce faceti astazi?”. Eu raspund si verific lista de cumparaturi. „L-am vazut pe cel mic cu trotineta, a venit primavara” continua, în timp ce cântareste marfa. Ca proprietar, se ocupa personal de clienti si îi cunoaste pe fiecare. „Cum vi se pare produsul acesta? Sa mai aduc sau erau mai bune cele de saptamâna trecuta?”. Termin cumparaturile si ma pregatesc sa plec. „Luati si câteva bomboane de  ciocolata  pentru  copii,  din  partea casei.” Salut, multumesc si plec mai departe.

Stie numele meu (sau doar prenumele?), câti copii am, daca sunt casatorit, vârsta si preferintele membrilor familiei, ce cumpar în diverse zile ale saptamânii si probabil alte lucruri. Si totusi nu mi-am simtit violata intimitatea. Ba chiar îmi place ca stie ce produse, când si cum le vreau.

Dar daca era un magazin sau site online? Sau o retea de socializare? Dezbaterile despre protectia datelor si confidentialitatea online sunt de mare actualitate.

Una din marile diferente fata de situatia expusa mai sus este posibilitatea transmiterii mult mai facile catre terti.

Controlul asupra utilizarii acestora este mult mai redus sau nul. Deci îngrijorarea este justificata din acest punct de vedere. Vom relua subiectul în articolele urmatoare, pentru a defini identitatea online si componentele sale.

Bogdan D. anor.ro

 

 

ÍNTIM, -A, intimi, -e, adj

1.Care constituie partea esentiala, profunda, a unui lucru, a unei probleme ; launtric. • Fig. Strâns, apropiat. Contactul intim dintre doua limbi.ÍNTIM, -A, intimi, -e, adj.

2.(Despre oameni adesea substantivat) Legat de cineva printr-o prietenie strânsa, prin relatii foarte • (Despre relatiile dintre oameni) Familiar, apropiat, prietenos, afectuos, cordial.

3.Care se refera la viata particulara sau familiala a cuiva; personal, • Caracteristic unui mediu restrâns, unui cadru limitat, familial; care are loc într-un cadru restrâns. [Acc. si: intím]

 

  • Din fr.intime, lat. intimus.
    • Sursa DEX 2009

 

 

Share