Interviu cu domnul Dorin Beu, președintele CNRI

 Interviu cu domnul Dorin Beu, președintele CNRI

Reporter: Care sunt în prezent activitățile curente ale CNRI, pentru că am fost plăcut impresionați de cele văzute și anume cursurile de pregătire derulate la Facultatea de Instalații din București. Este important ca specialiștii să cunoască aceste preocupări.

Dorin Beu: Principalele  evenimente ale domeniului iluminatului de anul acesta (2015 – anul internațional al luminii)  au fost Light Forum, din martie de la București, organizat de GOVNET, o platformă de întâlnire a celor din iluminat, CNRI și ARI, cu toți actorii din iluminat, și apoi, în septembrie, evenimentul LUMEN la Sibiu, un eveniment deosebit.

Lumen 2015 s-a dorit un eveniment complex, o combinație de conferințe care au început de la istoria iluminatului și au culminat cu viitorul iluminatului. Pentru aceasta am adus speakeri din străinătate, care să aibă o imagine de ansamblu asupra iluminatului. Unul din principalii vorbitori a fost Wolfgang Bommel, care este fostul președinte al Comisiei Internaționale pentru iluminat – CIE și care a avut o prezentare despre viitorul iluminatului, dar l-am avut și pe Abraham Haim, care a vorbit despre ce înseamnă iluminatul și sănătatea și care sunt cercetările din acest domeniu. L-am mai avut ca vorbitor pe un regizor, Ian Ceny, realizatorul unui film, The City Dark. Este prima dată când am beneficiat de o bursă din partea amabasadei SUA, bursă ce ne-a permis să-l aducem pe regizorul american în România și să-și prezinte filmul, un film despre ce înseamnă poluarea luminoasă, ce efecte are asupra oamenilor, animalelor și cu o viziune de viitor, printre alte efecte tratate fiind și cele asupra astronomilor. În ultima zi de la LUMEN am avut și o masă rotundă cu arhitecții, în cadrul căreia am tratat barierele în ceea ce privește iluminatul din partea arhitecților, a primăriilor, cauzele pentru care nu avem un iluminat de calitate în  România. De fapt, aceasta este problema centrală cu care ne-am confruntat la nivelul Colegiului Diretor al CNRI. Și anume, ce e de făcut pentru a avea un iluminat de calitate în România. Și când zic iluminat de calitate, un prim lucru care ar trebui să fie aplicat la noi ar fi respectarea standardelor europene în materie de iluminat, care nu se respectă, nu sunt cunoscute. În spatele lor se ascunde o muncă de ani a comunității din iluminat, ca aceste standarde să fie agreate de toți cei din iluminat. Tot la LUMEN am avut și o expoziție de iluminat, de istorie a iluminatului și o expoziție de design de aparate de iluminat. Avem și la noi aparate de iluminat dar care suferă de un design deficitar și de aceea ar trebui să apară o nouă generație de designeri care să schimbe designul aparatelor de iluminat.

Am participat și la evenimentul de la Sinaia, Conferința de acolo din octombrie.

Felul în care s-au desfășurat lucrurile până acum arată că avem probleme cu întinerirea specialiștilor din iluminat, cu pregătirea lor și multe din preocupările noastre au fost legate de aceste aspecte; am reușit să creăm o nouă profesie, specialistul în iluminat. Am reușit introducerea în codul ocupațional a unei noi meserii, cea de specialist în iluminat, care are de acum, din noiembrie 2015, și un standard ocupațional, unde se precizează ce trebuie să știe un specialist în iluminat, ce competențe are. Am derulat astfel un program de cursuri în ultimii 2 ani, care au structurat clar noua meserie. Am avut și oameni care ne-au ajutat în acest proiect și cred că am reușit.

Practic noi cu asta ne ocupăm, să facem cursuri la care să aducem toți oamenii interesați  în iluminat. Sunt implicați în iluminat nu numai ingineri de instalații, sunt implicați și arhitecți, designeri, avem și economiști uneori. În firmele din România sunt diverși specialiști care au însă nevoie de această formare profesională, să înțeleagă despre ce este vorba. În contextul unei schimbări substanțiale a  domeniului iluminatului, a trecerii de la iluminatul tradițional, cel cu lămpi cu descărcare, la cel cu LED, noi ne propunem să aducem cât mai mulți oameni specialiști în iluminat și, în același timp, să deschidem iluminatul către alte specializări. În acest sens am realizat parteneriate cu OAR, cu BRCG și cu alte asociații interesate de domeniul iluminatului, care pot fi de astronomi, de fizicieni, oameni interesați de iluminat.

Profităm de faptul că 2015 a fost un an special, anul internațional al luminii!

Articolul integral il puteți citi in ediția tipărită a revistei Electricianul nr. 1.

Share