Știri din piata de Iluminat

Cele mai noi stiri din piata de iluminat

Strânse, traduse, rezumate și prelucrate
Dr. Ing. Cornel Sfetcu – Metacor Electro SRL

1. NEW YORK – 12 Septembrie 2016. Verizon, cel mai mare furnizor de comunicații din Statele Unite, a achiziționat Sensity Systems cu intenția de a-și lărgi piața Internet of Thing. Sensity este un pionier în promovarea de soluții care utilizează sistemele de iluminat cu LED ca bază pentru platforma Smart Cities.
Această tranzacție va accelera implementarea la o scară mult mai mare a transformării digitale a orașelor, pentru a îndeplini funcții, cum ar fi monitorizarea traficului, detectarea amenințărilor de securitate, eficientizarea energetică și mentenanța iluminatului public. Compania încearcă să profite de perioada de tranziție de la sistemele de iluminat clasice la iluminatul stradal cu LED-uri, având posibilitatea de a crea o rețea de senzori inteligenți în întreaga țară. Verizon intenționează în cele din urmă să livreze sisteme IoT pe scară masivă, mai ales că există deja o revoluție mediatică asupra modului în care orașele și comunitățile funcționează, tranzacția permițând vânzarea de produse de conversie a sistemelor de iluminat cu LED-uri Sensity prin adăugarea pe platforma Verizon ThingSpace IOT. Platforma ThingSpace Verizon permite comunităților să contribuie la dezvoltarea economică și duce la implicarea cetățenilor în dezvoltarea durabilă.

2. http://amazon.com/echo. Amazon Echo va lansa o unitate de control vocal care răspunde la numele „Alexa” și care vă va permite printre altele (conectat în permanență, gata de a furniza diverse informații, muzică, știri, starea vremii, program individual etc.) să acționati lumina sau să ajustați încălzirea centrală.
Amazon a anunțat un parteneriat cu HIVE, platforma de smart-home dezvoltată de British Gas. Echo va fi compatibil cu „Hive Lights” și „Hive Active Heating”. Ceea ce înseamnă că veți fi capabil să reglați funcționarea corpurilor de iluminat (intensitate, schimbarea culorii sau scenarii) folosind propria voce. Philips Hue urmează de asemenea să fie compatibil cu Echo. Așa că, dacă ați creat o scenă de după-amiază însorită în dormitor, care implică portocaliu și nuanțe roșii și care se ajustează ca și cum ar apune soarele, se va putea activa scena rostind pur și simplu, „Alexa, scena de zi însorită”.
Nu-i veți putea cere lui „Alexa” să schimbe culoarea surselor de lumină individuale dacă utilizați Hue, dar acest lucru este posibil daca dețineți un echipament concurent Hue, Lifx, care este compatibil cu speaker-ul Amazon. Un gadget proiectat de o firma multimilionară pentru a vă mai face să scoateți din buzunar și mai mulți bani. Amazon Echo este disponibil din 16 Septembrie în 2016.

3. LED’s Magazine 12 Septembrie, 2016. Philips Lighting deschide poarta către tehnologia sa de poziționare în interior (VLC Visible Light Communications) către alte companii. Tehnologia de poziționare în interior Philips utilizează puncte de lumină individuale LED, pentru a transmite un identificator unic printr-o modulare a luminii. Informația poate fi detectată de către un dispozitiv electronic precum un telefon inteligent. După ce retailerul sau magazinul descarcă aplicația VLC, poate fi în măsură să ofere clienților un ghid al magazinului, ajutând cumpărătorii să localizeze articole de pe lista lor de cumpărături cu o precizie de 30 cm sau pentru a promova în permanență promoțiile magazinului. Sistemele de iluminat comercial și nu numai, care utilizează poziționarea interioară, vor fi disponibile probabil pe o scară ceva mai largă. Aplicația Philips Yellow Dot App permite fabricanților să-și testeze și să certifice corpurile de iluminat cu LED-uri pentru a lucra cu tehnologia de poziționare în interior Philips. Trei YellowDot Ready „drivers” pentru LED-uri (60, 100 și 150W) sunt de așteptat a se lansa în Europa până la sfârșitul anului.
Trato-TLV Group este prima companie care se alătură programului YellowDot și a prezentat recent la târgul „Equipmag” din Paris corpurile de iluminat cu LED-uri, care funcționează cu sistemul de poziționare interioară Philips TLV. Un proiect pilot utilizând VLC a fost realizat în hipermarketul de 7800m2 Carrefour-Lille, echipat cu 2.5 km de corpuri de iluminat liniare cu LED-uri.
VLC: orice formă de informații care pot fi transmise utilizând un semnal luminos care este vizibil pentru om ar putea fi considerată ca fiind VLC. Deși nu există încă nici o definiție universală și convenită pentru VLC, putem fi cel puțin de acord cu ce înțelegem prin VLC: oportunitatea de a trimite și primi date într-un mod utilizabil; și acest lucru a apărut în mare parte datorită utilizării pe scară largă a surselor LED.
LED-urile sunt dispozitive semiconductoare, în consecință, se pot „schimba date prin becuri”, la viteze foarte mari. Adoptarea rapidă a becurilor cu LED-uri creează o oportunitate de piață considerabilă pentru VLC, mai ales datorită congestiei spectrului radio utilizat de Wi-Fi ca și al sistemelor radio celulare.

4. 14 Iunie 2016 Chicago: AMA (American Medical Association) a publicat după reuniunea anuală un ghid orientativ adresat comunităților cu scopul de a reduce efectele cu potențial negativ asupra mediului și oamenilor datorate iluminatului stradal cu LED.
„În ciuda beneficiilor aduse de eficiența energetică, unele surse de iluminat cu LED sunt dăunătoare atunci când sunt utilizate în iluminatul stradal”. AMA încurajează și recomandă o atenție mărită la proiectare atunci când se face schimbarea iluminatului convențional în sisteme cu LED-uri pentru a preveni efectele dăunătoare asupra sănătății oamenilor și asupra mediului”, a menționat membrul în Consiliul AMA Dna. Maya A. Babu MD MBA.
Sistemele de iluminat cu LED emit o cantitate mare de lumină albastră, care apare albă cu ochiul liber și de aceea creează un efect de orbire mai pronunțat pe timp de noapte decât iluminatul convențional iar primul efect este crearea unui potențial pericol rutier, prin scăderea acuității vizuale și siguranței.
În plus față de impactul său asupra conducătorilor auto, LED-ul albastru emite pe o lungime de undă care suprimă eliberarea în timpul nopții de melatonină. Se estimează că sursele cu LED-uri albe au un impact de cinci ori mai mare asupra perturbărilor de ritm de somn circadian decât lămpile stradale convenționale. Studii recente au constatat că valori mari ale iluminării pe timp de noapte în zonele rezidențiale sunt asociate cu timpi de somn redus, nemulțumiri legate de calitatea somnului, somnolență excesivă, tulburări de funcționare în timpul zilei și obezitate.
Efectele negative ale iluminatului cu LED-uri de mare intensitate nu sunt limitate la om. Lumina excesivă în timpul noptii perturbă multe specii care au nevoie de un mediu întunecat. Sistemele de iluminat cu LED-uri prost concepute dezorientează unele specii de păsări, insecte ca și alte animale. Parcurile naționale din SUA (n.a.: sau municipalități și organisme de sandardizare din Canada) au adoptat modele optime de iluminare și practici care să minimizeze efectele poluării luminoase asupra mediului înconjurător.
Recunoscând efectele negative ale sistemelor de iluminat cu LED prost concepute, AMA încurajează comunitățile pentru a minimiza și controla iluminatul „bogat-albastru”, utilizând surse cu o mai mică emisie în acest spectru și recomandă un prag optimal de intensitate pentru iluminat cu LED-uri. AMA recomandă, de asemenea, ca toate LED-uri să fie protejate în mod corespunzător pentru a minimiza efectul de orbire și a limita efectele poluării luminoase ca și sensibilizarea publicului cu privire la efectele adverse asupra sănătății și mediului datorate sistemelor de iluminat pe timp de noapte ( https://www.ama-assn.org)

5. LEDinside: 28 Octombrie 2016. LG Innotek: Drivere programabile pentru LED-uri – LG Innotek a anunțat că va lansa un driver programabil cu LED-uri pentru controlul iluminatului fără fir pe piața americană. Produsul arată performanțe remarcabile și este de așteptat să câștige popularitate ca o soluție de control Wi-Fi al iluminatului în piață. Compania a dezvăluit că a furnizat surse de alimentare programabile Wi-Fi „Helios”, la o companie de renume din iluminat cu LED-uri din SUA, care suportă control wireless bazat pe ZigBee, o metodă de comunicare ieftină, cu un consum redus de energie. Trebuie doar să fie înlocuit modulul montat pe sursa de alimentare pentru a realiza un control fără fir.
Compania a redus perioada de dezvoltare la două luni și a redus prețul produsului cu 20%, în comparație cu concurenții săi. Împreuna cu Helios, LG Innotek a lansat și un modul de interfață fără fir (WIM). WIM se poate monta pe terminalul de ieșire pentru a realiza un control fără fir și pentru a fi utilizat ca soluție de control fără fir, la un preț ieftin, fără a înlocui corpurile de iluminat existente.
Compania menționează că a asigurat fiabilitatea ridicată a produsului, prin utilizarea primelor trei cele mai bune tehnologii mondiale în domeniul comunicațiilor fără fir și prin proiectarea integrală a circuitului de putere.
În cazul în care un driver LED este instabil, acesta poate furniza prea multă putere către CIP-ul de iluminat și duce la scăderea duratei de viață și a eficienței energetice. Driverul ajută la funcționarea normală de până la 50.000 de ore cu eficiență energetică de până la 89%.
În 2013, compania a dezvoltat un sistem de control de iluminat cu LED-uri fără fir care suportă pentru prima dată în lume patru metode de comunicație fără fir: Wi-Fi, Bluetooth, ZigBee, și Z-Wave. LG Innotek intenționează să lanseze un driver LED pentru controlul iluminatului fără fir care să accepte și alte metode de comunicare.

6. LEDinside San’an Opto intenție de a achiziționa Osram
Producătorul chinez de CIP-uri LED este în discuții pentru achiziția grupului Osram conform revistei germane Wirtschaftswoche, care nu specifică sursa informației. Sunt mai mult decât tranzacții și discuții de afaceri și arată politicile industriale ale guvernului chinez, după analiza LEDinside.
Compania San’an Opto din Xiamen intenționează să achiziționeze gigantul german de iluminat pentru 70 EUR (US $ 77.78) pe acțiune, ceea ce într-un raport Reuters îl estimează că s-ar ridica la o valoare de aproximativ 7,2 miliarde de euro. San’an Opto dorește să achiziționeze activitatea de componente LED a Osram și probabil vor fi discuții separate la o dată ulterioară pentru absorbția sistemelor specializate în iluminat auto ale grupului.
Mai multe grupuri financiare din China și-au arătat interesul de a investi în Osram, inclusiv grupul de investiții Go Scala cu implicarea guvernului chinez. „Investitorii chinezi au tatonat de ceva timp Osram în ceea ce privește discuțiile de achiziție”, a declarat Roger Chu, director al Departamentului de Cercetare de la LEDinside. „În cazul în care San’an Opto intenționează să achiziționeze Osram, aceasta va necesita probabil o finanțare din partea guvernului chinez”.
San’an Opto a raportat un profit brut de 42,44% în 2015, cu venituri totale din sectorul de afaceri LED ajungând la 4.50 trilioane RMB (yuan) (674,660,000 USD). În ciuda unui vârf de 49.90% în active monetare pentru anul fiscal 2015, comparativ cu 2014 de 5.220.000.000.000RMB (yuan), există încă un mare deficit de finanțare pentru ca firma chineză să ajungă la un disponibil de 7,2 miliarde de euro pe cont propriu. San’an Opto ar trebui deci să apeleze la alți investitori pentru a satisface finanțarea de achiziție a Osram. Ca un receptor de top de fonduri guvernamentale chineze din industria de LED-uri, IC și IT, există o mare probabilitate ca guvernul chinez să ofere sprijin monetar. Alt motiv pentru care San’an Opto ar putea avea nevoie de ajutor din partea unor grupuri de investiții este în cazul în care OSRAM solicită o ofertă de licitare mai mare. Conform unor analize furnizate de Peter Reilly, analist la Jefferies, oferta actuală a San’an Opto este prea scăzută. Dacă Osram va considera și investițiile în fabrica de componente LED din Malaezia, s-ar putea ajunge la 80 de euro pe acțiune, mai ales că prețul acțiunilor companiei de iluminat din Germania au crescut cu aproximativ 10%.
Siemens, unul dintre principalii acționari, a dezaprobat strategia de creare de oportunități pentru noi investitori. Anunțul CEO Osram, Olaf Berlien de a investi 3 miliarde de euro în componente pentru sisteme de iluminat cu LED-uri la noua facilitate de producție din Malaezia a condus la disensiuni cu cel mai mare acționar Siemens în octombrie anul trecut. Siemens dezaprobă cele mai noi strategii de business Osram în China, contracarând cu ample oportunități de afaceri coreene și cu investitori din Taiwan. În același timp există zvonuri că Siemens, care deține o participație de 17% din Osram, ar fi în discuții de a vinde acțiunile către un investitor din China: Go Scale.
Go Scale Capital este/a fost aproape de a achiziționa Philips LED Lumileds pentru 3,3 miliarde USD înainte ca afacerea să fi fost blocată de guvernul SUA. Un semn (?) cu privire la modul în care guvernele răspund sau vor răspunde la astfel de achiziții.
Ministrul Economiei din Germania a negat că San’an Opto va prelua Osram, dar a anunțat la sfârșitul lunii septembrie că va monitoriza îndeaproape evoluția achizițiilor companiilor germane către investitorii chinezi.
În Wirtschaftswoche, surse anonime remarcă faptul că guvernul german nu a exprimat îngrijorare sau planuri de a împiedica o achiziție a investitorilor chinezi a Osram.
San’an Opto țintește de fapt piața de iluminat auto a Osram (!?).
Poziția puternică, aproape de monopol, a Osram în industria de iluminat auto a interzis practic accesul producătorilor din China, Taiwan sau Koreea de a intra în acest sector de piață, conform analizei lui Ivan Lin, șef de dezvoltare la LEDinside.
„Prin achiziționarea Osram, San’an Opto va primi biletul de intrare pe piața de iluminat auto”, a scris Lin. Osram are de asemenea un portofoliu puternic de produse în tehnologia cu LED-uri IR, canale de distribuție bune și portofoliu complet de brevete LED. Toate acestea sunt active atractive pentru producătorii chinezi, care doresc să obțină acces pe piață sau o cotă mai mare de piață internațională și care, în același timp se încadrează în politicile de integrare strategică industrială pe verticală ale guvernului chinez. Osram a făcut trecerea de la becuri la tehnologie de iluminat, prin vânzarea Ledvance și investind 1 miliard de euro în noua fabrică din Malaezia pentru a face chip-uri pentru LED-uri.
Prin achiziționarea Osram, industria de LED-uri din China va fi în măsură să-și mărească vizibilitatea internațională și să mărească dimensiunea sa de piață, să depășească concurenții din SUA și Japonia. „Aceasta este o mișcare foarte interesantă pentru San’an Opto și s-ar putea să fie una de succes, astfel încât acestea să poată genera sinergii mari cu Osram”, a declarat o sursă din industrie. „Practic aceleași sinergii pe care Osram încearcă să le genereze cu investiția Kulim (în Malaezia), dar mult mai repede și la o scară mai mare”.

7. Bloomberg Markets, 30 septembrie 2016. Philips negociază vânzarea Lumileds către Apollo Global.
Royal Philips NV este în discuție pentru a vinde divizia de componente LED pentru iluminat Lumileds firmei americane de capital privat, Apollo Global Management LLC, a raportat Bloomberg Technology.
După ce mai multe fonduri private de investiții de capital au ieșit din negociere, Apollo este acum cel mai probabil cumpărător Lumileds. Cu toate că Philips avea ca scop închiderea tranzacției până la sfârșitul lunii octombrie, nu există nici o garanție a finalizării tranzacției până la sfârșitul acestu an.
Philips este în discuții cu cumpărătorii interesați, a declarat Steve Klink, purtător de cuvânt de la Philips. Philips a desprins divizia de Lighting în luna mai, iar acum încearcă să vândă Lumileds și să se concentreze pe afaceri de îngrijire a sănătății.
Philips Chief Executive Officer Frans van Houten a spus că este posibil ca Lumileds să se vândă cu mai puțin decât prețul inițial cerut în ianuarie, când existau discuții cu GO Scale Capital. Conform estimărilor ING, Lumields are o valoare de tranzacționare de 2. miliarde de USD (conform Bloomberg 2,8).
Philips a fost nevoit să renunțe la tranzacția către fondul de investiții chinez GO Scale Capital of China în ianuarie datorită unor aspecte legate de opoziția guvernamentală a SUA prin organismele sale de verificare și veto asupra achizițiilor străine legate de securitatea națională. Cumpărători precum KKR & Co., CVC Capital Partners sau Bain Capital au fost printre pretendenții pierzători ai licitației.
Lumileds este cel mai mare furnizor de lămpi către industria auto și echipează practic una din trei autoturisme în lume conform website’ului propriu.

8. Cleveland Business: 01 Septembrie 2016. GE Lighting renunță la piețele din Asia și America Latină.
GE Lighting a anunțat intenția de a-și stopa activitățile de vânzare din America Latină și din Asia – o mișcare care se adaugă la recenta decizie a companiei de a reduce activitățile bazate pe tehnologiile tradiționale din iluminat, inclusiv de închidere a șase unități de productie, și de a se concentra în întregime pe LED-uri. GE Lighting a făcut, de asemenea, un alt anunț în legătură cu această schimbare: Intenția de a deschide un „laborator de incubație”, care va căuta moduri noi de a utiliza LED-urile pentru tehnologii „home connect”.
Compania a anunțat aceste decizii în data de 31 august. Întrebată de ce GE Lighting a vrut să iasă din Asia și America Latină, Alicia Gauer, director de comunicare la GE Lighting, a menționat schimbările în curs din industria de iluminat și faptul că „industria de iluminat trece printr-un schimb major de tehnologie, departe de produsele tradiționale de iluminat precum cele incandescente, cu halogen și lămpi fluorescente liniare, iar cererea consumatorilor pentru iluminatul tradițional a ajuns la un minim istoric.”
„Privind în perspectivă, GE Lighting se va concentra în întregime pe inovație și dezvoltarea de „connected home technology” cu LED-uri în America de Nord, Europa și Orientul Mijlociu.”
Veniturile GE Lighting au scăzut cu „an undisclosed amount” în primele șase luni ale anului 2016, potrivit raportului trimestrial General Electric. Declinul a fost cauzat de „vânzări tradiționale de iluminat mai mici”, dar a fost „parțial compensat de o creștere a veniturilor din vânzarea de LED-uri”, menționeaza raportul. În primele șase luni ale anului, GE Lighting a generat aproximativ 29% din cei 3,663 miliarde USD din vânzări – ceea ce echivalează cu peste un miliard de dolari.

Share