Ghid elaborat de Lighting Europe- Evaluating performance of LED based luminaires

Anul trecut, Asociația Industriei Europene a Iluminatului,  Lighting Europe, a publicat un Ghid de evaluare unitară  a duratei de viață și a performanțelor corpurilor de iluminat ce folosesc LED.

Ghidul  urmărește ca analiza caracteristicilor corpurilor de iluminat să fie una unitară astfel încât să se compare „mere cu mere”.  Prin caracterul complex al unui corp de iluminat cu LED, există un număr relativ ridicat de caracteristici tehnice ale acestor corpuri, fapt care poate  induce ușor confuzie pentru specialiștii din proiectare. Ghidul oferă  precizări extrem de valoroase în multe situații uzuale cu care se confruntă proiectanții puși să aleagă un corp de iluminat al unui producător sau al altuia, pe baza unor caracteristici tehnice bine precizate.

Ghidul prezintă parametrii relevanți pentru produsele de iluminat, conform IEC 62722-2-1:

1. Putere intrare (P în W)
2. Flux luminos   (Φ în  lm)
3. Eficiență luminoasă (η în  lm/W)
4. Intensitatea luminoasă (cd sau  cd/klm)
5. Temperatură de culoare (Tcp în K)
6. Indice de redare a culorilor (CRI)
7.  Temperatură mediu ambient pentru care sunt valabili parametrii corpului de iluminat  (tq în ˚C)
8.  Durata medie de viață (Lx , în ore  la care se menține o valoare minimă în % din valoarea nominală a  fluxul luminos)
9.  Rata de defecte-deprecieri abrupte  (în %)
 

Una din aceste situații ce poate genera confuzie este de exemplu cea în care caracteristicile (de ex. flux luminos sau  putere consumată) sunt prezentate de unii producători pentru surse cu LED sau pentru module LED, ceea ce diferă de valorile acelorași parametri  pe care le dau alți producători pentru corpuri de iluminat. Este evident că un corp de iluminat nu va avea același flux luminos cu modulele LED pe care le utilizează ci mai mic și randamentul său  va fi diferit de cel al modulelor LED pentru că trebuie incluse și consumurile driverelor(surselor) la un corp de iluminat.

Ghidul precizează clar care sunt parametrii corecți care trebuie luați în calcul în astfel de cazuri.

O altă problemă sesizată de Ghid este faptul că parametrii surselor sau corpurilor de iluminat sunt date de producători pentru temperatura mediului de 25 ˚C. Pentru alte valori ale temperaturii pentru care sunt dați parametrii corpurilor de iluminat, Ghidul recomandă corelarea valorilor parametrilor lor cu valoarea de referință de 25˚C.

Legat de durata de viață și deprecierea corpurilor cu LED, Ghidul face de asemenea analize complexe pe tema acestui parametru important. Mai mult, Ghidul analizează parametrii sistemelor de iluminat cu LED prin menționarea tuturor standardelor relevante din domeniul iluminatului.

 

Ghidul poate fi descărcat de  la adresa de mai jos:

https://www.lightingeurope.org/images/publications/general/LightingEurope_-_guidance_document_-_evaluating_performance_of_LED_based_luminaires_-_January_2018.pdf

Share