Electro Sistem – Diversificarea gamei de celule electrice de medie tensiune tip ES02

Electro Sistem – Diversificarea gamei de celule electrice de medie tensiune tip ES02

 

O noutate a anului 2013 în activitatea companiei este diversificarea gamei de celule electrice de medie tensiune tip ES02. Aceasta se adresează în principal instalațiilor de distribuție a energiei electrice din stațiile de transformare sau punctele de alimentare, dar și din posturile de transformare, având tensiunea nominală de 24kV, curentul nominal de până la 1250A, iar curentul de scurtă durată 25kA/3sec. Unitățile funcționale sunt rezistente la arc electric intern conform standardului SR EN 62271-200:2003.

Gama include unități funcționale precum: celula de sosire / plecare / cuplă cu întreruptor în vid debroșabil și CLP, celula de sosire / cuplă cu separator de sarcină și CLP, celula de masură debroșabilă sau cu separator și CLP, celula de trafo servicii interne, celula de racord (riser).

Unitatea funcțională cea mai frecvent utilizată este celula cu întreruptor în vid debroșabil și CLP. Din punct de vedere constructiv, aceasta îndeplinește cele mai critice condiții de siguranță în exploatare, având compartimente separate pentru câmpul de bare, pentru întreruptor și pentru cabluri, fiecare dintre acestea fiind dotate cu canale de dirijare și evacuare a gazelor în cazul producerii unui arc electric. De asemenea, celula este echipată cu interblocaje mecanice și electrice pentru evitarea efectuării greșite a manevrelor.

Printre avantajele ES02 menționăm modul de amplasare a transformatoarelor de măsură, care se pot demonta foarte ușor prin partea frontală a celulei, fără a fi necesară demontarea cablurilor de forță.

Carcasa metalică este o structură închisă, construită din tablă de oțel zincată de 2 mm grosime, care asigură gradul de protecție IP 3X.

P1100891-ansamblu

Celula ES02 este prevăzută cu două uși: o ușă de acces comună pentru compartimentul întreruptorului și compartimentul de cabluri și o ușă pentru compartimentul circuitelor secundare. Ele sunt confecționate din tablă de oțel de 3 mm și sunt prevăzute cu cinci balamale, iar sistemul de închidere este realizat tot în cinci puncte, prin intermediul a două tije verticale culisante. Acest sistem asigură rezistența necesară în cazul unei explozii cauzate de un arc electric intern.

Ușa de acces la compartimenul de cabluri și întreruptor poate fi deschisă doar cu CLP-ul închis.

Sistemul de bare generale este amplasat în partea superioară a celulelor și este confecționat din bare de cupru electrotehnic, dimensionate pentru 630A sau 1250A. Barele generale trec din celulă în celulă, legăturile electrice fiind făcute utilizând o piesă intermediară din cupru stanat prin îmbinări cu șuruburi.

Comutația primară se realizează folosind întreruptoare  cu mediul de stingere a arcului electric în vid, debroșabile, tip VD4 de fabricație ABB, tip Sion 3AE13 de fabricație Siemens sau întreruptoare similare. Ele au distanța dintre poli 210 mm și curentul nominal de 630A sau 1250A. Întreruptorul este montat pe un cărucior cu patru roți și poate fi broșat și debroșat cu ajutorul unei manivele cu ușa celulei închisă.

Celulele ES02 cu separatoare de sarcină sunt echipate cu separatoare în aer tip NAL(F), fabricație ABB sau H 27, fabricație Driescher. Fiecare separator de sarcină poate fi echipat și cu CLP, între separator și CLP existând un interblocaj mecanic.

Celulele ES02 se integrează perfect în instalațiile de automatizare, precum și în sistemele de control, monitorizare și teleconducere specifice fiecărei rețele electrice, acestea fiind dotate cu: motorizări pentru echipamentele principale de comutație, contacte auxiliare pentru indicarea stării fiecarui echipament, relee electronice prevăzute cu contacte auxiliare pentru indicarea prezenței MT și defectelor MT. Celulele cu întreruptor în vid și cele de măsură se echipează cu relee numerice de protecție, control și transmitere la distanță a tuturor informațiilor analogice, digitale și de protecție din respectivele celule.

Celulele reprezentative din gama de celule ES02 au fost supuse încercărilor de tip conform standardelor  internaționale, astfel: probe dielectrice de ținere la 50 kV cu frecvență industrială și de impuls la 125 kV, probele la efectele curentului de scurtă durată, probele de încălzire și încercarea la arc electric intern, în urma căreia s-a obținut clasificarea la arc electric intern IAC-AFL 16kA. Toate încercările de tip au fost reușite, buletinele de încercări emise dovedind calitățile tehnice ale gamei de celule ES02.

Referințe:

• Post de transformare servicii interne, stația Stupina, Constanța;

• Punct de alimentare, Cavnic, Maramureș;

• Celule 20kV Stația Tohat, Ulmeni, Maramureș;

• Substația de redresare Urbis, Baia Mare, Maramureș;

• Punct de conexiuni Damen Shipyards, Galați, Galați;

• Stația de pompare irigații, Perișor, Dolj;

• Celulă 20kV, Stația Romanu, Brăila.

Despre Grupul Electro Sistem

Prezent pe piața echipamentelor și sistemelor de distribuție a energiei electrice din 1996, Electro Sistem reprezintă astăzi un brand bine-cunoscut și apreciat atât pe plan național, cât și în străinătate.

Investind constant în extinderea capacităților de producție și tehnlologii moderne de fabricație, compania a fost devotată, încă de la început, diversificării gamei de produse care să răspundă nevoilor clienților săi. Soluțiile tehnice sunt concepute individual, iar consultanța tehnică de specialitate este parte însemnată a activității Electro Sistem.

Share