Detecţia gazului SF6 în unităţile furnizoare de utilităţi cu camera de termoviziune specifică FLUKE Ti450 SF6

De ce contează detecția gazului SF6 în unitățile furnizoare de utilități?

Echipamentele din stațiile electrice, inclusiv întreruptoarele și transformatoarele, comută și transformă tensiuni înalte și curenți înalți. Comutarea unor astfel de tensiuni înalte prezintă un risc în ceea ce privește siguranța, manifestat sub forma unui arc electric. În aceste echipamente, gazul SF6 este utilizat în scopuri de izolare, fiind un gaz foarte stabil. Firește, acest gaz cu efect de
seră este o alternativă mai eficientă la izolatori precum aerul și uleiul, datorită proprietăților sale ionizante de gaz de stingere. Cu toate acestea, fiind un gaz cu puternic efect de seră, este important să se asigure faptul că în eventualitatea unei scurgeri de gaze, aceasta este detectată și se iau măsurile corespunzătoare.
Utilizarea gazului SF6 presupune faptul că unitățile furnizoare de utilități au implementat un proces de urmărire a cantității utilizate de utilitatea respectivă și a cantității de gaz care s-a scurs în atmosferă. Cea mai eficientă soluție în abordarea acestui aspect constă în utilizarea unei camere cu infraroșu cu detecție a gazelor SF6 pentru depistarea posibilelor scurgeri în timpul operațiilor de întreținere de zi cu zi, modelul Fluke Ti450 SF6 fiind unul din cele mai performante de pe piață. Utilizând Fluke Ti450 SF6, profesioniștii în utilități pot efectua inspecții termice pentru a detecta scurgeri diferite ca amploare, pot reduce timpul de întrerupere a funcționării și pot programa reparații adecvate pentru sudurile sau îmbinările cu șuruburi (garnituri și flanșe) ale bucșelor.

De ce este importantă detecția gazului SF6
Gazul SF6 este utilizat pentru a izola echipamente pentru stații electrice de exterior care funcționează la peste 35 kV (cu un curent înalt corespunzător) din unitățile furnizoare de utilități, precum întreruptoare, comutatoare de linie de transmisie și comutatoare sau dispozitive de distribuție subterane. Dacă în echipament pătrunde aer sau umezeală, poate urma o defecțiune catastrofică, precum o descărcare electrică. Gazul SF6 ajută la prevenirea unor astfel de calamități, însă gazul în sine prezintă câteva dezavantaje și trebuie reținut în carcasele echipamen telor. Fiecare țară are propriul set de reglementări de mediu, iar utilitățile pot fi supuse unui audit în cadrul căruia organizația guvernamentală de inspecție verifică o unitate pentru a stabili dacă un proces de monitorizare a SF6 este atât implementat, cât și suficient de eficace, în conformitate cu reglementările privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Fluke Ti450 SF6 reinventează
activitățile de inspecție zilnică prin combinarea detecției în infraroșu și a detecției de gaze într-un instrument rentabil.
Această cameră cu infraroșu combină facilitățile oferite de Fluke Ti450, o cameră de termoviziune de înaltă performanță, cu facilitățile specifice de detecție a gazului SF6. Fluke Ti450 SF6 oferă inspectorilor posibilitatea să localizeze scurgerile de gaze fără a fi necesară decuplarea echipamentelor și să monitorizeze echipamentele de la o distanță la care sunt în siguranță. Camera este prevăzută cu o interfață care comută în mod fluid între modul termoviziune standard și cel de imagistică a gazelor. Un inspector de sisteme de utilități care nu deține o cameră de termoviziune cu capacitate de detecție a SF6 poate întâmpina dificultăți în reperarea cu precizie a locului scurgerii. Din păcate, soluția mult prea obișnuită este cea de oprire a echipamentului și de înlocuire sau reparare a tuturor îmbinărilor sau punctelor unde ar putea avea loc scurgerea, pentru orice eventualitate și pentru a asigura confor mitatea deplină cu reglementările  guvernamentale. Fluke Ti450 SF6 ajută la evitarea reparațiilor costisitoare și posibil inutile ale echipamentelor. Camera oferă detecție de încredere a scurgerilor și localizează sursa unei scurgeri mai eficient decât alte metode.
Cum se localizează scurgerile în unitățile furnizoare de utilități ?
Protocolul actual pentru detecția unei scurgeri este mai degrabă greoi. Un manometru este utilizat pentru a indica dacă există o pierdere de gaze. În cazul unei pierderi cunoscute de SF6, canistra de gaz utilizată pentru a reumple instalația cu gaz SF6 este cântărită înainte și după, pentru a determina cât de mult gaz s-a pierdut / scurs. Inspecțiile periodice și completarea informează unitatea furnizoare de utilități cu privire la rata scurgerilor de gaze și dacă există scurgeri de cantitate mare de gaz (catastrofice), în funcție de care unitatea furnizoare de utilități va adopta diferite strategii. Înainte de a lua o mă sură de remediere, trebuie să se identifice locul scurgerii de gaze. O metodă de detectare a scurgerilor de gaze constă în utilizarea unor camere de explorare imagistică optică a gazelor. Aceasta are un preț extrem de ridicat, iar închirierea unui astfel de dispozitiv sau apelarea la un terț duce la creșterea semnificativă a cheltuielilor de între ținere a instalațiilor cu SF6.
O altă tehnică este cea de utilizare a unor detectoare de gaz de tip sniffer. Deseori, echipele trebuie să oprească echipamentul în cauză, apoi să utilizeze un detector de gaz de tip sniffer portabil sau fix (detector de gaz combustibil) pentru a confirma prezența unei scurgeri. Determinarea punctului exact al originii scurgerii nu se poate realiza doar pe baza detectorului de gaz de tip sniffer, iar în unele cazuri lucrătorii trebuie să amâne testarea până la data la care este programată întreținerea regulată. Toate inspecțiile amănunțite pentru detectarea gazului necesită timp și depind de numeroși factori de mediu. În condiții de vânt, gazele pot fi dispersate rapid, ceea ce face imposibilă captarea sursei unei scurgeri.
Inspectorii perspicace vor examina orice posibilă sudurăde pe echipamente. Acestea se pot  deteriora în timp, pot rugini sau e posibil să fi fost realizate necorespunzător în timpul procesului de instalare. În teorie, atunci când acest echipament este pe teren, există posibilitatea de a fi expus ploii și altor elemente meteorologice, în funcție de clima locală și de poziționarea geografică. În general, rugina indică faptul că în echipament pătrunde umezeală – este important să se inspecteze orice zonă care prezintă semne de coroziune.

Orice zonă de coroziune reprezintă o posibilă deschizătură și, în consecință, o viitoare scurgere. Identificarea scurgerilor de gaz SF6 la o instalație a unui furnizor de utilități este echivalentă cu o zi de pescuit într-un râu mic. Ambele procese necesită finețe, tehnică și răbdare. După cum s-a menționat anterior, nivelul scurgerii de gaz determină gravitatea măsurii necesare.
Scurgerile de gaze interpretate de inspector ca fiind de mai mare amploare vor fi detectate cu ușurință de Fluke Ti450 SF6. Aceasta ajută inspectorii să repereze cu precizie problemele mult mai devreme, localizând zona de risc și locurile scurgerilor fără a fi necesară decuplarea echipamentelor. Instrumentul are un preț suficient de accesibil pentru ca achiziția lui să fie oportună, astfel încât să puteți efectua inspecții prin infraroșu și de gaz oricând și oriunde doriți, fără necesitatea de a plăti taxe mari de închiriere sau de a angaja antreprenori costisitori. Rezumând, utilizarea Fluke Ti450 SF6 contribuie la detectarea mai ușoară și din timp a gazelor și la remedieri care:
• Permit programarea întreținerii la o dată convenabilă, fără timpi de întrerupere a funcționării neplanificați;
• Reduc posibilitatea de deteriorare a echipamentului și costurile asociate acestor scurgeri;
• Verifică existența unor scurgeri de gaze de la o distanță care prezintă siguranță, în timp ce echipamentul  uncționează;
• Localizează scurgerile din echipamente aeriene sau instalate deasupra solului;
• Ajută la evitarea amenzilor excesive acolo unde sunt implementate reglementări guvernamentale de mediu.

Trei obiective realizabile pentru echipele de întreținere a utilităților sunt: reducerea emisiilor de SF6, a cheltuielilor și a dependenței de antreprenori externi. Cu detectorul de gaz Fluke Ti450 SF6, echipa dumneavoastră va putea să scurteze timpul de așteptare din cadrul procesului de detecție și să depisteze mai multe scurgeri nainte ca acestea să provoace daune semnificative.

ing. Gabriel Ghioca Director Tehnic ARC BRAȘOV gabriel.ghioca@arc.ro   www.arc.ro  blog.arc.ro

Fig. 1: Un tehnician utilizează camera de detecţie gaz Fluke Ti450 SF6 pentru a inspecta îmbinările cu şuruburi.

 

Fig. 2: O imagine termică cu detecţia gazului suprapusă pe o imagine în spectrul vizibil a unui întreruptor

Share