Cum va fi obținută energia eoliană a viitorului

Foarte curând, deasupra orașului Fairbanks, din Alaska, va fi lansată o turbină eoliană. Aceasta va folosi heliu pentru a rămâne suspendată deasupra pământului, fără a mai fi nevoie de un stâlp de susținere și terenul aferent amplasării acestuia, informează theatlantic.com.

Uriașul balon va fi, potrivit Gizmodo, prima turbină eoliană comercială plutitoare.

turbina-captura-250x187

Dispozitivul va fi numit Turbina Eoliană Plutitoare (Buoyant Wind Turbine – BAT), iar compania care l-a creat, Altaeros Energies, cu sediul în Boston, s-a gândit la o variantă pentru generatoarele diesel care ar fi greu de transportat în regiunile izolate sau afectate de calamități. Proiectul valorifică energia curenților de aer care se manifestă la înălțime. BAT nu este singura care încearcă să folosească curenții de aer de altitudine. Potrivit IEEE Spectrum, în competiția pentru realizarea turbinelor eoliene plutitoare sunt implicați mai multi cercetători. Însă Altaeros pretinde că proiectul din Alaska este primul cu viabilitate comercială.

Adevaratul test pentru turbinele Altaeros va fi dat de capacitatea acestora de a convinge piața. Potrivit companiei care dezvoltă proiectul, există o piață de profil în valoare de 17 miliarde de dolari. Există baze militare, mine, mici insule care au nevoie de energie, însă se situează în afara ariei de acoperire a furnizorilor.

Altaeros nu este singura companie care vrea să vină în întâmpinarea acestei cereri. Anul trecut, Google X a achiziționat compania Makani Power, specializată în fabricarea de turbine eoliene zburătoare, noteaza IEEE Spectrum. În domeniu mai activează și WindLift, SkySails, Sky Windpower și NTS.

Toate aceste companii nu se luptă cu morile de vânt, ci încearcă să le reinventeze.

Share