Convertizorul de frecvență Danfoss VLT® Aqua Drive FC202

 

Danfoss are cea mai bună soluție pentru apă, apă reziduală și irigații

 

 

Convertizorul de frecvență Danfoss Aqua Drive este proiectat pentru acționarea pompelor și/sau a grupurilor de pompare pentru aplicațiile de tratare a apei, apei reziduale și irigații. Prin intermediul unei game extinse de caracteristici standard și opționale, convertizorul de frecvență VLT ® Aqua Drive FC202 oferă cel mai redus cost global de proprietate pentru aplicațiile de tratare a apei și a apei reziduale și irigații. (figura 1)

Figura 1

I. Avantajele utilizării convertizorului de frecvență VLT® AQUA Drive FC202:

 

 1. 1. Protecția pompelor fără utilizarea altor dispozitive de măsura și control din punct de vedere electric și mecanic, folosind funcțiile specializate ale convertizorului.

 

Funcții integrate dedicate pentru aplicațiile de pompare

 • Compensarea debitului

 

Funcția de compensare a debitului a convertizorului VLT® Aqua Drive se bazează pe faptul că rezistența hidraulică este redusă o dată cu scăderea debitului. Valoarea de referință a presiunii este redusă în consecință, ceea ce permite economisirea energiei.

 • Funcția de detecție a capătului de curbă

 

Această funcție detectează fisurile și pierderile din sistem. Capătul curbei declanșează o alarmă, scoate pompa din funcțiune sau realizează o altă funcție definită de utilizator de fiecare dată când pompa funcționează la turație maximă fără să creeze presiunea dorită, situație care poată să apară când o conductă prezintă fisuri sau pierderi.

 • Protecție la funcționarea în gol/Mod Sleep

Convertizorul de frecvență VLT® Aqua Drive FC 202 evaluează în mod constant starea pompei, pe baza măsurătorilor interne de frecvență /putere.

În cazul unui consum de energie prea redus, care indică o situație de debit scăzut sau debit lipsă , convertizorul VLT ® Aqua se va opri.

Modul Sleep menține uzura pompei și consumul de energie electrică la nivelul minim absolut. În situații de debit scăzut pompa va suplimenta presiunea în sistem și apoi se va opri. Monitorizând permanent presiunea, convertizorul VLT ® Aqua va reporni atunci când acesta scade sub nivelul necesar.

 • Rampă inițială/finală

 

Rampa inițiala face posibilă accelerarea rapidă a pompelor până la viteza minimă , de unde intră în funcțiune rampa normală. Acest fapt previne deteriorarea mecanismului de împingere și a lagărelor de alunecare ale pompei. Rampa finală decelerează pompele de la viteza minimă până la oprire.

 • Reduce costurile inițiale și de exploatare

–          exploatarea și funcționarea eficientă

 

–          costul întregului echipament (sistem) se reduce

 

Convertizorul VLT® Aqua Drive FC202 este prevăzut în standard cu funcția Smart Logic Controller, funcție care permite utilizarea intrărilor și ieșirilor convertizorului la fel ca în cazul unui PLC, reducând astfel nevoia de a utiliza un PLC.

Convertizorul VLT® Aqua Drive FC 202 are ca opțiune o intrare digitală folosită pentru Safe Stop, aprobată conform EN 954-1 în categoria 3. Cablarea se face foarte ușor, cu un singur cablu, și această opțiune reduce nevoia de a folosi un contactor de linie pentru a opri convertizorul în cazuri de urgență.

 

–          programare facilă, interfața cu utilizatorul prietenoasă

 

Convertizorul VLT® Aqua Drive FC202 este dotat cu un panou de comandă locală cu ajutorul căruia putem vizualiza și modifica parametrii convertizorului. Acesta dispune și de posibilitatea de afișare grafică a mărimilor dorite, pentru a putea urmări evoluția acestora în timp. (figura 2)

Figura 2

Pentru punere în funcțiune, mentenanță și alte modificări mai complexe ale aplicației, convertizorul este dotat cu un port USB cu ajutorul căruia se poate conecta la PC, programarea fiind făcuta cu ajutorul softului MCT 10. Softul va permite și vizualizarea mărimilor pe un osciloscop integrat, putând astfel urmări comportamentul unei aplicații în timp.

Softul MCT 10 este oferit gratuit tuturor utilizatorilor, putând fi descărcat de pe site-ul www.danfoss.ro.

–          instalare rapidă a cartelelor opționale  tip Plug and Play.

 

 • Economie de energie, amortizarea rapidă a investiției.

–          AEO (Automatic Energy Optimisation)


 

Figura 3

–          SLEEP MODE

 

–          AMA (Automatic Motor Adaptation)

 

Cu ajutorul funcției AMA convertizorul măsoară parametrii motorului, fără a învârti rotorul, și astfel poate îmbunătăți performanța motorului la pornire, poate optimiza funcționarea acestuia în cadrul unei aplicații și oferă informații foarte precise funcției AEO pentru o economie sporită de energie.

–          VLT Energy Box

 

VLT® Energy Box este un soft pentru PC cu ajutorul căruia utilizatorul poate calcula cu ușurință timpul de amortizare a investiției inițiale.

 

 • Randament nominal 98% datorită conceptului unic de autoventilație

 

Răcirea poate avea loc în diferite moduri, cu efecte diferite.

Separarea totală între aerul de răcire și circuitele electronice permite soluții de eliminare a căldurii în exteriorul carcaselor.

Răcirea prin convecție forțată

 

Un ventilator suflă aer rece printre fantele de răcire din aluminiu. Canalul este curățat ușor, fără ca circuitele electronice să fie afectate.

Răcirea prin placa de răcire. (figura 4)

 

Răcirea externă este posibilă prin partea din spate a bazei de aluminiu.

Figura 4

Cu ajutorul celor doua concepte de răcire, convertizoarele VLT ® Aqua Drive se pot monta alăturat în tablou, nefiind nevoie de spații de ventilație între ele, aceasta reducând spațiul total ocupat de automatizare.

 • Reduce distorsiunile armonice datorită bobinelor din circuitul intermediar de curent continuu (Thid%=38%), montate în versiunea standard la convertizoarele de frecvență Danfoss.

Armonicele sunt un produs secundar al echipamentelor moderne de control al curentului electric. Atunci când folosim convertizoare de frecvență, acestea generează armonici. Curenții armonici au ca efecte principale:

 • Limitări privind alimentarea și utilizarea rețelei
 • Îmbătrânirea prematură a produselor
 • Pierderi mai mari
 • Vibrații la arborele motoarelor
 • Opriri ale producției

Convertizoarele de frecvență Danfoss au în standard bobine montate în circuitul intermediar pentru reducerea armonicelor, valoarea Thid fiind de 38%. Pentru o amortizare mai bună a armonicelor, Danfoss oferă partenerilor săi o gamă completă de filtre pentru armonici.

Pentru a putea calcula distorsiunile armonice din sistemul dumneavoastră, Danfoss a dezvoltat un soft pentru PC, numit MCT 31. Cu ajutorul acestuia puteți simula efectul diferitelor metode de combatere al armonicelor. Softul este oferit gratuit și poate fi descărcat de pe site-ul  www.danfoss.ro.

 • Echipare în versiunea standard cu Controller de Cascada până la 3 pompe

Convertizorul VLT® Aqua Drive FC202 este echipat în versiunea standard cu controller de cascadă, putând comanda un număr maxim de 3 pompe. Pentru aplicații mai complexe, convertizorul poate fi echipat cu cartele de opțiuni mărind numărul de pompe la 6(MCO 101) respectiv 9 pompe (MCO 102).

 • Fiabilitate crescută

 

 • Poate fi montat în diverse medii, având diferite grade de protecție: IP20/21/55 și IP 66.

 

 • Utilizarea la temperaturi mari ale mediului înconjurător max 50C

 

 • Utilizare în medii umede și poluate datorită acoperirii cu lac la nivelul 3C3 conform cu IEC60721-3

 

II. Caracteristici tehnice

 

Convertizorul VLT® Aqua Drive FC202 reprezintă soluția ideala pentru aplicațiile de alimentare cu apă, tratare a apei reziduale și irigații, Danfoss oferind o gamă largă de puteri și tensiuni de alimentare, potrivite pentru aplicația dumneavoastră.

1x 200 – 240 V c.a.: ……………1.1 – 22 kW

1 x 380 – 480 V c.a.:……………7.5 – 37 kW

3 x 200 – 240 V c.a.:……………0.25 – 45 kW

3 x 380 – 480 V c.a.:……………0.37 – 1000 kW

3 x 525 – 600 V c.a.:……………0.75 – 90 kW

3 x 525 – 690 V c.a.:……………0.75 – 1400 kW

Mai jos vă prezentăm schema bloc a convertizorului, fiind prezentat modul de conectare al intrărilor și ieșirilor.

Schema bloc.

Intrările analogice pot fi conectate la bornele 53(V sau mA) și 54 (V sau mA). Aceste intrări pot fi setate la referință, feedback sau termistor. Cele 6 intrări digitale sunt conectate la bornele 18, 19, 27, 29, 32 si 33. Cu ajutorul ieșirii analogice(terminalul 42) putem citi valori de proces, precum 0-Imax.

III. Flexibilitate maximă cu Controller-ul de Cascadă VLT ®.

Convertizorul VLT® Aqua Drive FC202 poate fi echipat cu trei tipuri de controlere de cascadă:

 1. Standard . Poate controla până la 3 pompe și este inclus în toate convertizoarele Aqua Drive.
 2. Extins. Poate controla până la 6 pompe și se poate monta opțional, cu ajutorul unei cartele de opțiuni.(MCO 101)
 3. Avansat. Poate controla până la 9 pompe în cascadă normală și până la 8 pompe în sistem Master/Follewer sau cu alternare a pompei principale.(MCO 102)

Punerea în funcțiune este facilă și poate fi făcută cu ajutorul panoului de comandă local sau cu ajutorul PC-ului prin intermediul soft-ului MCT 10. Starea fiecărei pompe poate fi urmărită cu ajutorul panoului de comanda, unde putem găsi informații legate de orele de funcționare și de numărul de porniri. Putem astfel urmări foarte ușor comportamentul unei aplicații.

Folosind cartelele opționale pentru cascadă putem renunța la comanda pompelor cu ajutorul PLC-ului, utilizând astfel o schemă de comandă mai facilă, ce necesită o cablare mai redusă.

Cartele pot fi adăugate după achiziționarea convertizorului, pe măsură ce complexitatea unei aplicații crește.(figura 5)

Figura 5 Extended Cascade controller

Figura 6 Aplicatie Master/Follower

Danfoss S.R.L.

Sos. Oltenitei, Nr. 208, CP 077160,

Popesti-Leordeni,

Jud. Ilfov, Romania

Tel.: +40 31 222 21 21

Fax: +40 31 222 21 08

Email: danfoss.ro@danfoss.com

Share