Strategii de recuperare a terenurilor marginale – investițiile în noile tehnologii de producere a energiei

Asociatia Patronala Surse Noi de Energie SUNE va invita sa participati la Conferinta Internationala “Strategii de recuperare a terenurilor marginale – investițiile în noile tehnologii de producere a energiei” ce va avea loc în data de 28 Mai 2014 în Bucuresti, la Hotel Ramada Majestic, Sala I.L Caragiale, Calea Victoriei nr 38-40, Bucuresti,  începând cu ora 10:00.

Conferinta este organizata de Asociatia Patronala Surse Noi de Energie  SUNE in colaborare cu Centrul pentru Promovarea Energiei curate si Eficiente in Romania ENERO cu sprijinul Agentiei Nationale pentru Energie din Italia – ENEA si a sistemului cameral Unione Veneto din Regiunea Veneto din Italia. In cadrul activitatilor de promovare M2RES, aceasta este Conferinta Finala a Proiectului  “De la Terenuri marginale la amplasamente pentru producerea energiei curate utilizand surse regenerabile” din cadrul Programului Transnational de Cooperare Sud Est European cu prioritate  “Protectia mediului” si arie de interventie “Promovarea energiei si resurselor eficiente”. Conferința are ca participanți oameni de afaceri, experți dar și autoritați locale din țarile Sud Est Europene: Italia, Grecia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Austria, Muntenegru, Albania si Romania.

Invitati in calitate de Speackeri sunt:

 • Autoritatile romane, cu rol de gazda ale acestei conferinte: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si Ministerul Economiei;
 • Doamna Alessandra Pala din partea Secretariatului JTS  – SEE in calitate de Project Manager si dl. Diego Santi din partea ENEA, in calitate de Partener Lider vor prezenta cadrul Sud Est European de Cooperare, relevanta prioritatilor Proiectului M2RES si cele mai importante reusite ale Proiectului M2RES.
 • Invitati din Italia, Grecia si Slovenia vor prezenta politici si strategii in zona terenurilor marginale;
 • Reprezentanti ai autoritatilor locale din Italia, Austria si Romania vor prezenta proiectele pilot realizate;
 • Testimoniale din partea autoritatilor locale si a stakeholderilor vor fi deasemenea prezentate.
 • Invitatul special din Belgia, Presedintele ISIRP, Prof dr. Basil Neacsa va prezenta  o viziune a politicilor publice pentru administratie  in scopul includerii domeniilor emergente critice cu sunt si cele ale energiei produse din surse regenerabile si  mediului.
 • O masa rotunda moderata de Mony Chanel TV si de expertii bordului tehnic al Proiectului va fi derulata in sectiunea de dupa-amiaza a Conferintei pentru a dezbate: macrostrategiile din cadrul sud est european al noilor programe de finantare 2014-20202. Scopul dezbaterilor Mesei Rotunde: aducerea de lamuriri despre cum vor fi incluse in Programul de cooperare macrostrategiile? Cum vor fi incluse in Programele de Cooperare prioritatile energetice? Cum va fi posibil de a include strategiile M2RES in prioritatile programelor?

La aceasta  Masa Rotunda vor participa reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Teritoriale, Autoritatii Nationale de Energie, Ministetrului Agriculturii si Agentiei Nationale  Pentru protectia mediului.

Cadrul general de cooperare sud est european in care se desfasoara Proiectul M2RES are ca scop sprijinul acordat în generarea și adoptarea de politici pentru utilizarea eficientă a resurselor și tehnologiilor noi de producere a energiei, facilitarea coordonarii stakeholderilor relevanți și  asigurarea nivelului de constientizare în randul acestora, inclusiv a autoritaților naționale/locale, în scopul generarii de măsuri pentru susținerea acestor politici, adaptate pentru fiecare din țările SEE partenere.

Obiectivele generale ale Proiectului M2RES:

 • Stabilirea unui cadru de coordonare și transfer de cunostințe în politicile energetice  de utilizare  a resurselor in zona SEE;
 • Cooperarea în zona SEE în adoptarea  și adaptarea politicilor EU și a Directivelor relevante;
 • Pregatirea pentru a acoperi în viitor cerea de energie în corelare cu resursele existente și asigurarea condițiilor de mediu;

In acest sens, obiectivele specifice ale proiectului M2RES au fost:

 • Identificarea celor mai potriviti 200 reprezentanti ai Autoritatilor locale pentru a–i forma in domeniul producerii energiei din surse regenerabile, a-i incuraja sa investeasca in proiecte M2RES si a le oferi consultanta tehnica spre a analiza ofertele  demararea lucrarilor.
 • Identificarea celor mai potrivite 40 de terenuri pe care sa fie propuse investitii de tip M2RES si ai caror reprezentanti sa faca parte dintr-un plan comun de actiune SEE
 • Realizarea a 3 Proiecte Pilot.

Romania a realizat in cadrul proiectului identificarea a 10 terenuri care au fost supuse atentie ca propuneri de investitie si, a selectat 5 pentru a le realiza Studii de Fezabilitate. Romania a realizat si va prezenta in conferinta Proiectul Pilot de la Giurgeni, o investitie a Consiliului Judetean Ialomita.

Pentru detalii suplimentare despre Proiectul M2RES si confirmarea participarii, va rugam sa coontactati responsabilul roman al organizarii conferintei si coordonatorul Proiectului M2RES pentru Partenerul SUNE– Director Executiv al APSNE SUNE, dna.  Manuela Draghicescu – E-mail: manuela.draghicescu@gmail.com Mobile: +40723215532.

Share