Consolight prezintă: Corpuri de iluminat de siguranţă

Proprietarii și administratorii de clădiri/spații comerciale sunt responsabili pentru existența și buna funcționare a corpurilor care semnalizează ieșirile și a iluminatului de urgență. Ei ar trebui să ia în considerare solicitarea ajutorului unui partener de încredere pentru acest proces crucial. Cu toate acestea, deși este una dintre cele mai importante soluții de siguranță a vieții, este deseori neglijată.

Acest articol prezintă câteva aplicaţii pentru iluminatul de siguranţă, de evacuare și marcare hidranţi în clădiri de birouri, școli, spitale, magazine, hoteluri, restaurante și depozite.

Conform normativului I7/2011 –  Cap. 7.23 iluminatul de siguranță este clasificat în:

I. Iluminat pentru continuarea lucrului;
-Este parte a iluminatului de siguranță prevăzut pentru continuarea activității normale fără modificări esențiale.
– Se utilizează în clădirile cu utilaje care necesită o permanentă supraveghere (zone de producție și/sau depozitare, laboratoare și săli de operație).

II. Iluminat de securitate:

a) iluminat pentru intervenții în zonele de risc;
Este destinat pentru asigurarea nivelului de iluminare necesar siguranței persoanelor implicate într-un proces cu pericol potențial, precum și evacuare in caz de incendiu.
b) iluminat pentru evacuarea din clădire.
Se utilizează pentru identificarea și folosirea, în condiții de securitate a căilor de evacuare: clădiri civile și camere, încăperi supraterane mai mari de 300 mp, încaperi subterane mai mari de 100 mp, parcări închise supraterane sau subterane, spații de producție cu mai mult de 20 persoane, spații de productie atunci când distanța de la cel mai îndepărtat punct de lucru până la ușa de evacuare sau până la spațiul de protecție este mai mare de 30 metri.

c) iluminat împotriva panicii;
Este parte a iluminatului de securitate destinat evitării panicii și asigurării nivelului de iluminare care permite persoanelor să ajungă în locul de unde calea de evacuare poate fi identificată.
d) iluminat de veghe;
Acest tip de iluminat se folosește în saloane de spital, ospicii, penitenciare sau în zone unde este necesară supravegherea pe timpul nopții.
e) iluminat pentru marcarea hidrantilor interiori de incendiu;
Este parte a iluminatului de securitate proiectat să permită identificarea ușoară a hidranților interiori de incendiu.
f) iluminat de siguranță portabil;
Face parte din iluminatul de securitate având drept scop utilizarea în spațiile fără personal permanent și este asigurat cu echipament portabil prevăzut cu alimentare proprie.

Iluminatul de urgență îi ajută pe oameni să vadă clar, să evite obstacolele, să localizeze echipamentele și să se deplaseze mai sigur în întreaga clădire. Lucrul cu un furnizor de astfel de servicii, care se ocupă de întreținerea și testarea acestor dispozitive, poate oferi oamenilor siguranță și liniște sufletească și poate face ca lucrurile să funcționeze fără probleme în caz de incidente sau dezastre.

www.consolight.ro

Share