Conferința de presă pe tema riscului furturilor din locuințe

Miercuri, 12 octombrie a.c.,  începând cu ora 10.00 , Poliția Română, ARTS – Asociația Româna pentru Tehnică de Securitate și UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, au organizat în parteneriat o conferința de presă pe tema riscului furturilor din locuințe. Au fost prezentate presei date statistice referitoare la situația furturilor din locuințe din România, ca și soluții de combatere a acestui fenomen.

Au susținut prezentări :

  • Alexandru CIUNCAN-Președinte UNSAR
  • Comisar-șef Aurel CĂLIN, Șef Serviciu Combatere a Infracțiunilor contra Patrimoniului-Direcția de Investigații Criminale  Poliția Română
  • Liviu Mateescu-Președinte ARTS
  • Alina BĂRBULESCU- Specialist Asigurări Generale UNSAR
  • Comisar-șef de Poliție Sorin Stănică, Șef Birou Prevenire-Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității
  • Combaterea riscului de furt din locuințe reprezintă un domeniu prioritar de acțiune preventivă pentru Poliția Română, dar și pentru specialiștii din domeniul tehnicii de securitate și al asigurărilor. Conform reprezentanților Inspectoratului General al Poliției Române, în acest an am asistat la o ușoară scădere a furturilor din locuințe față de anul trecut. Deoarece nu există obligații legale în cazul proprietarilor de locuințe legate de măsurile de reducere a riscurilor(spre deosebire de alte categorii de clădiri cum sunt cele publice), Poliția poate face doar recomandări. Aceste recomandări se referă la sisteme de acces mai sigure dar  și la sisteme de detecție, de supraveghere și alarmare în caz de efracție.
  • ARTS prin vocea dlui Liviu Mateescu , președintele asociației a insistat pe sisteme de control al accesului în locuințe și de supraveghere, instalate de profesioniști. De exemplu, un sistem de supraveghere cu camere video necesită o experiență la instalare dar și pe parcursul utilizării sale, atunci când operațiile de mentenanță sunt strict necesare pentru menținerea funcționării sale în parametrii optimi.
  • Reprezentanții UNSAR au pledat pentru necesitatea asigurării imobilelor și bunurilor din interiorul acestora prin contracte de asigurare adecvate , care să prevadă riscurile indicate de proprietarii  S-a precizat de către reprezentanții UNSAR că polițele de asigurare obligatorii(așa-zisele PAID) nu oferă protecție decât la dezastre adică la cutremure, inundații și alunecări de teren. Pentru asigurarea la efracție, societățile de asigurare oferă polițe facultative, prin care, după o analiză riguroasă din partea  asiguratorilor, se specifică cazurile în care asiguratorii plătesc eventualele daune.
  • Circa 20% in totalul locuințelor din România dispun de polițe de asigurare obligatorii   iar 17% din locuințe au și o asigurare facultativă, pentru  alte tipuri de riscuri(efracție, incendiu etc.)

Share