Cea mai mare instalație de producere a energiei electrice prin concentrarea energiei solare va funcționa în Ivanpah, deșertul Mojave din California

În Ivanpah, California, o instalație de concentrare a energiei solare, cu o capacitate de aproape 400 MW, a intrat în faza comercială. Este cel mai mare proiect solar de acest gen și va furniza energie electrică pentru 140.000 de case. Centrala a fost construita ca un joint venture între NRG Google și BrightSource Energy.

markt_st_ivanpah

De construcția fabricii s-a ocupat Bechtel și NRG Solar (o filială 100% din NRG Energy), care va fi și operatorul centralei. Proiectul a primit o garanție de 1,6 miliarde de dolari (aproximativ 1,17 miliarde Euro) pentru garantarea împrumutului de la Departamentul de programe de împrumut al Oficiului pentru Energie al SUA. Trei turnuri de 137 m înălțime fiecare produc împreuna 392 MW la capacitate maximă. Acest lucru reprezintă 30% din totalul energiei termice solare din SUA. Energia electrică a unităților 1 și 3 este vândută la Pacific Gas and Electric Company, în timp ce unitatea 2 livrează electricitate de la Southern California Edison. Ivanpah este primul proiect comercial cu ajutorul tehnologiei solare bazată pe generatoare electrice montate în turnuri, proiectat de BrightSource. Pentru acest proiect s-au folosit 173 500 heliostate (sisteme de oglinzi mobile)  operate de software, care rotesc mai mult de 300.000 de oglinzi pentru a urmări traiectoria soarelui. Lumina soarelui astfel concentrată pe cazanele din turnuri, care produc abur supraîncălzit. Acest abur este apoi utilizat pentru a alimenta o turbină convențională pentru a produce electricitate.

Share