Camera de termoviziune Testo 883

 Am testat câteva zile o cameră de termoviziune Testo 883, prin amabilitatea filialei Testo din România, prilej pentru o  evaluare a uneia din cele mai performante camere în infraroșu de pe piață din momentul actual. Testo 883  este o cameră de top pentru profesioniștii din industrie, care au nevoie de un instrument puternic, fiabil și de încredere, pe care să îl poată folosi zilnic la orice aplicație ce necesită înspecția în infraroșu.

O cameră de termoviziune destinată industriei și profesioniștilor

Dacă acum câțiva ani o imagine în infraroșu a unui echipament era un lucru rarisim, în prezent multitudinea de aplicații ale termografiei a schimbat situația iar camerele în infraroșu se află în dotarea multor  auditori energetici și ingineri de întreținere.  Testo 883 este o cameră de termoviziune modernă ce răspunde  cerințelor acestor utilizatori numeroși și diverși, cu nivel de instruire medie și peste medie fiind destinată  profesioniștilor care pot să utilizeze adecvat toate facilitățile ei  sau unele dintre ele.

Utilizarea simplă și rapidă face posibilă creșterea productivității inspecțiilor termografice

În mediul industrial, inspecția termografică necesită realizarea zi de zi a unui număr mare de imagini în infraroșu, pentru diferite echipamente, instalații,  clădiri. Productivitatea realizării imaginilor în infraroșu este elementul cheie. Testo 883  răspunde cu brio acestei cerințe.

O interfață utilizator intuitivă, prietenoasă și simplă, oferă posibilitatea de a accesa rapid complexele și sofisticatele capabilități ale dispozitivului !

Trebuie adăugat faptul că funcțiile camerei pot fi accesate în mod dual, fie prin butonul de tip joystick fie prin ecranul tactil de 8,9 cm diametru. Camera poate fi astfel operată cu o singură mână ceea ce ajută mult pe  teren  operatorul ! Operarea cu o singură mână este un sprijin considerabil pentru utilizarea pe teren, doar la focalizarea manuală în infraroșu, fiind necesară si cealaltă mână. Testo 883 este fiabilă și eficace, fiind destinată muncii zilnice și oferă productivitate și performanță ridicate.

O instruire minimală asupra termoviziunii este de dorit pentru operatorul camerei dar simplitatea și caracterul intuitiv al comenzilor lui Testo 883 fac posibilă utilizarea camerei și de către specialiști cu o minimă cultură tehnică.

Testo 883 este o cameră de termoviziune sofisticată și complexă iar testarea tuturor opțiunilor de care dispune, ar necesita ceva timp,  Menționez că nu am urmat un curs special de inițiere în termografie și am cunoștințe sumare din domeniul radiației în infraroșu(cunoștințe medii despre emitanța corpurilor).

 Câteva date tehnice despre Testo 883 și despre performanțele sale de top

Testo 883 este produsă integral în Germania de o firmă cu experință considerabilă în producerea de aparatură de testare și măsurare. Testo 883 este o cameră solidă, de tip revolver, ușor de mânuit cu o singură mână, cu o prindere sigură. Masa este de  827 grame, camera este rigidă și rezistentă la șocuri. Ușurința în utilizare este asigurată și de combinația dintre cele trei taste (una de tip joystick)  și ecranul tactil cu diagonala de  8,9 cm.  Testo 883 captează simultan cu imaginile în infraroșu și imagini în spectrul vizibil ceea ce ajută la identificarea obiectelor inspectate cu camera. Focalizarea pentru vizibil se face automat cu un telemetru laser iar pentru infraroșu se face manual.

Testo 883 este gândită pentru utilizarea intensă pe teren, lucru dovedit și prin  gama extinsă de temperaturi ale mediului ambiental  de la -15 până la +50 °C , umiditatea mediului de până la 80% și  prin carcasa de clasă IP54. Cele două obiective cu care Testo 883 vine, oferă  soluții pentru distanțe variate  de inspecție în infraroșu.

Acumulatorul Li-io are un timp de funcționare de minim 5 ore iar Testo livrează camera și cu un acumulator de rezervă.

O memorie internă de 2,8 GB asigură un număr considerabil imagini care pot fi stocate pe dispozitiv.

Fișierele cu imaginile în infraroșu pe care le-am realizat, au avut, cu setarea SuperResolution activată (640 x 480 pixels),   maxim  2 MB ceea ce arată că nu ai nevoie de descărcări frecvente pe un calculator. Pe parcursul testelor am stocat câteva sute de imagini făcute cu camera setată  la rezoluția maximă  fără a avea probleme legate de capacitatea de stocare.

Testo 883 captează imaginea în infraroșu simultan cu imaginea în domeniul vizibil. Ne-am fi dorit și un mic blitz pentru a ilumina cadrul fotografiat în spectrul vizibil, în cazul în care acesta nu are suficientă lumină.

Setarea emitanței camerei a fost făcută pe modul automat, obiectele scanate fiind din material e diverse.

Operarea simplă, rapidă și facilă ajută utilizatorul să obțină un randament maxim

Testo 883 este o cameră care utilizată  intens recuperează rapid costul investiției inițiale. Practic camera nu trebuie să stea neutilizată, fiind destinată utilizării zilnice. Toate caracteristicile o recomandă pentru o utilizare corectă dar intensă.  Cu o rată de reîmprospătare a imaginii de 27 Hz, imaginile pot fi captate rapid și precis.

La apăsarea tastei OK, ecranul tactil afișază un meniu cu 9 opțiuni dispuse pe 3 coloane  și 3 linii. Tasta OK funcționează și ca joystick pentru selecția opțiunilor dar poate fi folosit la selecție și ecranul tactil.

Pentru identificarea facilă și rapidă a zonelor și obiectelor inspectate, Testo a dezvoltat SiteRecognition,  tehnologie prin care se atașează fiecărei obiect imaginea sa termică  în  infraroșu  iar pentru analiza imaginilor Testo oferă IRSoftware, o aplicație complexă care extrage toate informațiile necesare din fișierele cu imagini stocate.

Pentru detalii apasă AICI.

 

 

Share