Butoane cu transmisie radio, Harmony XB5R

Instalare ușoară datorită butoanelor fără fir și fără baterie

Schneider Electric a lansat gama Harmony XB5R, oferta de butoane cu transmitere radio ce simplifică procesul de cablare, datorită tehnologiei fără fir, prin reducerea costurilor și a timpului de instalare. Tehnologia radio facilitează libertatea de mișcare în jurul mașinii și este soluția ideală atunci când este necesară schimbarea procesului de comandă locală.

harmony

Energia mecanică indusă prin apăsarea butonului este transformată în energie electrică menită să genereze un mesaj radio către receptor pentru a comanda una dintre ieșirile acestuia.

Se pot asocia până la 32 de emițători (butoane) pentru 1 receptor (releu) dar și un emițător cu mai mulți receptori. Oferta conține 2 tipuri de receptoare: programate și neprogramate, iar pentru pachetele deja programate nu este necesară nicio setare suplimentară.

Noua ofertă asigură mentenanță redusă și disponibilitate totală, fără înlocuirea sau reciclarea bateriei.

Prezentarea gamei

Gama Harmony XB5R, ce contine butoane fără fir și fără baterie, permite controlul de la distanță al unui releu (receptor) prin intermediul unui buton (emițător). Trasmiterea se face radio: un emițător este echipat cu un generator de tip dinam care convertește energia mecanică produsă în energie electrică atunci când butonul este apăsat.

Un mesaj radio codificat este trimis printr-un singur impuls către unul sau mai multe receptoare ce se află la câteva zeci de metri distanță (figura 1).

Figura 1:Trasmitere radio între 1 transmitator si 3 receptori
Figura 1:Trasmitere radio între 1 transmitator si 3 receptori

Un receptor poate de asemenea să fie acționat de emițătoare diferite (figura 2).

Figura 2: Trasmitere radio între 3 transmitatori si 1 receptor
Figura 2: Trasmitere radio între 3 transmitatori si 1 receptor

În funcție de aplicație, antena poate fi utilizată pentru a ocoli un obstacol care împiedică transmiterea sau pentru a crește raza de acțiune (fig. 1 și 2).

Distanța posibilă între un emițător și un receptor este de aproximativ:

 • 100 m în cazul în care nu există obstacole;
 • 25 m în cazul în care receptorul este instalat într-o carcasă metalică sau într-o incintă metalică închisă;
 • 40 m în cazul în care o antenă este situată între emițător și receptor (receptor instalat într-o carcasă metalică sau într-o carcasă metalică închisă).

Această nouă tehnologie face posibilă reducerea timpului de instalare dar și a costurilor, prin eliminarea în totalitate a cablurilor și echipamentelor asociate între buton și incinta tabloului electric.

De asemenea, noua tehnologie permite unui operator să fie mobil sau de a realiza controlul având butonul montat la bordul unui vehicul (cărucior, camion etc). Butonul este întotdeauna disponibil și nu necesită mentenanță (soluție fără baterie).

Această tehnologie, cu mesaj radio codificat trimis ca un singur impuls, nu poate fi utilizat pentru cererile de ridicare (mișcări „sus/jos”, „dreapta-stânga” etc) sau pentru aplicațiile de securitate (butoane de oprire de urgență etc). Pentru aceste aplicații se recomandă produsele cunoscute din gamele Harmony XB4 și XB5: butoane cablate sau Harmony XAC: gama de stații pentru control.

Pentru a ușura procesul de alegere a componentelor, oferta conține pachetele complete cu referințele notate în figura 3 sau componente ce sunt vândute separat, pentru a permite finalizarea aplicațiilor existente sau pentru a crea aplicații specifice:

 • transmițător ce se poate asocia cu capul butonului și împreună se pot monta într-un decupaj O/ 22 mm;
 • cap buton cu revenire, din metal sau plastic;
 • guler de fixare din plastic sau metal;
 • cutie portabilă;
 • cutii din plastic (1 sau 2 decupaje) pentru montare pe perete sau pe pupitru;
 • set de 10 capace cu marcaje diferite sau un set de 10 capace aceeași culoare, care pot fi montate pe capul butonului;
 • receptor programabil 24 … 240 V ac/cc, 2 ieșiri pe releu, prevăzut pe partea frontală cu 2 butoane pentru învățarea și setarea parametrilor și 6 LED-uri indicatoare (codul ZBRRA);
 • receptor programabil 24 V cc, 4 ieșiri PNP, cu 2 butoane pentru învățarea și setarea parametrilor și 6 LED-uri indicatoare (codul ZBRRC);
 • antenă (codul ZBRA1).

Există numeroase aplicații posibile, atât în industrie (linia de producție etc.) cât și în clădiri industriale și infrastructură (iluminat, deschidere uși, etc).

• Procese industriale severe

– industria cimentului, petrolieră.

• Mașini pentru industria de:

– sisteme de benzi transportoare (auto, centre logistice);

– îmbuteliere și ambalare (industria alimentară).

• Lifturi, platforme

• Aplicații în clădiri de birouri:

– iluminat;

– deschidere uși.

harmony

Aceste produse nu sunt dedicate aplicațiilor de securitate și nici proceselor pentru ridicare (macarale/ poduri rulante).

Accesând site-ul www.schneider-electric.ro, secțiunea Produse și servicii/Butoane, Comutatoare, Lămpi, cutii cu butoane și joystickuri/Buton transmitere radio Harmony XB5R, puteți găsi noutăți despre noua ofertă cât și diverse broșuri și filme de prezentare.

Share