BSREF Vocea Energiilor Regenerabile la Marea Neagră

Black Sea Reneable Energy Forum și-a închis porțile în 10 Noiembrie 2010 av ând ca parametrii de apreciere câteva elemente deosebite: a fost prima ediție a unui forum care dezvoltă la Marea Neagra conceptul sinergiei privind sursele noi de energie, pe de altă parte a fost primul eveniment care, abordând sursele de energie regenerabile, a reunit sub semnul dialogului și al dezbaterilor: mediul academic, mediul politic și mediul economic fiecare dintre acestea fiind reprezentate la nivel înalt. Mediul academic a fost reprezentat de rectori ai institutelor de profil din Ucraina, Turcia și Bulagaria; mediul economic a fost reprezentat de investitori, oameni de afaceri, lideri de asociații și reprezentanți ai Ministerelor de profil din Belgia, Austria, Serbia, Franța, Italia, Ungaria, Albania, Grecia, Turcia. Reprezentanții diplomatici deveniți ambasadorii energiilor regenerabile au depășit cu mult granițele continentului prin prezența ambasadorului Braziliei, Africii de Sud sau prin prezența atașaților comerciali din China, Coreea, Japonia.

Dacă numărul total al participanților a fost de peste 360, numărul persoanelor VIP a depășit 15%, au fost reprezentate prin Secretari de Stat, Ministerele susținătoare din România (MAE și MECMA). Interesul mediului diplomatic pentru participarea la acest Forum a fost unul deosebit: au fost prezenți 5 Ambasadori și reprezentanți ai 17 ambasade.

S-a remarcat prezenta domnului ambasador cu probleme speciale de energie, Mihnea Constantinescu, în rolul de moderator în secțiunea de politici dezvoltată în cadrul Forumului, de asemenea s-a remarcat prezenta în număr semnificativ a reprezentanților de top ai industriei energetice din Rom ânia (punctăm doar TRANSELECTRICA, ELECTRICA, ELECTRICA SERV, TELETRANS).

Forumul a abordat prin secțiunile generale de politici și legislație probleme legate de strategii, atitudine și relaționare între factorii guvernamentali finanțatori, furnizori de soluții tehnice și clientul final, generatorul consumului de energie și beneficiarul acestor soluții.

Susținând strategia dezvoltării afacerilor bazate pe energii regenerabile pauzele dintre aceste secțiuni au pus la dispoziția participanților posibile noi contacte și viitoare platforme de discuție si afaceri prin promovarea „the new era of green entrepreneurship”, alt Forum la Marea Neagră ce va avea loc la Salonic în 26 Noiembrie 2010.

Corebusiness-ul acestei întâlniri, de o avengură marcantă, a fost reprezentat de Masa Rotundă-Black Sea Excelence Center, care s-a desfășurat în data de 9 Noiembrie între orele 12:30 și 16:30 avândul ca moderator pe domnul ambasador al României în Regatul Belgiei Ovidiu Dranga.

Insistând asupra necesității existenței unui mediu de colaborare între domeniile economic, politic și academic din spațiul Mării Negre s-a pus la dispoziția celor aproximativ 50 de participanți o oportunitate cu valențe majore ce urmează să fie exploatate în următoarea perioadă prin realizarea acestui Centru de Excelență pentru energii regenerabile la Marea Neagră; și-au demonstrat interesul instituțiilor academice din România, Institute de Cercetare (ICPE, ICPE-CA), Instituții de studii si proiectare

(ISPE, ICEMENERG) dar și operatori de energie cum ar fi TRANSELECTRICA, ELECTRICA, VERBUND au fost activi în dezbaterile Mesei Rotunde reprezentanții Politehnicii bucureștene dar și cei ai mediului de afaceri.

Listele patricipanților și minuta dezbaterilor de la Masa Rotundă pot fi analizate pe site-ul forumului.

Proiectul a fost privit cu interes atât de mediul bancar cât și de firmele de consultanță având ca obiect de activitate atragerea de fonduri europene.

Următorul pas în crearea centrului de excelență îl constituie intâlnirea de tip follow-up ce va avea loc în 26 Noiembrie la Salonic.

Partea a doua a zilei de 9 Noiembrie a fost rezervată specialiștilor care au dezbătut în secțiuni paralele problemele tehnologiilor solare, microhidro, eolian și biomasă.

Interesul sporit al autorităților locale din România s-a remarcat prin participarea multor primari la aceste prezentări și dezbateri. O prezență deosebită în cadrul secțiunii solare a fost cea a președintelui SCHNEIDER ELECTRIC ROMANIA-David Nicholl. Lucrările specialiștilor pot fi analizate pe site-ul forumului.

Cea de a doua zi a forumului s-a încheiat cu prezentările realizărilor românești din Județul Prahova și ale proiectelor Primăriei Avrig care și-a propus obținerea independenței energetice din surse regenerabile până în 2018.

Ultima zi a evenimentului a fost dedicată mediului academic prin intermediul workshop-ului organizat de INCDIE-ICPE CA, reprezentanții academici ucraineni, turci, bulgari au fost invitații speciali ai workshop-ului și persoanele cheie ale dimineții din data de 10 Noiembrie a forumului (lucrările lor le puteți analiza pe site-ul evenimentului).

Sinergia energiilor regenerabile la Marea Neagră este după acest moment al forumului un proiect în derulare și efectele încep să se vadă atât prin întâlnirea de la Salonic cât și prin proiectele certe de centrale funcționând pe surse regenerabile de energie ce urmeaza a fi proiectate și construite în urma discuțiilor purtate cu ocazia Black Sea Forum.

www.blacksea-renew.com

foto revista Electricianul nr.8/2010
revista Electricianul nr.8/2010

Share