Brother propune o gamă completă de etichete profesionale pentru instalații electrice, de automatizări și comunicații

În societatea modernă, instalațiile electrice, de automatizare și cele de comunicații pot fi deosebit de complexe, fiind alcătuite dintr-o multitudine de echipamente de monitorizare, control și siguranță. De aceea, este recomandată o respectare strictă a intervalelor de mentenanță și o execuție la cele mai înalte standarde a lucrărilor de întreținere și depanare. De asemenea, sunt extrem de dese situațiile în care astfel de instalații trec de-a lungul timpului prin mai multe rânduri de operații de extindere și modificare. Pentru ca specialiștii să își poată îndeplini fără probleme sarcinile în toate aceste cazuri, este absolut necesar ca toate elementele să fie etichetate lizibil, exact așa cum sunt ele indicate în proiectul după care a fost executată lucrarea.

O etichetare corectă și de durată poate reduce la minimum perioadele de inactivitate ale unei instalații, necesare pentru diverse intervenții – fie că sunt prevăzute sau neprevăzute. În acest fel, se reduc practic pe de o parte costurile cu resursele umane alocate pentru efectuarea operațiilor în sine, iar pe de altă parte sunt minimalizate pierderile financiare generate de menținerea unei instalații oprite. Fiind un producător axat pe nevoile profesioniștilor, Brother nu putea neglija importanța unor astfel de aspecte din viața unui electrician și a introdus de-a lungul timpului mai multe imprimante profesionale P-touch, specializate pe tipărirea de etichete.

Evident, o imprimantă de calitate își găsește utilitatea numai atunci când există și mediile de printare pentru care a fost proiectată. De aceea, Brother și-a completat gama de soluții destinate electricienilor prin adăugarea unui portofoliu larg de etichete profesionale pentru imprimantele sale P-touch. Gama Pro Tape conține nu mai puțin de șapte tipuri de benzi pentru etichete, cu lățimi cuprinse între 6-36mm, pentru care producătorul garantează rezistența la temperaturi extreme, lichide, radiație UV, abraziune și substanțe chimice, ceea ce înseamnă că pot fi utilizate fără probleme în toate mediile în care s-ar putea găsi cabluri și echipamente electrice sau pentru telecomunicații.

Benzile cu auto laminare TZ-e oferă avantajul unei suprafețe protectoare peste caracterele tipărite pentru marcarea cablurilor, iar pentru că laminarea este realizată în timpul imprimării, timpul necesar realizării este mult redus. Fiind disponibile în variante de 24mm pentru diametre de 3-6.6mm și de 36mm pentru diametre de 3-10.4mm, negru pe alb sau negru pe galben, acestea sunt excelente pentru cabluri de rețea de toate tipurile, orice fel de cabluri de PC și cabluri de alimentare.

Nu toate suprafețele sunt însă la fel de aderente și nu toate suprafețele sunt întotdeauna perfect curate în momentul etichetării. De aceea, Brother a creat benzile laminate TZ-e, puternic adezive, care sunt de trei ori mai rezistente decât cele standard. Concepute pentru suprafețe netede, texturate sau chiar acoperite cu pudră, acestea pot fi utilizate pentru a eticheta atât echipamente, cât și cabluri. În funcție de proiect, este recomandată aplicarea lor pe panouri de distribuție, unități de comandă, comutatoare de control, prize electrice, racorduri electrice, panouri solare, porturi de server, cabluri și alte echipamente electrice și de telecomunicații. Benzile laminate TZ-e, puternic adezive au fost create în toate variantele de lățime, cu mențiunea că cele de 6 și cele de 36mm sunt disponibile numai negru pe alb, pe când cele de 9, 12, 18 și 24mm sunt disponibile, suplimentar, și negru pe transparent și negru pe galben.

Special pentru cabluri și fire cu un diametru de cel puțin 3mm, au fost create benzile laminate TZ-e ID flexibile, disponibile în toate variantele de lățime, de la 6 la 36mm, atât negru pe alb, cât și negru pe galben. Prevăzute cu un adeziv special, acestea se pot înfășura în jurul cablurilor sau pot fi fixate sub formă de steag pe fire. În acest fel, același mediu de tipărire poate fi folosit pentru etichetarea de durată a firelor din interiorul panourilor de distribuție și control, dar și a cablurilor externe, precum cele de rețea, de alimentare sau de PC.

O problemă cunoscută a etichetelor auto-adezive o reprezintă dependența aderenței lor de materialul pe care urmează a fi montate. Astfel, un cablu standard de rețea, de exemplu, nu ridică probleme, în timp ce un cablu dintr-un material mai pretențios, precum cele utilizate adeseori la cablarea senzorilor sau a electrovalvelor ar putea împiedica o fixare de durată. În astfel de cazuri, este indicată folosirea benzilor termocontractabile Brother. Având o formă tubulară, ele se înfășoară și se lipesc puternic de cabluri și fire când sunt încălzite, având o rată de micșorare de 2:1. Iar datorită varietății de modele, cu lățimi de la 5.8 la 23.6mm, ele pot fi folosite pentru a marca negru pe alb cabluri și fire cu diametre de la 1.7 la 14.3mm. Ca specificații suplimentare, Brother mai menționează o tensiune electrică maximă de 300V și o temperatură de până la 1250C.

Indiferent dacă sunt adezive sau termocontractabile, etichetele înfășurate reprezintă probabil prima alegere pentru etichetarea cablurilor, mai ales din considerente ce țin de aspectul estetic al unei instalații. Cu toate aceste, sunt și situații când spațiul furnizat de ele este neîncăpător pentru volumul de informații pe care dorește să îl tipărească proiectantul lucrării sau tehnicianul care o execută. Pentru astfel de cazuri, Brother propune utilizarea etichetelor realizate cu ajutorul benzii non-laminate de tip steag, care se remarcă prin simplitatea cu care pot fi aplicate, imediat ce au fost imprimate. Disponibile în variante negru pe alb, negru pe galben și negru pe verde, acestea au o lățime de 24mm, mulțumită căreia suprafața de imprimare este suficient de generoasă pentru a atașa coduri de bare sau alte informații mai complexe pe cabluri cu diametrul de 2-8mm, precum cele de rețea sau fibră optică.

Există și situații particulare, când procesul de etichetare necesită anumite măsuri de siguranță. Dezlipirea sau căderea accidentală a unei etichete poate provoca cel mult neplăceri și dificultăți în identificarea echipamentelor. Înlăturarea voluntară neautorizată a unei etichete poate avea însă urmări mai serioase, în funcție de circumstanțele în care s-a petrecut aceasta și de motivele care au stat la baza ei. Astfel de situații pot fi identificate cu ușurință cu ajutorul benzii laminate TZ-e de securitate create de Brother. Etichetele tipărite folosind această bandă lasă urme hașurate când sunt dezlipite și nu permit relipirea, arătând astfel că a existat o tentativă de manipulare neautorizată a echipamentului. Ca exemple de utilizare sunt calculatoarele și echipamentele IT, dar și securizarea cablajelor și a unor bunuri importante, sau pentru realizarea unor sigilii. Sunt disponibile 2 lățimi – 18 și 24mm, ambele negru pe alb.

 

Brother nu a neglijat nici cazurile în care se dorește marcarea permanentă a unor suprafețe metalice, folosind procesul de electroliză. Astfel, portofoliul său conține și benzi TZ-e non adezive șablon, disponibile în variante de lățime de 18, 24 și 36mm, ce pot fi utilizate și pentru a marca/ grava suprafețe de sticlă folosind o pastă de gravură. Ele pot fi utilizate pentru marcarea sculelor, a anumitor echipamente, carcase sau incinte, dar și pentru personalizarea unor obiecte de consum, precum cuțite sau pahare.

Evident, proiectul este cel care dictează alegerea benzii de etichetare corecte, dar nu trebuie neglijată nici compatibilitatea cu echipamentul de imprimare. Astfel, imprimanta Brother PT-E110 a fost creată pentru benzi de 12mm și este, prin urmare, compatibilă doar cu benzile laminate TZ-e, puternic adezive și cu benzile laminate ID flexibile. PTE-E300 adaugă suportul pentru 18mm și, odată cu el, compatibilitatea cu benzile laminate de securitate și cu benzile cu o parte din benzile termocontractabile. Pentru cele mai late benzi termocontractabile și pentru benzile non-laminate de tip steag este necesară imprimanta PT-E550W, care introduce suportul pentru 24mm, în timp ce PT-D800W, PT-P900W și PT-P950NW asigură suport pentru 36mm și, prin acesta, pentru toate benzile din gama Brother Pro Tape.

Pe baza echipamentelor existente deja pe piață și a noilor benzi pentru etichete, putem trage concluzia că Brother își ia în serios rolul de producător axat pe nevoile profesioniștilor, iar lansarea și promovarea acestor produse arată interesul său pentru branșa electricienilor. Gama Pro Tape este atât de variată, încât fiecare specialist are la dispoziție soluția adecvată pentru a implementa un sistem de identificare clar și durabil, indiferent de proiect.

https://www.brother.ro/supplies/tapes-and-labels/pro-tapes

Share