Bosch inchide productia de celule solare in urma unor pierderi de 2,4 miliarde de euro

Firma germana Bosch isi va inchide anul acesta productia de celule si module solare, ca si activitatile de dezvoltare in acest domeniu, decizie comunicata pe 22 martie. „Este o decizie foarte dureroasa pentru Grupul Bosch” a declarat seful firmei Volkmar Denner. Bosch a inregistrat pierderi pe sectorul solar, de 2,4 miliarde de euro. Un miliarde euro au fost pierderile de anul trecut. In acest sector lucreaza 3000 de angajati.

Astfel, productia de celule solare cristaline cu sediul la Arnstadt in Turingia va fi oprita. Vor inceta si diversele activitati de cercetare si dezvoltare in domeniu. Bosch vrea sa-si vanda fabrica din Franta, ca si partile detinute la firma-fiica Aleo Solar. Centrul solar din Erfurt a fost deja inchis, in 2012. Pentru moment, firma intentioneaza pastrarea doar a tehnologiei de stratificare subtire (thin films), cu 150 de angajati. Toate celelalte sectii legate de domeniul solar vor fi scoase la vanzare in urmatoarele luni. Incercarile de gasire a unor parteneri au esuat.

Decizia a fost luata in urma masivelor pierderi din ultimii trei ani. Iar in primele doua luni ale anului 2013, cifra de afaceri a scazut semnificativ. „Astfel de pierderi nu pot fi suportate de Bosch” a declarat Denner, mentionand ca sectoarele perdante nu au voie sa pericliteze firma, in ansamblul ei. Seful sectorului de componente auto al firmei, Bernd Bohr, a sugerat că subventionarile indirecte nu vor fi vesnice.

Productia si business-ul cu energia solara au fost extrem de la moda in ultimii patru ani, incurajate politic si in parte subventionate de statul german. Insa noua tehnica de producere a energiei n-a inregistrat doar succese. 40 de producatori europeni de module solare si-au inchis portile sau au anuntat insolventa. Vina se da, in parte, pe chinezi, cu preturile lor de dumping. Insa cu siguranta ca mai exista si alte cauze: soare putin, reducerea subventiilor, costurile initiale pentru consumator relativ mari si amortizabile doar in timp.

Share