Arta de a trăi în siguranță ! – Interviu cu dll Alan Brinson , director excutiv European Fire Sprinkler Network

 Interviu cu dl. Alan Brinson, director executiv al  European Fire Sprinkler Network. apărut în Revista ALARMA nr.2/2019

Revista ALARMA a avut ocazia să discute cu domnul Alan Brinson, omul din spatele European Fire Sprinkler Network (EFSN), care ne-a vizitat recent la sediul asociației pentru a prezenta activitatea EFSN. Domnul Brinson este directorul executiv al EFSN, o asociație pentru siguranța împotriva incendiilor, ai cărei membri doresc să îmbunătățească siguranța la foc prin utilizarea pe scară largă a sistemelor de sprinkler-e.

ALARMA: Domnule Alan Brinson, spuneți-ne vă rog câte ceva despre dumneavoastră și despre implicarea dumneavoastră în European Fire Sprinkler Network.
Alan Brinson: Mi-am început cariera de inginer în domeniul chimiei, lucrând la Haga pentru Shell, la proiectarea rafinăriei, apoi pentru Procter & Gamble la Bruxelles în cercetarea și dezvoltarea proceselor pentru detergenți pentru rufe. Deși activitatea era interesantă, mi-am dat seama că ingineria chimică nu este pentru mine și am căutat un job în marketing sau în dezvoltarea afacerilor. Am găsit unul la Tyco, care la acea
vreme avea sediul principal pentru activitățile legate de stingerea incendiilor la Bruxelles. A fost o perioadă fascinantă; compania s-a extins rapid și au existat noi tehnologii ce puteau fi exploatate, precum INERGEN și sistemele cu ceață. Un timp am coordonat marketingul global al companiei atât pentru aceste produse, cât și pentru sistemele cu spumă. Sistemele cu spumă le cunoșteam foarte bine din vremea cand lucram la Procter & Gamble, unde am obținut şi un brevet.
Cu Tyco am lucrat în Belgia, Franța, Germania, Olanda, Suedia și Marea Britanie și am călătorit prin Europa și Orientul Mijlociu. Ultimul meu job a fost ca Business Manager pentru situații de urgență în Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Aici trebuia să mă ocup de dezvoltarea, aprovizionarea, gestionarea și vânzarea de componente pentru sisteme de protecție împotriva incendiilor. Am fost însărcinat să sporesc afacerea cu 10-15% în fiecare an, dar am estimat că Tyco avea 45% din piața componentelor de sprinklere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Ca atare am decis că trebuie să creștem piața pentru a ne dezvolta afacerile. Pe scurt, am sfârșit părăsind Tyco în 2002 și am înființat European Fire Sprinkler Network, care a fost finanțată de Tyco și toți concurenții săi, dar și de asigurători, companii instalatoare de sprinklere și asociați, laboratoare și firme de consultanță. Astăzi, EFSN conduce, participă și sprijină organizații din Belgia, Franța, Germania, Olanda, Norvegia, Polonia, Suedia și Marea Britanie, care au personal angajat pentru coordonarea campaniilor naționale de sistemele de sprinklere. Sperăm ca în curând să anunțăm că am găsit pe cineva care să-și asume acest rol și în Spania.

ALARMA: Domeniul dumneavoastră, cel al sistemelor de stingere a incendiilor, necesită multă informație și educație. Ce acțiuni întreprinde EFSN în acest sens?
Alan Brinson: În Europa, datorită diferitelor sisteme de reglementare privind siguranța împotriva incendiilor și a diferitelor interpretări naționale ale problemelor tehnice care poate nu sunt reglementate de standarde, nu este ușor să oferi o pregătire adecvată. Companiile instalatoare de sisteme împotriva incendiilor sunt destul de ocupate din punct de vedere al activității și am constatat că, dacă nu sunt forțate să-și trimită oamenii la cursuri de instruire, fie și online, majoritatea nu vor acorda timp sau finanțare pentru pregătire și instruire. În multe țări există cursuri de pregătire, adaptate joburilor, cum ar fi instalatori, dispeceri și proiectanți de sisteme de sprinklere.
Participarea ar fi și mai mare dacă autoritățile ar insista asupra calificărilor care necesită un nivel adecvat de cunoștințe și care nu sunt ușor de obținut. EFSN încurajează industria de sprinklere să dezvolte cursuri de pregătire pentru cei care lucrează în domeniu, dar nu organizate de noi – nu deținem încă infrastructura necesară pentru a face acest lucru.
În schimb, EFSN depune mult efort pentru a răspândi informații despre sprinklere, de a le face cunoscute autorităților și celor care influențează politica de securitate la incendiu. De exemplu, din anul 2010, oferim formatorilor un curs de două zile pentru sprinklere și sisteme de stingere cu ceață, organizat la Școala Națională Superioară de Ofițeri Pompieri (Ecole National Supérieure des Officiers Sapeurs Pompiers) din Paris.
Cursul se desfășoară de două ori pe an și din 2010 au participat cel puțin 400 de ofițeri. De asemenea, susținem în mod regulat prezentări la seminarii și conferințe.

ALARMA: În opinia dumneavoastră, care sunt principalele tendințe care pot fi observate pe piața de sprinklere în toată lumea și dacă aveți date specifice pentru Europa, în special Europa de Est sau România?
Alan Brinson: În primul rând, piața de sprinklere este în creștere. De la înfințarea EFSN, piața din Europa s-a dublat. Alianța internațională pentru stingerea incendiilor (International Fire Suppression Alliance) publică estimări ocazionale, iar astăzi se arată că piața mondială a ajuns la peste 100 de milioane de sprinklere în fiecare an. O mare parte din această piață se află în America de Nord și China, dar estimăm că piața europeană este de aproximativ 20 de milioane de sprinklere. Reprezentanți ai companiilor active pe piața românească de sprinklere mi-au spus că se vând anual aproximativ 350.000 de sprinklere. Un lucru despre care aud pretutindeni este că, creșterea cumpărăturilor pe internet a dus la construirea mai multor depozite uriașe, aproape toate protejate cu sprinklere. În țările din nordul Europei există, de asemenea, o tendință de utilizare a sprinklerelor în domeniul rezidențial pentru prevenirea riscurilor, cum ar fi locuințele, casele pentru persoanele în vârstă și clădirile înalte. Norvegia solicită instalarea de sprinklere în toate apartamentele noi, iar Țara Galilor din Marea Britanie solicită instalarea lor în toate locuințele noi. Sprinklerele sunt dispozitive extrem de eficiente în ceea ce privește siguranța vieții, care au cam fost trecute cu vederea de către autoritățile din țările europene, dar acest lucru deja se schimbă. Piața europeană de sprinklere rezidențiale se apropie de 1 milion pe an.

ALARMA: Nu există nicio îndoială că una dintre cele mai mari probleme este siguranța la foc. Aproape în fiecare zi auzim despre un incendiu care dăunează diferitelor clădiri sau care pune în pericol viața ocupanților, în lume și mai ales în România. Ce trebuie făcut pentru a reduce riscurile de incendiu atât în clădirile noi, cât și în cele vechi?
Alan Brinson: În clădirile noi este mai ușor să îndrepți lucrurile. Utilizați materiale de construcție necombustibile în exteriorul tuturor clădirilor. Asigurați-vă că există căi de evacuare adecvate în clădiri. Instalați sprinklere și sisteme de detectare și alarmare la incendii pentru a alerta ocupanții și pentru a preveni răspândirea incendiilor în clădiri. Într-o clădire existentă cu deficiențe de siguranță la incendiu, sprinklerele pot fi instrumente compensatoare foarte puternice. De exemplu, în Olanda, este ceva obișnuit să te muți dintr-o clădire de birouri într-o clădire de apartamente, dar filosofia de securitate la incendiu și, în consecință, măsurile de siguranță nu sunt aceleași (dintr-o clădire de birouri evacuezi pe toată lumea atunci când există un incendiu, dar dintr-o clădire de apartamente, de obicei sunt evacuați doar ocupanții acelui apartament). De multe ori, autoritățile solicită instalarea sprinklerelor ca măsură compensatorie. Similar, ele au fost impuse și în alte țări pentru a facilita accesul pompierilor prin căi de evacuare prea lungi sau prea înguste sau de-a dreptul necorespunzătoare, dar și pentru a reduce rezistența la foc a structurii.

ALARMA: Cum putem ajunge la nivelul țărilor dezvoltate din punct de vedere al echipamentelor de securitate? Prin informații și educație sau prin constrângeri administrative și legislative?
Alan Brinson: Trebuie să fie o combinație. Pregătirea celor care specifică și aprobă măsurile de siguranță la foc într-o clădire trebuie să fie o parte a soluției. În multe țări, pompierii sunt implicați în aprobarea proiectelor de siguranță la foc. În cazul în care acești ofițeri dețin puține informații privind conceptul de sprinkler sau nu sunt informați cu privire la progresele și testele tehnice privind performanța sprinklerelor, atunci nu le vor recomanda. Totodată, este important ca acele sisteme de sprinklere deja montate să fie proiectate și instalate corect. Pregătirea, informarea pot ajuta la fel ca și insistența autorităților ca atât companiile cât și persoanele fizice să dea dovadă de înțelegere și cooperare, iar experții (independenți) să inspecteze periodic aceste sisteme pentru a verifica dacă acestea sunt în bună stare.

ALARMA: Securitatea este o piață care, în mod tradițional, nu se intersectează cu domeniul IT, dar, odată cu apariția tehnologiilor noi și inteligente, tot mai multe companii se dezvoltă în acest domeniu. Cum vedeți companiile IT pe piața de securitate la incendiu și, de asemenea, care este locul sprinklerelor în orașele inteligente?
Alan Brinson: Ai dreptate când spui că domeniul IT va juca un rol din ce în ce mai mare în siguranța împotriva incendiilor. Sunt membru al unui comitet comun CEN-CENELEC care elaborează un standard european pentru furnizarea de la distanță a serviciilor de securitate la incendiu. Acesta va include monitorizarea la distanță și întreținerea sistemelor de sprinklere. În urmă cu câțiva ani, când Google a cumpărat Nest, o companie de sisteme de detectare și alarmare la incendiu, marile companii furnizoare de astfel de sisteme erau și cele care se ocupau de gestionarea clădirilor. Poate că sprinklerele sunt – hai să spunem – mai plictisitoare, deoarece prezintă puține componente electronice. Cu toate acestea însă, există propuneri de creștere a vitezei de răspuns dat de sistemele de sprinklere, prin combinarea lor cu tehnologia de detecție a incendiilor. Acest lucru ar îmbunătăți performanța pe de o parte, dar ar crește costul și ar reduce fiabilitatea prin apariția mai multor puncte de eșec. Prin urmare, într-o oarecare măsură evităm acest concept. Important este să ai o minte deschisă și să fii conștient de ceea ce există.

ALARMA: O altă perspectivă interesantă este cea privind bugetele, deoarece trebuie să ținem cont de realitățile pieței, în special din ultimii ani, iar presiunea bugetului este un factor major pe care oricine trebuie să-l aibă în minte atunci când începe un proiect legat de securitate sau securitate integrată cu un alt domeniu. Ne puteți spune mai multe despre acest aspect?
Alan Brinson: Bugetele sunt un punct de discuție interesant. Uneori pare că bugetul este stabilit fără a ține seama de vreo performanță. Încă aștept să văd ce va face un director financiar în cazul în care un incendiu rănește sau ucide pe cineva ca urmare a faptului că el a anulat bugetul de întreținere pentru sistemele de protecție împotriva incendiilor. Din păcate, există multe companii care fac oferte ridicol de mici, în special pentru proiecte mari și prestigioase, numai pentru a câștiga licitația. Îmi dau seama că este greu să renunți la un proiect de mare anvergură, dar și câștigarea acestuia cu o pierdere uriașă duce inevitabil la probleme mult mai mari. În cealaltă extremă, este inutil practicarea prețurilor foarte mari pentru proiecte mici atunci când compania are mult de lucru. Aud ocazional reclamații de la utilizatorii finali, privind practica unor prețuri foarte mari și aflu că instalatorul de sisteme de protecție împotriva incendiilor deține lista de prețuri practicate pe piață, și decide să solicite un preț ridicat, doar doar, clientul va accepta.

ALARMA: Știm că niciun standard de produs pentru sprinklere nu a fost publicat din 2002. Există o strategie EFSN pentru a schimba acest lucru sau este EFSN implicată în activitatea de standardizare?
Alan Brinson: Da. Am rămas în urma altor discipline și ne confruntăm cu o situație cam neclară în ceea ce priveşte încadrarea unor componente cheie ale sprinklerelor în standardele CEN armonizate și a marcajului CE. Acest lucru este confuz pentru autorități, pentru utilizatorii finali și pentru mulți alții. Cele cinci standarde armonizate pentru componente din seria EN 12259, care acoperă supape, pompe, întrerupătoare de debit și o gamă limitată de sprinklere, au fost publicate în urmă cu 20 de ani în conformitate cu Directiva privind materialele de construcție. Aceasta a fost înlocuită de Regulamentul privind materialele de construcție, CPR, care impune standarde nu pentru performanța minima a produselor, ci pentru modul de evaluare a performanței acestora. Cu alte cuvinte se așteaptă ca autoritatea sau clientul să decidă ce performanță își dorește. Conceptual, acest lucru înseamnă că autoritatea din România ar fi solicitată să decidă ce rezultat dorește de la toate testele pe care ar trebui să le suporte o componentă de sprinkler, cum ar fi rezistența la coroziune și la șoc, viteza de răspuns și așa mai departe. Dacă o țară solicită rezultate diferite decât o alta, aceasta ar însemna că industria de sprinklere trebuie să producă un produs diferit pentru fiecare țară în parte. Această diversificare conduce la o barieră în calea comerțului și ar fi exact contrariul a ceea ce se presupune că va atinge CPR. Am întrebat autoritatea de reglementare din Anglia despre acest aspect și răspunsul a fost că „se așteaptă ca industria să fie de acord cu ceea ce este bine”. Cu alte cuvinte, evită decizia. Standardele legate de componentele sistemului de protecție împotriva incendiilor nu au fost niciodată scrise în modul așteptat de CPR dar ne străduim cu toții să ne adaptăm. De altfel, această problemă întârzie elaborarea standardelor pentru componentele sistemelor de alarmă. Pentru a găsi o cale de urmat, în urmă cu un an, EFSN a angajat un expert CEN şi suntem foarte mulțumiți de progresul făcut de când ni s-a alăturat.

Între timp, EN 12259-9 – Supape de siguranță, a fost publicat ca un standard nearmonizat. Am considerat că supapele de siguranță sunt utilizate doar în zone industriale puternic controlate, cum ar fi centrale, uzine chimice și instalații de petrol, unde clientul dorește calitate și un nivel înalt de securitate. Lipsa unei mărci CE nu va conta, deoarece clientul poate solicita o aprobare recunoscută internațional, cum ar fi LPC (Licensed Professional Counselor), UL (Underwriters Laboratories Certification Mark) sau VdS (principala instituție de testare independentă din Germania pentru securitatea la efracție și la incendiu). Supapele de siguranţă ale producătorilor de top dețin toate aceste omologări. Îmi dau seama că aceasta ar putea fi o problemă în România, dar cel puțin EN 12259-9 oferă un șablon pentru orice aprobare românească. EN 12259-12 – Pompe, este foarte avansat și ar trebui publicat anul viitor, dar, din nou ca standard nearmonizat. În acest caz, intenționăm să specificăm care este pompa cea mai indicată pentru sprinklere în EN 12845 – Dimensionare, instalare și întreținere, astfel încât sistemele conforme cu acesta vor trebui să instaleze acel tip de pompă. Mai multe detalii vor fi prezentate în EN 17451, un nou standard pentru seturile de pompe pentru sprinklere. Acesta va fi un standard de instalare care acoperă pompa, pistonul, regulatorul și ansamblul acestora. Ca atare, nu poate fi armonizat, dar EN 12845 poate face referire la el și se poate utiliza EN 17451 pentru a specifica un nivel adecvat de calitate și performanță pentru seturile de pompe pentru sprinklere.
Mergem mai departe şi dorim să creăm standarde armonizate pentru componentele pentru sprinklere și am stabilit trei priorități:
• Sprinklere cu deschidere mare și cu acoperire extinsă
• Sprinklere ESFR
• Robinete de oprire
Încă nu am început lucrul, dar Grupul de lucru 5 (Sisteme și componente de stingere a
incendiului cu apă) din Comitetul Tehnic CEN 1 1 a fost de acord să solicite CEN elemente de lucru pentru aceste componente. Vom folosi o abordare dezvoltată de industria de detecţie a incendiilor pentru a elabora standarde care respectă CPR și care să poată fi utilizate ca standarde pentru componentele sistemului.
Această abordare va stabili două sau mai multe descrieri privind performanța componentelor, permise conform CPR. Una dintre descrieri va solicita componentelor să demonstreze ceea ce experții consideră performanțe adecvate în toate testele. Vom solicita integrarea acestei descrieri în EN 12845. Încă nu suntem siguri că abordarea va funcționa, dar a fost sugerată de Comisia Europeană și, prin urmare, merită încercată.
În paralel, îi încurajăm pe membrii noștri să obțină marcajul CE pentru alte componente care utilizează ruta de Evaluare Tehnică Europeană (ETA), așa cum este stabilită în CPR. Aceasta implică un producător care se adresează unuia dintre membrii Organizației Europene de Evaluare Tehnică (EOTA), care trebuie să elaboreze un Document de Evaluare European (EAD). Un document EAD este asemănător unui standard și trebuie să respecte aceleași impuneri ca standardele armonizate. În momentul de față, trei dintre membrii noștri au solicitat diferiți membri ai EOTA pentru o evaluare tehnică europeană privind furtunurile flexibile. Un al patrulea este pe cale să aplice. Membrii EOTA trebuie să lucreze împreună pentru redactarea documentului de evaluare european, care apoi este publicat și poate fi menționat în EN 12845. O evaluare tehnică europeană permite producătorului să aplice marca CE pe produsul său.
Printr-o combinație de standarde CEN și EAD, ne propunem să clarificăm ce înseamnă buna calitate pentru fiecare componentă cheie a sprinklerelor și să încurajăm industria de sprinklere să obțină marcajul CE pentru acele componente. Va dura ceva timp, dar în ultimul an am înregistrat progrese uriașe.
ALARMA: Care sunt impresiile dumneavoastră după vizita în România? Ne-ar putea ajuta EFSN să creștem piața românească de securitate?
Alan Brinson: România are o piață de sprinklere bine stabilită, cu companii profesionale de instalare, autorități informate, consultanți și cadre didactice. Am observat că în anumite părți ale   aeroportului Henri Coandă și în hotelul la care stau, sunt instalate sprinklere! Piața românească de sprinklere are multe similitudini cu piața italiană, cu un număr extraordinar de instalatori acreditaţi (am numărat aproximativ 2.000), majoritatea care nu au ca activitate principală instalarea de sprinklere și, prin urmare, pot lupta pentru a oferi calitatea necesară. Vestea bună este că nivelul calităţii poate creşte prin consolidarea schemei de aprobare. În alte țări, companiile instalatoare de sprinklere trebuie să livreze un număr minim de sisteme și/sau sprinklere instalate în fiecare an. Obiectivele sunt inspectate de către terți în timpul instalării și în fiecare an după aceea. Dacă un instalator nu oferă o calitate adecvată, își pierde acreditarea și accesul pe piață.
În România este nevoie de sprinklere în multe tipuri de clădiri. Acest lucru poate fi extins, de exemplu, prin reducerea înălțimii pragului de instalare a sprinklerelor în clădiri. De asemenea, aşa cum am întâlnit și în alte țări, şi în România se pot folosi sprinklere pentru asigurarea protecţiei celor mai vulnerabile persoane din societate, respective montarea lor în spitale și azile, şcoli şi grădiniţe.

ALARMA: În final, ne puteți oferi informații despre evenimentul din mai 2020 – Fire Sprinkler International – din Amsterdam? Și câteva cuvinte pentru cititorii noștri?
Alan Brinson: Sper foarte mult ca unii dintre orii dumneavoastră să ni se alăture în zilele de 6-7 mai 2020 la Amsterdam. La fiecare doi ani, EFSN găzduiește o conferință majoră, de două zile, ultima fiind la Stockholm. Am început deja să planificăm programul acestui eveniment important, întrucât vizăm un număr de 50 de prezentări. Dacă există vreun cititor care ar dori să expună un material, vă rog să mă contactați! În fiecare dimineață va avea loc o sesiune plenară, unde vorbitorii acoperă subiecte despre care credem că sunt de mare interes, în timp ce după-amiaza vom desfășura trei ședințe paralele, unde vom putea explora mai detaliat câte un subiect.
Ca urmare a incendiului de la Notre Dame, una din teme va fi protecția patrimoniului cultural. Vor fi, de asemenea, ateliere dedicate standardizării, sistemelor de stingere cu ceață, cu spumă și multe, multe alte subiecte. În paralel cu conferința la care așteptăm cca 350 de delegați din peste 20 de țări, va avea loc o expoziție cu peste 50 de standuri. Vor participa directori ai companiilor multinaționale, iar vorbitorii noștri vor fi experți de vârf în tehnologia de stingere a incendiilor. Locația – dotată cu sprinklere – este RAI Amsterdam, un centru expozițional la doar șase minute de metroul din centrul Amsterdam-ului. Lângă RAI avem camere rezervate în hotelul Nhow Amsterdam – de asemenea dotat cu sprinklere – care urmează să se deschidă în ianuarie. Taxa de înregistrare include și participarea la un eveniment de networking ce va avea loc în prima seară. În a doua seară vom organiza o cină de gală la care participarea este opțională. Delegații vor fi plimbați cu barca pe canalul Amstel de la RAI până în centrul Amsterdam-ului pentru a servi cina într-o clădire spectaculoasă și încărcată de istorie, ceea ce se dorește a fi o modalitate minunată de a încheia acest eveniment. Pentru mai multe informații despre eveniment, consultați www.firesprinklerinternational.com.
Vă mulțumim pentru amabilitatea dumneavoastră de a ne oferi acest interviu. !

Dl. Brinson (al doilea din stânga, împreună cu membri și invitați ARTS, la vizita de la sediul asociației)

Share