Aeroportul Iași – CONSOLIGHT

Atunci când siguranța este esențială !

În zona exterioară a aeroporturilor, activitatea este una intensă care trebuie gestionată în siguranță. Pentru aceasta, iluminatul trebuie să fie suficient de puternic, dar în același timp să nu provoace disconfort, orbire.

Un proiect foarte important la care CONSOLIGHT a contribuit cu soluții electrice complete este cel al Aeroportului
Internațional din Iași, unde s-a realizat partea de iluminat în zona exterioară și comercială a aeroportului.
Proiectul este unul amplu, adaptat nevoilor beneficiarului:
– Stâlpii de iluminat au fost personalizați conform specificațiilor tehnice și proiectului arhitectonic.
– S-a ținut cont de hărțile meteorologice din zona Iași.
– Valoarea de referință a presiunii dinamice a vântului a avut un rol important în dimensionarea stâlpilor.
Stâlpii de iluminat folosiți în acest proiect sunt produși de o divizie a companiei spaniole Gonvarri Industries și comercializați de CONSOLIGHT.

Configurația stâlpilor:
– Pentru susținerea camerelor video s-au folosit stâlpi Cepaș de 5 m.
– Pentru susținerea componentelor de iluminat s-au folosit stâlpi Cepaș de 5 și 10 m.
– Pentru iluminat, dar și pentru montarea corpurilor de balizaj și a camerelor video, s-au folosit stâlpi Cepaș de 16 m.
Structura stâlpilor de 16 m a fost proiectată conform standardelor ASCE/SEI 48-11 și EN50341, diametrul de bază fiind de 400 mm. S-a ținut cont de greutatea întregului ansamblu (483 kg): greutatea stâlpului, a brațului cvadruplu, a corpurilor de iluminat, a celor de balizaj, a camerelor video.
Pentru calculul rezistenței la viteza vântului, s-au luat în calcul hărțile meteorologice din zona Iași în care s-a specificat valoarea de referință a presiunii dinamice a vântului, qb=0,7 kPa, însemnând că stâlpii ar trebui să reziste la o viteză a vântului de minim 121 km/h, fără evenimente.
Un alt aspect important al proiectului a fost calcularea structurii fundației de beton și specificarea forțelor de la baza stâlpului: momente de încovoiere de 51.36 kN, forțe tăietoare de bază pe ambele direcții, 6.92 kN și efortul axial, 3.61 kN.
Pe stâlpii de 16 m, la înălțimea de 4,5 m s-a montat un suport special fabricat pentru a susține un număr de 2 până la 5 camere video tip Bullet Axis Communication, iar unghiul de orientare al acestora să difere în funcție de zona supravegheată.

Corpurile de iluminat cu LED de la Philips folosite în acest proiect sunt comercializate de CONSOLIGHT și aparțin gamelor:
– Unistreet Gen2 Mini
– Unistreet Gen2 Medium
– Caroline Tempo Medium
Corpurile de iluminat cu LED din gama Philips Unistreet Gen2 au fost concepute pentru proiecte la scară largă, iar tehnologia LED permite o amortizare rapidă și economii semnificative în ceea ce privește consumul de energie, într-o perioadă scurtă de timp.
Proiectoarele cu LED din gama Caroline Tempo Medium sunt proiectoare inovatoare, ușor de utilizat și de înaltă calitate. Oferă fluxuri luminoase pentru multe domenii de utilizare diferite și este o soluție ideală de iluminat prin proiecție pentru mediile exterioare, cum ar fi zonele industriale/comerciale, parcările etc.
Iluminatul este un element esențial care contribuie la îndeplinirea obiectivelor de reducere a costurilor și mărire a eficienței operaționale, siguranței și sustenabilității.

Acest proiect de mare anvergură a fost realizat în colaborare cu doi mari antreprenori:

Brenneka, din domeniul instalațiilor, specializat în execuția și gestionarea proiectelor complexe.

Strabag, unul dintre cei mai importanți constructori din Europa care activează și pe piața din România.

www.consolight.ro

Share