5 probleme de evitat atunci când cumpărați LED-uri
5 probleme de evitat atunci când cumpărați LED–uri
autor: ing: Cornel Sfetcu
Pe zi ce trece LED-ul devine principala sursă în iluminat. Acest lucru se datorează, în mare parte, eficacității luminoase ridicate, duratei mari de viață și faptului că nu produce multă căldură reziduală față de soluțiile denumite de acum clasice.
În ciuda acestor avantaje, majoritatea produselor „comerciale” se confruntă cu câteva probleme. Și este important să fiți conștienți de acestea înainte de a vă pregăti să achiziționați un produs. Iată câteva dintre ele, mai ales că de obicei nu le puteți găsi în așa zisele „ghiduri de achiziție” sau pe pachetul standard și din păcate nici măcar în cataloage.
Spectrul luminii produse
Aparent, unul dintre cele mai importante beneficii ale LED-urilor este „calitatea luminii” pe care sunt capabile să le ofere, adică un spectru continuu, în domeniul lungimilor de undă vizibilă. Din păcate, nu toate LED-urile sunt con- struite pentru a produce un spectru continuu. Mai ales cele ieftine sau cele care sunt cunoscute „cu lumină rece” (>5000K). De fapt, cu cât spectrul emis este mai continuu, deci cu cât lampa este „mai bună”, cu atât eficacitatea lumi- noasă este mai slabă. Confortul și sănătatea sunt un pic mai importante decat eficacitatea luminoasă, mai ales în cazul copiilor. Cu alte cuvinte, cu cât eficacitatea luminoasă de- clarată este mai mare pe un ambalaj frumos colorat, cu atât lumina este emisa excesiv către spectrul albastru și mai puțin în celelalte culori. Principalul efect negativ asupra or- ganismului uman la expunerea îndelungată în aceaste lungimi de undă, conform unor studii AMA (American Medical Association) și nu numai, este afectarea drastică a producerii de melatonină. Cu alte cuvinte, niveluri scăzute ale acesteia contribuie la insomnie, oboseală oculară și generală dar și tulburări afective sezoniere. Părerile sunt împărțite între medici și „marketeri”; nu spun care parte susține ce… personal însă, atâta timp cât medicii vorbesc despre sănătate cred că toți ceilalți ar trebui să asculte.
Ca să puteți cât de cât evita acest lucru, asigurați-vă că toate lămpile pe care le achiziționați au spectru larg, con- tinuu, asemănător lămpilor incandescente sau halogen. Ar trebui ca pe ambalaj sau în catalog să existe o pictogramă de spectru. Evitați desenele precum cele care arată ca cel din dreptul „early LED” (o denumire politicoasă comercial pentru LED-uri proaste).
Utilizarea cipurilor de calitate scăzută
Față de toate celelalte surse, cele cu LED au o durată de viață mare. În mod obișnuit se menționează 50.000 h, însă cele așa zis comerciale menționează 25.000 h. La mai puțin de 25.000 de ore nu merită să achiziționați o lampă LED, decât dacă este mai ieftină decât o lampă fluorescentă compactă. Mai este însă ceva, extrem de important de altfel. Mare parte dintre LED-urile comerciale nu reușesc să atingă aceste durate de viață datorită cip-urilor de slabă calitate. Acestea dezvoltă micro-fisuri, ducând la o scădere accelerată a fluxului luminos. Multe lămpi mai produc doar 70% din valoarea declarată inițial după numai 6 – 10.000 de ore. Iar o sursă trebuie înlocuită după ce fluxul luminos scade sub 80%. Aici, singurele indicații sunt prețul sau fabricantul cip- ului …sau așteptați să vedeți cât ține lampa vecinului… Pe pachetele frumos colorate din „SuperDoitYourself” nu aveți speranțe să vi se indice după câte ore „scade lumina la trei sferturi”.
Utilizarea de drivere necorespunzătoare
O altă problemă comună este faptul că mulți pro- ducători de LED-uri nu asigură o potrivire corespunzătoare între drivere și celelalte componente. Deși poate părea o problemă minoră, această neconcordanță poate face ca lămpile să producă lumină „intermitentă”, chiar dacă acest lucru este pentru noi imperceptibil. În ciuda faptului că flicker-ul este aproape insesizabil, ochii noștri încearcă să se adapteze la aceste schimbări rapide în lumină. Rezultatul este pe termen scurt oboseala și migrena, iar pe termen lung afectarea retinei… si din nou: copiii!!! Este bine să aveți în vedere ca atât driverul cât și LED-ul să fie produse de aceeași firmă. Mai aveți însă la îndemână o probă simplă: cu ajutorul telefonului mobil: (stânga bine; dreapta prost).
Materiale de dispersie a luminii
Mai sus sunt două imagini de corpuri LED de tip panou luminos, care utilizează ca material de dispersie: în stânga PS (Polyphenylene sulfide), în dreapta PMM (Polymethyl methacrylate), după 6 luni de utilizare. Deși PS este mai ieftin și mai popular printre cei mai mulți fabricanți, acesta devine galben și prezintă pete întunecate care au ca rezultat înrăutățirea eficacității luminoase pe lângă efectul inestetic.
Utilizarea slabă a luminii naturale
Nu uitați însă că lumina naturală este cea care trebuie utilizată la maximum. În multe cazuri, mai ales în clădirile de birouri, sistemul de iluminat este aprins pe toată durata programului, fie că spațiul este ocupat, fie ca nu. Și acest lucru este lesne de observat făcând un tur prin orice oraș, în clădiri administrative sau private. Culmea este că sunt ocupate în general de acei ultra-conștiincioși „verzi” care sting lumina acasă o oră pe an de Ziua Pământului…
Sistemele LED sunt cele mai versatile și oferă cele mai mari beneficii ale combinării luminii naturale și artificiale, prin sistemele de comanda și control. Aproape că un sistem de iluminat LED dintr-o clădire de birouri nu ar trebui să fie conceput fără un sistem de management și control care să țină seama de iluminatul natural și de ocuparea spațiului.
Și alte multe probleme… mai apăsătoare
Ar mai fi încă de menționat și alte aspecte tehnice. Însă trebuie înșirate în treacăt și câteva aspecte non-tehnice. În perioada actuală de transformare a Business-ului de Sisteme de Iluminat de la „clasic” la LED, multe firme vând Brand- uri, Brand-urile dispar, apar Pictograme cu pretenții de Branduri, dar care există doar datorită site-urilor frumoase, pline invariabil de poze cu copaci fericiți. Oameni care altădată trebuiau să muncească o viață ca să fie recunoscuți în branșă sunt înlocuiți de băieți cu certificate de absolvire. Comitetele și Comisiile altă dată cu adevărat Naționale se despart, dispar sau lâncezesc… și nu doar din lipsă de resurse materiale. Unii își fac Asociații… neapărat tot Naționale, dar formate din câțiva isteți cu interese comune care fac gălăgie în media și social media pentru orice mărgică. Firme de apartament fac proiecte pompoase sau dau Certificate de absolvire pentru tot felul de cursuri recunoscute Național și Internațional… de nu știu ce Agenție… altfel nu poți să-ți faci meseria chiar dacă ai în spate lucrări de referință și destule cunoștințe teoretice și practice. Multi-, Trans-, Naționalele, firme mari sau pitice, care mai trăiesc, se plâng că nu-și mai găsesc oameni, pentru că spun dânșii școala nu-i mai pregătește… dar nici ei nu se mai preocupă decât să aibă oameni cu față pentru internet, voci la telefon sau răspândaci în social media. Nu ar pune mâna pe un om cu experiență care să le producă un colectiv de oameni tineri… pentru că deh… pe un om bun ți-l fură altul cât ai zice LED…
Mă gândesc că a avut dreptate scenaristul unui film SF despre sfârșitul civilizației, în care, la un moment dat, un moș prinde un moment de liniște și le spune apăsat și calm tuturor plictisiților și agitaților adunați în cadru, că mai pot încă să se gândească cu optimism la viitorul lor atât timp cât au șansa să mai aibă câțiva bătrâni prin preajmă.