Xiria E: Noile celule modulare extensibile prin utilizarea tehnologiei internaționale de succes Xiria

Sectorul Electric de la Eaton lansează o nouă gamă de celule IEC, numită Xiria E. Aceasta reprezintă noua versiune de celulă modulară extensibilă a gamei Xiria pentru rețelele de distribuție de medie tensiune. Xiria E este creată în special pentru distribuția în substații, aplicații comerciale și industriale.

Eaton_XiriaE.jpg_ico500

Eaton dezvoltă flexibilitatea familiei de produse Xiria prin adăugarea versiunii modulare extensibile cu compartiment de circuite auxiliare (de comandă). Celulele se pot cupla printr-un procedeu foarte simplu. Sistemul prezintă o flexibilitate crescută și permite o gamă largă de opțiuni de protecție și comandă. Versiunea E creează flexibilitate maximă și oferă posibilitatea viitoarei extinderi a sistemelor secundare de aparataje de comutare.

Gama Xiria este cunoscută ca o soluție economică și ecologică (fără utilizarea gazului SF6), pentru rețelele buclate și aplicațiile industriale. Gama Xiria este caracterizată de nivelul înalt de siguranță operațională și este adecvată pentru aplicații de până la 24 kV. Aparatajul de comutare Xiria este unul dintre cele mai compacte sisteme de blocuri de celule de pe piață. Blocurile de celule sunt disponibile în prezent în configurații în structuri de două, trei sau cinci celule.

Prin adăugarea celulei Xiria E la gama actuală Xiria se creează o familie completă, bazată pe aceleași tehnologii cheie dovedite. Sistemul Xiria de tip bloc este deja utilizat frecvent pentru stațiile de transformare, industrie ușoară și clădiri comerciale. Cu ajutorul noii celule Xiria E este de asemenea posibilă utilizarea sistemului pentru distribuția în substații pentru utilități și diverse alte aplicații care încurajează folosirea energiei regenerabile.

Există două tipuri de celule de bază în familia de produse Xiria:

– Un separator de sarcină în vid pentru conectarea în rețele buclate de până la 630 A

– Un întrerupător în vid pentru protecția transformatoarelor și a conexiunilor în cablu de până la 630 A.

Xiria E dispune de ambele tipuri de celule și poate fi configurat în orice combinație și orice ordine dorită. Pentru măsurarea consumului de energie a fost creată o celulă de măsurare care poate fi conectată la aparatajul existent și la celula singulară Xiria E.

Gama Xiria este proiectată cu fiabilele întrerupătoare în vid de la Eaton, care nu necesită întreținere și care sunt certificate pentru 30000 de cicluri de operare. Prin dezvoltarea Gamei de celule Xiria E se introduce întrerupătorul la curent nominal de 630 A la 24 kV atât în gama modular cât și în cea bloc. Acest tip de întrerupător este testat pentru un curent admisibil de scurt timp de 20 kA la 3 secunde.

Articolul integral îl putetI citi în ediția tipărită a revistei Electricianul nr. 6 / 2012.

Share