UK: Creșterea eficienței energetice este cea mai importantă metodă de reducere a emisiilor de carbon!
Instalarea unei singure lămpi cu LED-uri, poate aduce o contribuție infimă la reducerea emisiilor de carbon care produc încălzirea globală a planetei. Dacă însă milioane de oameni aleg LED-urile ca lămpi de iluminat, atunci prin această decizie colectivă, eforturile lor vor avea o importanță semnificativă la reducerea cererii de energie a Regatului Unit al Marii Britanii.
Studiile recente arată că încercarea de a face produsele mai eficiente a redus emisiile de CO2 mai mult decât energia regenerabilă . Sursele regenerabile de energie sunt însă o temă mai atrăgătoare decât eficiența energetică.
Noua analiză a cifrelor guvernamentale oferite de Regatul Unit, vine de la site-ul de analiză a mediului Carbon Brief. Autorii acestei analize afirmă că standardele ridicate ale UE privind produsele consumatoare de energie, cum sunt lămpile de iluminat, aparatele electrocasnice cum ar fi frigiderele, aspiratoarele etc.au jucat un rol substanțial în reducerea cererii de energie a Regatului.
Datele provizorii arată că producția de energie electrică în Marea Britanie a atins punctul culminant în jurul anului 2005. Dar energia consumată pe cap de persoană s-a redus acum la nivelul din 1984 (aproximativ 5 megawați pe cap de locuitor).
Cât de mult bioxid de carbon a fost redus datorită sporirii eficienței energetice?
Este cunoscut faptul că trecerea de la producerea de energie bazată pe utilizarea cărbunelui la energia din surse regenerabile, a ajutat Marea Britanie să-și atingă obiectivele de reducere a emisiilor de carbon.
Raportul arată că utilizarea energiei regenerabile a redus consumul de energie produsă din combustibili fosili, cu echivalentul a 95 de Terawatt oră (TWh) între 2005 și prezent. În 2018, sursele regenerabile de energie au oferit o cotă record de 33% din producția de electricitate din Marea Britanie.
Dar între timp, eficiența energetică sporită a contribuit la reducerea cererii de energie cu 103 TWh. Cu alte cuvinte, în competiția de reducere a emisiilor de bioxid de carbon, eficiența a câștigat până acum. În plus, sporirea eficienței energetice este o temă ce nu ridică controverse, spre deosebire de energia eoliană și cea solară.
Ce rol a jucat industria?
Sporirea eficienței energetice nu s-a realizat doar în gospodăriile populației ci și în mediul industrial și în general, în rândul firmelor. Marile supermarket-uri au investit substantial pentru a îmbunătăți performanța în domeniul iluminatului și al refrigerării.
Cum firmele și persoanele fizice au consumat mai puțină energie prin sporirea eficienței, acest fapt a compensat creșterea prețurilor la energie. Astfel, deși prețurile la energie au crescut, de cele mai multe ori facturile consumatorilor de energie, au scăzut.
Problema energiei este însă una deosebit de complex, și trebuie luați în considerare și alți factori, cum ar fi energia importată prin din Europa continentală, creșterea populației Regatului Unit, trecerea de la industriile vechi consumatoare de energie la cele noi, mai eficiente.
Simon Evans de la Carbon Brief a declarat pentru BBC News că „deși imaginea este complexă, este clar că eficiența energetică a jucat un rol imens în a ajuta Marea Britanie să decarbonizeze – și nu cred că are recunoașterea pe care ar trebui să o aibă.
Dacă vă schimbați un frigider de clasă energetică B sau C cu unul de clasă A ++, care poate reduce la jumătate consumul de energie din aparat, acest fapt este semnificativ”.
Guvernul britanic a declarat în mod constant că promovează eficiența energetică, dar militanții pentru decarbonizare spun că ar putea face mai mult. Organismul ONU pentru climă, sprijină, de asemenea, eficiența energetică ca obiectiv politic major, deși această temă nu are o acoperire mediatică corespunzătoare.
Susținătorii eficienței energetice sporite, susțin că ridicarea standardelor de eficiență pentru toate domeniile, de la avioane, autoturisme, la computer și congelatoare, oferă reducerile de emisii de carbon cele mai valorous, fără necesitatea de a confrunta consumatorii cu restricții asupra stilului lor de viață.