TESLA instaleaza cel mai mare sistem de stocare cu baterii

Tesla a instalat în 100 de zile un sistem de stocare cu baterii Li-Io de 100 MW

 

 

În mai puțin de 3 luni, între 29 septembrie și 1 decembrie anul trecut(când a devenit operational), Tesla a instalat în sudul Australiei   cel mai mare system de stocare bazat pe baterii cu Li-Io, cu o putere de 100 MW(70 MW funcționează 10 minute iar 30 MW funcționează 3 ore) ce stochează 129 MWh(460 GJ). Beneficiar este Neoen , operatorul parcului eolian Hornsdale , cu o capacitate de 325 MW. Proiectul de stocare poartă numele de Hornsdale Power Reserve.

Musk, patronul Tesla, pariase cu miliardarul australian Mike Cannon-Brookes, că va reuși să pună în funcțiune cei 100 MW, în caz contrar urmând să ofere gratis întregul proiect.

Tesla a reușit în aproape 60 de zile să  instaleze cei 100 MW iar Musk declara că întreaga Australiei poate fi alimentată cu 1,890 kilometri pătrați de panouri fotovoltaice  și de 7 kilometri pătrați de baterii pentru stocare.

Proiectul  utilizează 21700 celule Samsung și dispune de sincronizare rapidă cu rețeaua, Synchronverter, facilitate ce și-a dovedit reacția rapidă în 14 decembrie 2017, când  fost testată practic datorită apariției unui incident (întreruperea unui grup de 560 MW)și a funcționat  impecabil.

Un proiect viitor al operatorului Lyon Group ce implică panouri fotovoltaice cu o capacitate de 330 MW și baterii cu o putere de 100 MW și o capacitate de stocare de 400 MWh, va depăși curând recordul de la Honsdale.

Australia de Sud investește în înlocuirea producției de energie în centrale pe cărbune iar combinația regenerabile-stocare pare să ofere șanse să depășească competiția cu turbinele pe gaz.

Pentru rațiuni de siguranță, multe turbine  eoliene au fost oprite vântului schimbător,  și astfel au apărut fluctuații suplimentare în rețea. Stocarea s-a impus și în cazul lor, ca o soluție de a fiabiliza producția  de energie eoliană.

O altă problemă a sistemului energetic australian  este chiar rețeaua de transport și distribuție a energiei, vulnerabilă la întreruperi datorate defectelor de rețea, care afectează consumatorii chiar în cazul în care există suficientă capacitate energetică.

Alan Musk pledează pentru modularizarea acestei rețele și structurarea ei în microrețele (microgrids) care prin automatizare, să izoleze defectele  și să continue să furnizeze electricitate consumatorilor împiedicând extinderea în cascadă a acestor defecte așa cum se întâmplă la rețelele  clasice.

 

 

Share