TECHNOLOGIA MARECHAL: CONECTOARE FIABILE ȘI SIGURE CHIAR PESTE 125 A
Toată tehnologia mărcii MARECHAL® este adaptată conecticii de putere foarte mare. De ce? Conexiunea prin contacte în capete este secretul produselor fiabile și sigure. Zoom asupra subiectului. Ce se înțelege prin priză electrică de foarte mare putere? Este o priză electrică al cărei curent nominal poate depăși 125 A pentru a asigura conexiunea echipamentelor mari și a grupurilor electrogene.
O REGLEMENTARE PENTRU O MAI MARE SIGURANȚĂ
«A inova pentru siguranță», aceasta este deviza MARECHAL ELECTRIC. Directiva europeană pentru joasă tensiune, reglementare care fixează obiectivele în ce privește sănătatea și siguranța persoanelor și a bunurilor, impune ca aparatele noastre să respecte anumite norme. Acest lucru permite asigurarea clienților noștri că produsul este sigur. Pentru aplicațiile din șantier unde este obligatoriu mai mult de 125 A, MARECHAL ELECTRIC a dezvoltat mai multe soluții, inovând pentru a depăși minimele de siguranță și de performanță cerute.
CE REGLEMENTEAZĂ NORMA IEC/EN 60309-17
Ea impune reguli de performanță, electrică și mecanică, și de siguranță. Ea se aplică oricărui constructor de prize de curent pentru uz industrial, și asta până la 800 A. Ea propune un nivel minim de exigență pentru mediile industriale fără obligația mijloacelor. Acest nivel de exigență nu constituie în niciun caz o garanție a rezultatului. În alți termeni, dacă un produs corespunde pentru o aplicație industrială oarecare, el trebuie să respecte norma IEC/EN 60309-1, fără ca această conformitate să însemne o asigurare de validitate pentru ansamblul aplicațiilor. Aplicabilitatea mediilor pentru produsele reglementate de această normă trebuie studiată în prealabil și produsele trebuie alese cu minuțiozitate pentru a se asigura că ele funcționează normal.
Poziționarea lui MARECHAL ELECTRIC este de a concepe produse care depășesc ceea ce impun normele, pentru a răspunde exigențelor actorilor industriali ale căror nevoi sunt tot mai importante. De exemplu, norma IEC/EN 60309-1 impune ca necesitate limitarea încălzirilor sau facerea imposibilă a accesului la părțile active IP2X (imposibilitate de a punedegetul în priză). Produsele noastre sunt toate IP4X (imposibilitate de a accede la părțile active chiar cu ajutorul unei șurubelnițe). Printre altele, ea impune minim IP23 (etanșeitate la praf și la apă): produsele noastre sunt minim IP44 și, în cea mai mare parte, IP66/IP67. Pentru mai mult de 800 A, dimensiunile conductoarelor sunt așa de mari, că utilizarea unei prize devine dificilă, chiar imposibilă, în special din cauza masei cablului. Utilizarea de cabluri monoconductor și de conectori unipolari poate atunci constitui un răspuns la nevoia de flexibilitate pentru intensități ce depășesc 800 A.
*date provenind din fișe tehnice ale unui cablu industrial suplu tip H07RN-F
Și norma IEC/EN 60309-4? Ea are același obiectiv ca norma IEC/EN 60309-1, dar pentru cazul produselor ce includ un dispozitiv de întrerupere. Este cazul produselor MARECHAL® care integrează acest dispozitiv în priza de curent până la 250 A. Acest lucru permite un spațiu mai redus decât cel al prizelor dezactivabile cu, de exemplu, un întreruptor rotativ. Pentru mai mult de 250 A, întreruperea este efectuată cu ajutorul unui sistem de pilotaj.
DECONTACTOR CONCURENȚĂ
priză cu întreruptor integrat priză cu întreruptor integrat
Produs de 63A (proporția scalei respectată)
CE RESTRICȚII IMPUNE NORMA PRIZELOR DE CURECT IEC/EN 60309-27
Ea impune reguli de construcție oricărui fabricant de prize de curent pentru uz industrial care dorește permiterea unei compatibilități cu alți fabricanți ce respectă regulile acestei norme, asta până la 125 A. Această normă implică faptul că partea tată (respectiv mamă) a unui fabricant A va putea fi introdusă în partea mamă (respectiv tată) a unui fabricant B, asigurând trecerea curentului.
Ea impune un minim în ceea ce privește performanțele:
- electrice: încălzirea contactelor,
- mecanice: număr de cicluri de conectare/deconectare,
- ale mediului de lucru: protecția părților active.
Ea definește astfel restricții dimensionale, impune o tehnologie (pini și socluri) precum și materiale (alamă) și placări (zinc). La peste 125 A, restricțiile suplimentare necesare intercompatibilității nu mai permit asigurarea unor performanțe suficiente. De exemplu, alte tipuri de contacte, precum contactele în argint-nichel, se pretează mai bine la curenții mai mari decât tehnologia cu pini și socluri, a cărei performanță electrică nu este optimă.
Impunerea mijloacelor din IEC/EN 60309-2 conduce, de asemenea, la alte dificultăți: slaba performanță electrică a contactelor oxidate, dificultăți de manevrare induse de jocurile importante necesare intercompatibității sau, încă, dificultatea de asigurare a funcțiunilor anexe precum etanșeitatea. Soluțiile mecanice găsite pentru remedierea limitelor normei IEC/EN 60309-2 impun, câteodată, alte restricții.
FORȚA LUI MARECHAL ELECTRIC: TEHNOLOGIA DE CONTACT ÎN CAPETE
Această tehnologie este adaptată la o nevoie de conectare puternică și regulată, precum și segmentului industrial. Ea permite o conectică fiabilă și sigură, pentru o piață care necesită conectări și deconectări regulate, fără pierderea calității conexiunii. Ergonomia și tehnologia produselor MARECHAL® creează un aliat de fiecare zi pentru ameliorarea siguranței operatorilor și a instalațiilor din industrie.