Surse de alimentare „QUINT Power” protejate cu ajutorul metodei de acoperire prin imersare. Disponibilitate ridicată, chiar și în medii extreme

Ing. Dipl. Anja Moldehn, Departamentul marketing – Surse de alimentare,
Phoenix Contact GmbH Electronics, Bad Pyrmont, Germania

Disponibilitatea sistemelor și a utilajelor poate fi semnificativ îmbunătățită cu ajutorul soluțiilor de alimentare din gama QUINT. Gradul înalt de funcționalitate și calitate oferit de aceste echipamente, garantează alimentarea consumatorilor în deplină siguranță. Iar în cazul condițiilor extreme de mediu, Phoenix Contact oferă aceste surse de alimentare în variante protejate cu ajutorul metodei de acoperire prin imersare.

Modulele electronice, care trebuie să funcționeze fără erori chiar și în condiții dificile de mediu, sunt întotdeauna acoperite cu un material protector. Defecțiunile ce pot apărea la nivelul unor sisteme importante – cauzate de exemplu de depuneri electrochimice sau de coroziune – trebuie să fie evitate cu orice preț. Depunerile electrochimice apar în timp ca efect al evoluției combinate a temperaturii și umidității, rezultatul fiind o depunere cu nivel ridicat de umiditate la nivelul cablajului imprimat. Acest lucru afectează parametrii electrici ai circuitului, precum și capacitatea de izolare a dielectricilor. Traseele de cablaj imprimat, precum și aliajele de lipit sunt afectate într-o asemenea măsură încât își pierd proprietățile lor de contact și conductivitate, ducând în final la defectarea dispozitivului. La nivelul zonelor de contact pot apărea întreruperi sau curenți de descărcare între diverse trasee corodate, mai ales dacă echipamentul respectiv a funcționat într-o atmosferă bogată în elemente chimice precum sulful și cu o umiditate de peste 60%. Astfel de condiții nu sunt neobișnuite în mediile industriale.

contact
Figura 1. Cu ajutorul metodei de acoperire prin imersare a componentelor surselor de alimentare QUINT Power, chiar si locatiile inaccesibile de pe cablaj vor fi protejate; zonele acoperite sunt evidentiate cu albastru.

Acestea sunt doar câteva din motivele care determină defectarea unui echipament electronic. Un lucru este însă clar: umiditatea ridicată determină cele mai multe astfel de probleme. Modulele acoperite cu un material de protecție sunt apărate împotriva acestor efecte, motiv pentru care realizarea unui strat protector uniform și de grosime optimă este extrem de importantă. Ca atare, sursele de alimentare QUINT sunt realizate și în variante protejate de un strat subțire de material, obținut printr-un proces de scufundare. În acest mod, chiar și locațiile greu accesibile sunt acoperite, obținându-se astfel o protecție completă. Prin scufundare și prin controlul vitezei de extracție a modulului, stratul de protectie este aplicat uniform pe toate suprafețele dispozitivului electronic.

Articolul integral il puteti gasi in editia tiparita a revistei Electricianul nr. 4.

Share