Stabilitate legislativa in domeniul energiei solare

Bucuresti, 20 aprilie 2012

„Romania are nevoie de un cadru stabil si un mediu legislativ previzibil pentru ca investitorii sa poata demara investitii importante in domeniul energiei regenerabile in general, si in domeniul fotovoltaic in special,” a declarat Robert Cruceru, Director Executiv al Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice – RPIA in cadrul evenimentului „Fotovoltaice in Romania: instalare pe acoperis” ce a avut loc joi 19 Aprilie 2012 la Bucuresti.

Petru Lificiu - ANRE si Robert Cruceru - RPIA

Conferinta a confirmat dorinta clara a oficialilor din guvern de a mari aportul de surse de energie alternativa in mixul energetic al Romaniei, care se aliniaza astfel trendului european de crestere a eficientei si independenta in domeniul energetic.

In ceea ce priveste mult discutata modificare a numarului de certificate verzi pentru energia solara, argumentele RPIA pentru mentinerea actualei scheme de ajutor au ecou si in randul autoritatilor care inteleg din ce in ce mai mult necesitatea unei stabilitati a cadrului legislativ: „Eu unul sunt in favoarea mentinerii actualului numar de certificate verzi acordate pentru energia solara, si apreciez modul in care a fost construita legea 220/2008 si cred foarte mult in scopul acesteia, si anume crearea unui mediu mai curat pentru generatiile viitoare” a explicat Mugurel Surupaceanu, Deputat, membru al Parlamentului Romaniei.

Daca se va impune la un moment dat o corectie in numarul de certificate verzi, avand in vedere angajamentele Romaniei luate catre UE, Autoritatea Nationala de Reglementari in domeniul Energiei va fi nevoita sa intervina, insa Vice-presedintele institutiei a declarat ca personal nu este in favoarea acestei masuri.

Un mix sanatos pe energia solara ar putea fi constituit din ferme solare mari, dar si din cladiri comerciale si rezidentiale independente din punct de vedere energetic: „Pentru Germania – care cu siguranta nu este un paradis pentru fotovoltaice – din cei 24 GW ai sai, 70% il reprezinta proiecte instalate pe acoperisuri,” a explicat Rainer Hinrichs-Rahlwes, presedinte al European Renewable Energy Federation. “Logica este simpla: – in cativa ani va fi mult mai convenabil sa-ti produci propria energie decat sa o achizitionezi din surse externe,” a adaugat Hinrichs-Rahlwes.

Romania are cateva avantaje extraordinare pentru a dezvolta investitiile in proiecte fotovoltaice pe acoperis: este o tara care se bucura de beneficiile soarelui mult mai mult decat alte tari cu traditie in domeniu precum Germania si Austria, are o multime de cladiri mari ce se pot preta usor unor astfel de proiecte, iar acest segment de piata poate crea nenumarate locuri noi de munca: „In Cehia, in acest domeniu lucreaza aproximativ 4000 de persoane, raportat la o populatie de doua ori mai mica decat cea a Romaniei,” a declarat Ales Spacil, Managing Director Conergy CEE.

Asociația Română a Industriei Fotovoltaice din Romania RPIA a fost înființată recent de către un grup de specialiști cu o vastă experiență în acordarea de consultanță în domeniul dezvoltării unităților de producere a energiei electrice din resurse regenerabile. RPIA dorește ca împreună cu membrii săi să devină un partener corect si de încredere pentru autoritățile din România, în vederea dezvoltării unui dialog deschis și constructiv. Scopul asociației este de a crea un mediu propice pentru un dialog constructiv între părțile responsabile – autoritățile române și internaționale și toate celelate companii românesti și străine implicate în întreg lanțul de furnizori din domeniul energiei solare.

Pentru mai multe informații despre acest comunicat de presă:

vizitati www.rpia.ro

Share