Wind Power Energy aduce în premieră în România o tehnologie care măsoară vântul cu ajutorul sunetului

BUCUREȘTI, 10 ianuarie 2013Wind Power Energy (WPE), companie de consultanță și servicii pentru parcuri eoliene și fotovoltaice, introduce în premieră pe piața din România echipamentul de măsurare a resurselor și potențialului energetic eolian Sodarul AQ500 (“Sound Detection and Ranging”), tehnologie care face posibilă măsurarea profilului pe verticală a vântului cu ajutorul sunetului.

WPE a semnat un parteneriat cu AQSystems Suedia, companie care dezvoltă soluții de “remote sensing” pentru măsurarea vântului încă din anul 1960. WPE a devenit astfel distribuitor autorizat pentru România al produselor AQSystems pentru analiza resurselor și potențialului eolian și estimează o creștere a cifrei de afaceri cu 15% în 2013, datorită lansării noii game.

“Noul parteneriat cu AQSystems, companie suedeză cu experiență în folosirea echipamentelor de tip sodar de peste 50 de ani, aduce atât un plus de calitate și eficiență în efectuarea măsurătorilor și dezvoltărilor proiectelor eoliene, cât și o creștere a eficienței și operării parcurilor”, a declarat Sebastian Enache, directorul general al Wind Power Energy.

Sebastian Enache, directorul general al Wind Power Energy

Avantajele acestei tehnologii țin și de faptul că, spre deosebire de un stâlp de măsură, sodarul nu are nevoie de autorizație de construire – pentru că este mobil – și, totodată, poate măsura vântul până la o înălțime de 200 de metri, funcționând în condiții climatice extreme: -40°C până la 60°C, cu o acuratețe de 0,1m/s.

turbine eoliene

“Turbinele eoliene sunt din ce în ce mai înalte, iar stâlpii de măsură sunt din ce în ce mai scumpi. Echipamentul AQ500 Sodar permite validarea rapidă a profilului vertical al vântului, având incertitudini reduse și o mare disponibilitate”, a adăugat Sebastian Enache.

“Credem că România are potențialul de a deveni în viitor o piață foarte importantă pentru noi. Așteptăm cu interes ca WPE să realizeze cât mai multe studii bancabile de vânt cu acest echipament”, a spus, la rândul său, Pelle Hurtig, directorul general al AQSystem Suedia.

Pelle Hurtig, directorul general al AQSystem Suedia

Mai multe detalii despre echipamente se găsesc pe www.aqs.se și  www.wpe.ro/sodar.

Despre Wind Power Energy

WPE a fost fondată în anul 2008, fiind prima companie românească de consultanță și tehnologie pentru parcuri eoliene.

La ora actuală, WPE este una dintre cele mai mari companii autohtone din domeniul tehnologiei surselor regenerabile de energie și consultanță, furnizând servicii pentru mai mult de 75% din parcurile eoliene operaționale în România.

Compania oferă o gamă largă de servicii, printre care elaborarea de studii de vânt bancabile, măsurători de vânt, prognoză de producție pentru parcuri eoliene și fotovoltaice, balizaj luminos și comunicații pentru parcurile eoliene.

Wind Power Energy este o companie membră a Monsson Group.

Share