BERD sprijină politica de eficiență energetică în sectorul public din România

10 milioane euro împrumut către EnergoBit ESCO

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) susține politica de creștere a eficienței energetice în sectorul public din România, printr-o serie de investiții care vizează reducerea consumului de energie din România în rândul municipalităților.

Împrumutul de 10 milioane euro acordat de către BERD companiei EnergoBit ESCO, membră a Grupului EnergoBit din Cluj, va fi utilizat pentru finanțarea de proiecte de eficiență energetică, vizând în principal sectorul public din românia.

Finanțarea include studii de eficiență energetică și expertize tehnice, lucrări de iluminat public, sisteme de cogenerare de căldură și energie electrică, precum și implementarea unor proiecte de cogenerare la scară redusă pentru clienții industriali.

Această nouă investiție face parte din strategia BERD de sprijinire a României în efortul de conformare cu standardele UE privind eficiența energetică. Prin acest împrumut BERD, municipalitățile participante din program și companiile private vor avea acces la resursele și expertiza necesară derulării proiectelor de eficiență energetică, într-o perioadă în care fondurile locale sunt limitate.

„Se constată o cerere tot mai mare pentru servicii de tip ESCO în România. Prin acest împrumut către EnergoBit contribuim la obiectivul României de reducere a consumului energetic cu 20%, până în anul 2020, deoarece proiectele de tip ESCO joacă un rol important în atingerea acestui obiectiv”, a declarat Claudia Pendred, Director BERD pentru România.

Companiile ESCO (companii de servicii energetice) oferă la nivel mondial o gamă largă de servicii, incluzând Proiectare, finanțare și furnizare de echipamente pentru proiecte de eficiență energetică. De obicei, măsurile de eficiență energetică sunt furnizate fără niciun cost pentru beneficiar, în timp ce compania de tip ESCO își recuperează investițiile din economiile de energie realizate.

Grupul de companii EnergoBit din Cluj este unul dintre liderii în domeniul ingineriei electrice din România, cu un număr de 17 companii și peste 800 angajați la nivel național. Compania a jucat un rol major în modernizarea infrastructurii energetice din România în ultimii 20 de ani. Recent, EnergoBit s-a implicat în proiecte de energie regenerabilă alături de alți investitori privați, precum și în proiecte de eficiență energetică, dedicate în principal sectorului public din România.

“Considerăm că acest contract este o realizare majoră pentru Grupul EnergoBit, contract care ne va permite să ne extindem activitățile de eficiență energetică. Pe baza finanțării BERD, la care adăugăm  contribuția proprie de capital de 2,5 milioane euro, astăzi putem oferii soluții pentru acei clienți care doresc să realizeze proiecte cu potențial ridicat de economisire a energiei , dar nu le-au putut pune în aplicare din cauza lipsei resurselor de finanțare. Implicarea BERD în finanțarea proiectelor de tip ESCO este, de asemenea, un mesaj în sine, care confirmă importanța economisirii energiei, în fapt,cea mai curată formă de energie”, a declarat Pal Peter, Vicepreședinte al EnergoBit Group.

De la începutul activității sale în România, BERD a alocat peste 5 miliarde euro în diferite sectoare ale economiei țării, iar anul trecut 90% din investițiile sale au fost direcționate către sectorul privat.

BERD, deținută de 61 de țări și de două instituții interguvernamentale, sprijină dezvoltarea economiilor de piață și a democrațiilor în țările din Europa Centrală până în Asia Centrală. Vă rugăm să vizitați pagina de internet a BERD: www.ebrd.com

Share