Conferinta de presa anuala Bosch Romania 2011

Cu puteri noi după criză   

Bosch începe bine noul an fiscal în România   

  • Cifra de afaceri din 2010, la același nivel cu cea dinaintea crizei
  • Tehnologia din domeniul auto a reprezentat motorul creșterii Grupului Bosch în România
  • Bosch continuă și în 2011 strategia sa din 2010

București, 18 mai 2011  – În 2010, situația economică mondială a cunoscut o evoluție mult mai bună decât se anticipase inițial. Astfel, cifra de afaceri a Grupului Bosch a crescut la nivel global cu 24 de procente, atingând valoarea de 47,3 miliarde de euro și depășind cu circa un miliard de euro nivelul din 2007, de dinaintea crizei. ’’Ne-am atins obiectivele pentru 2010 și am reușit să avem o evoluție pozitivă atât în plan internațional, cât și local” a declarat Brigitte Eble, Director general Robert Bosch S.R.L. și reprezentanta Grupului Bosch în România, în cadrul conferinței de presă din acest an. „Bosch a devenit mai puternic în urma crizei, iar ultimii ani ne-au confirmat faptul că strategia adoptată de Bosch, concentrată pe diversificare, internaționalizare și inovație, este cea corectă’’, a continuat Eble.   

foto Brigitte Eble, Director general Robert Bosch S.R.L.
Brigitte Eble, Director general Robert Bosch S.R.L. și reprezentanta Grupului Bosch în România

 

În 2011, importantul furnizor de tehnologie și servicii, planifică să investească peste 7 miliarde de euro pentru asigurarea dezvoltării sale viitoare. Din această sumă, peste 4 miliarde de euro  sunt dedicați cercetării și dezvoltării, iar circa 3 miliarde de euro vor fi investiți în mijloace fixe. În 2010, bugetul alocat cercetării și dezvoltării a fost de 3,8 miliarde de euro, iar investițiile au totalizat 2,4 miliarde de euro. Circa 45 de procente din bugetul de cercetare și dezvoltare al Bosch este destinat creării de produse care protejează mediul înconjurător și resursele naturale, aceste produse reprezentând 40% din totalul cifrei de afaceri Bosch. Acest procent este în continuă creștere.   

foto Adrian Balsanu, Brigitte Eble, Mircea Georgescu
Adrian Balsanu, Brigitte Eble, Mircea Georgescu in timpul conferintei de presa anuala Bosch Romania 2011

 

Grupul Bosch în România: vânzările din 2010, la același nivel ca în 2008   

Anul trecut, evoluția companiei Bosch în România a fost una pozitivă. Cu o creștere a cifrei de afaceri de 17%, atingând 161 milioane de euro, Bosch a reușit să ajungă la același nivel ca în 2008. „Cea mai bună evoluție a avut în 2010 sectorul tehnologiei auto”, a explicat Brigitte Eble. Până la finalul anului 2010, numărul angajaților a ajuns la 1.150 de persoane, cu 200 mai mulți decât în 2009. Grupul Bosch planifică și anul acesta crearea de noi locuri de muncă în România.    

    

Creștere constantă pentru Bosch Communication Center România    Bosch Communication Center este furnizor internațional de servicii de Business Process Outsourcing (BPO). Peste 4.000 de angajați din peste 20 de locații situate în Europa, Asia și America de Sud gestionează și optimizează procesele de afaceri a peste 1.000 de clienți la nivel internațional. Angajator important din Timișoara și din partea de vest a țării, Bosch Communication Center România număra la începutul anului 2011 în jur de 500 de angajați. Comparativ cu anul trecut, numărul acestora a crescut cu aproximativ 15%. Având o experiență semnificativă în domeniul tehnic și IT, precum și angajați calificați, locația din România a Bosch Communication Center asigură suport IT non-stop pentru toți angajații Grupului Bosch. Printre altele, oferă servicii complete de relații cu clienții pentru industria de telecomunicații precum și pentru un important investitor privat din sectorul energiei electrice din România.    

Fabrica Bosch Rexroth de la Blaj continuă să profite de îmbunătățirea situației economice mondiale   

În 2010, Bosch Rexroth a reintrat pe o linie ascendentă și dorește să-și continue evoluția pozitivă și în acest an. La nivel mondial, furnizorul de componente pentru fabricanții de mașini, utilaje mobile și echipamente care produc energii regenerabile, și-a majorat cifra de afaceri cu 22 de procente, ajungând la 5,1 miliarde de euro. În anul în curs, compania dorește să își extindă activitatea internațională și se așteaptă la o nouă creștere de două cifre. Fabrica Bosch Rexroth de la Blaj a înregistrat o evoluție ascendentă a cererii, precum și o creștere a cifrei de afaceri. La finalul anului 2010, la fabrica de la Blaj au activat aproximativ 470 de angajați, cu 35 de procente mai mulți decât la finalul lui 2009. Această tendință pozitivă va continua și în 2011.   

    

Bosch Automotive continuă să fie motorul creșterii Bosch în România   

În 2010, vânzările Bosch au crescut atât în sectorul de activitate Automotive Aftermarket, cât și în ceea ce privește componentele furnizate către producătorii români de autovehicule. Anul trecut, s-a observat o revigorare a segmentului de diagnoză auto pentru atelierele de service, dar și un interes tot mai crescut pentru serviciile oferite de rețeaua Bosch Car Service. La finalul anului 2010, Bosch Car Service a avut în România 85 de ateliere de service partenere, în 47 de orașe. Până la finalul lui 2011, concernul german dorește să fie prezent în România cu 100 de ateliere de service Bosch Car Service.   

Divizia de Scule electrice Bosch și-a consolidat poziția pe piață   

Prin produse noi și măsuri de marketing puternice, Bosch a reușit să obțină o creștere a vânzărilor de 9% pe segmentul de scule electrice. Cea mai importantă evoluție a fost înregistrată la comercianții de specialitate, urmați de lanțurile de magazine de bricolaj. Din punct de vedere al vânzărilor, Bosch și-a întărit poziția de lider de piață din România și a continuat consolidarea poziției sale în anumite segmente de specialitate, ca de exemplu, în gamele de ciocane, accesorii sau scule de grădinărit. În cazul sculelor electrice profesionale, vânzările au crescut cu 29 la sută. Peste o treime din vânzările Bosch provine din comercializarea de scule electrice noi, inovatoare, Bosch reușind să își mențină și pe piața din România renumele de partener inovator.   

Divizia de Termotehnică Bosch câștigă noi cote de piață
Bosch este prezent pe piața din România cu trei mărci de termotehnică: Bosch, Buderus și Loos. Acest domeniu a fost deosebit de afectat de condițiile pieței, oglindite în scăderea numărului proiectelor de construcții. Anul trecut, datorită trecerii de la marca Junkers la Bosch, vânzările au crescut cu 7% față de 2009. Aproximativ o treime din totalul vânzărilor diviziei de termotehnică Bosch s-a realizat prin comercializarea de sisteme de încălzire și preparare a apei calde menajere care utilizează energie regenerabilă, ca de exemplu panouri solare sau cazane de încălzire cu combustibil solid. Această evoluție ascendentă a avut loc atât în cazul mărcii Bosch, cât și Buderus. Bosch va acorda și pe viitor o atenție deosebită sistemelor ecologice și economice de încălzire și preparare a apei calde menajere. De la preluarea mărcii Loos în 2009, Robert Bosch SRL răspunde și de distribuția cazanelor Loos.   

Grupul Bosch în România   

Grupul Bosch activează în România din 1994. Acesta deține patru companii în trei orașe:  Robert Bosch S.R.L. (din 1994) și BSH Electrocasnice S.R.L. (din 1999) în București, Bosch Rexroth S.R.L. (din 2005) în Blaj și Bosch Communication Center (din 2008) în Timișoara.    

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii și servicii. Conform rezultatelor preliminare, în anul fiscal 2010, circa 283.500 de angajați au generat vânzări de aproximativ 47,3 miliarde de euro, în domeniile construcției de autovehicule, tehnologiei industriale, bunurilor de larg consum și echipamentelor pentru construcții. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH și cele peste 300 de filiale și companii regionale din peste 60 de țări. Prin includerea partenerilor comerciali și de service, Bosch este reprezentată în aproximativ 150 de țări. Această rețea internațională de dezvoltare, producție și vânzare reprezintă fundația creșterii concernului german. Bosch a cheltuit în 2010 aproximativ 4 miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare și a înregistrat aproximativ 3.800 de patente pe plan internațional. Prin toate produsele și serviciile sale, Bosch sporește calitatea vieții, oferind soluții care sunt atât inovatoare, cât și utile.   

 În anul 2011, Bosch își sărbătorește cea de-a 125-a aniversare. Compania a fost înființată la Stuttgart în 1886 de către Robert Bosch (1861-1942), cu denumirea „Atelier de mecanică fină și electrotehnică”. Structura specială a proprietarilor Robert Bosch GmbH garantează libertatea antreprenorială a Grupului Bosch, fapt ce permite companiei să facă planuri pe termen lung și să efectueze investiții inițiale importante pentru protecția viitorului său. Capitalul social al Robert Bosch GmbH este deținut în proporție de 92% de cǎtre Fundația Robert Bosch, o organizație caritabilă. Funcțiile de conducere ale Grupului sunt îndeplinite de Robert Bosch Industrietreuhand KG, un trust  industrial, care deține și majoritatea voturilor. Acțiunile rămase sunt deținute de familia Bosch și de Robert Bosch GmbH.   

 Informații suplimentare sunt disponibile la adresele de Internet:   

 www.bosch.com, www.bosch-presse.de și www.125bosch.com .

Share