Aparatele frigorifice și congelatoarele BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH sunt etichetate energetic corect

Directorul General al companiei BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH, domnul Gutberlet critică datele false înscrise pe numeroase aparate ale concurenței

München, 12 aprilie 2011 – Electrocasnicele BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH sunt etichetate energetic corect. Acesta este rezultatul unui test realizat la nivel european de Consiliul European al Producătorilor de Echipamente Casnice (CECED) și de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, numeroase aparate ale concurenței au fost etichetate cu date false. „O etichetare corectă a aparatelor, în mod special cu privire la eficiența energetică, este un indicator important în decizia de achiziționare. Clienții au dreptul la etichetări energetice corecte. În plus, datele incorecte duc la o denaturare a concurenței” a afirmat Dr. Kurt-Ludwig Gutberlet, Președintele Consiliului de Administrație al BSH.

foto Dr. Kurt-Ludwig Gutberlet, Președintele Consiliului de Administrație al BSH

 

Consiliul European al Producătorilor de Echipamente Casnice CECED a propus și aplicat în anul 2009 proiectul ATLETE (Appliance Testing for Energy Label Evaluation – Testarea electrocasnicelor în vederea evaluării etichetei energetice) împreună cu Comisia Europeană. Scopul acestui proiect este îmbunătățirea monitorizării pieței în statele membre ale Uniunii Europene (UE) și creșterea importanței eficienței energetice ca reper de achiziție. Responsabilii de proiect și reprezentanții CECED au prezentat rezultatele la data de 12 aprilie, în cadrul EU Sustainable Energy Week din Bruxelles.

80 de aparate frigorifice și congelatoare testate

Subiecții proiectului ATLETE au fost atât frigiderele și congelatoarele, cât și combinele frigorifice. Cele 80 de aparate selectate în acest scop au fost achiziționate în diferite țări ale Uniunii Europene (UE) pentru a asigura rezultate cât mai obiective. Acestea reprezintă 48 de mărci, respectiv 40 de producători. La startul proiectului, 27 de producători, printre care BSH și toate celelalte societăți membre CECED, au semnat voluntar o convenție: dacă, la măsurarea produselor acestora, se observă deficiențe în ceea ce privește informațiile de pe etichetele energetice, atunci aceștia vor lua de urgență toate măsurile de corecție indicate.

Toate aparatele BSH sunt etichetate energetic corect

BSH a salutat proiectul în mod explicit și a susținut punerea sa în aplicare. Au fost incluse patru modele ale mărcilor Bosch, Siemens și Balay (marcă locală din Spania). La finalul tuturor măsurătorilor, s-a confirmat declararea corectă a tuturor etichetelor energetice europene ale BSH pentru toate categoriile.

„Ne bucurăm de rezultatele pozitive ale produselor noastre. Pentru a oferi date corecte, realizăm măsurători intensive, într-un interval de timp îndelungat. Ne interesează corectitudinea  și transparența față de clienți și, de aceea, suntem implicați și noi în obținerea datelor corecte. Numai în acest fel se poate pune în aplicare și obiectivul major de protejare a mediului înconjurător prin eficiență energetică“ a firmat Gutberlet.

 

Date de consum corecte la circa 80 la sută din aparate

Măsurarea aparatelor a fost realizată în patru laboratoare de verificare atent selectate. Au fost măsurate volumul frigorific și de congelare, timpul de creștere al temperaturii (autonomie), temperatura de răcire, capacitatea de congelare și, în mod special, consumul energetic  și clasa de eficiență energetică a aparatelor. În ceea ce privește acest criteriu central, măsurătorile au indicat că aproximativ 84 la sută din aparate au fost etichetate energetic corect. Circa 13 la sută dintre aparate au fost clasificate într-o clasă energetică superioară și circa 3 la sută chiar cu două sau mai multe clase de consum superioare. La toate cele cinci criterii, măsurătorile au indicat o cotă de eroare de 53 la sută. Numeroase abateri înregistrate au fost legate de date incorecte referitoare la volumul frigorific și de congelare, de temperatura de răcire sau de puterea de congelare. Pentru 13 aparate nu s-au încheiat încă măsurătorile.

 

BSH dorește continuarea programului ATLETE

„Practica politică trebuie să-și îndeplinească funcția sa de monitorizare pentru a proteja interesele clienților și a asigura o concurență loială. Noi, ca reprezentați din domeniul industrial, suntem deschiși discuțiilor“ a declarat Gutberlet. Compania BSH, cu mărcile sale Bosch și Siemens, mărcile speciale, ca de exemplu Gaggenau, Neff și Constructa, dar și cu mărcile locale, precum Balay, va susține, în continuare, o monitorizare funcțională a pieței. Încă din decembrie 2010, BSH a adaptat voluntar noua etichetare energetică pentru electrocasnicele sale. Începând cu decembrie 2011, acest fapt este obligatoriu pentru toți producătorii care comercializează electrocasnice în UE.

„Susținem continuarea programului ATLETE, în special prin lansarea noilor clase energetice de vârf, de la A+ până la A+++. Noi, prin domeniul de activitate, putem contribui efectiv la reducerea consumului energetic european, numai în cazul în care clienții au încredere în eticheta energetică, iar la achiziție, se decid asupra aparatelor eficiente energetic“, a spus Gutberlet. BSH promovează extinderea electrocasnicelor cu un consum redus într-un portofoliu propriu de super-eficiență. În anul 2010, fiecare al patrulea aparat comercializat în Europa de către BSH a fost super-eficient energetic.

Informații suplimentare

Pentru mai multe informații despre proiectul ATLETE, producătorii și modelele supuse testării, cât și rezultatele măsurătorilor, puteți accesa site-ul  www.atlete.eu.

În 2011, Grupul Bosch aniversează 125 de ani – și de peste 75 de ani, numele Bosch a fost un punct de referință în domeniul electrocasnicelor, fiind recunoscut pentru dezvoltare, calitate tehnică și fiabilitate. Fondatorul companiei, Robert Bosch, care ar fi împlinit 150 de ani în 2011, a fost devotat principiului de bază care se aplică și astăzi, de a produce: „Tehnică pentru o viață”. Această tradiție a fost și rămâne un angajament și o motivație pentru companie până în zilele noastre. Ca lider pe piața de electrocasnice  din Europa, Bosch produce aparate frigorifice, mașini de spălat rufe și uscătoare, mașini de spălat vase, mașini de gătit și produse de larg consum, pentru gospodăriile din întreaga lume. Timp de generații, aceste produse au făcut viața de zi cu zi a oamenilor mai ușoară și a îmbunătățit calitatea acesteia. Stăruința pentru calitate și perfecțiune este reflectată nu numai în funcționalitatea dovedită a produselor și tehnologia avansată, dar și în designul acestora, care a fost în mod repetat premiat. Încă de la început, respectul față de oameni și natură a fost unul din principiile călăuzitoare ale companiei, ce se reflectă prin produse și procese durabile și eficiente energetic. Pentru mai multe informații, accesați site-ul www.bosch-home.ro

 

 

Share