Soluții de top pentru conductori destinați aplicațiilor de tip lanț port cablu

http://www.lappkabel.ro

Soluții de top pentru conductori destinați aplicațiilor de tip lanț port cablu

Ing. Dan Ciortea, Lapp Kabel Romania

Aplicațiile de tip lanț port cablu au deseori limitări de gabarit datorită condițiilor impuse de mecanica utilajelor. Una dintre problemele majore apare atunci când raza maximă de curbură a lanțului port cablu este mai mică decât raza de curbură acceptată de cablurile necesare aplicației.

Lapp Group, lider în domeniul cablurilor superflexibile, vine cu două noi familii de conductori destinați acestor tipuri de aplicații: Olflex Chain 90 P și Olflex Chain 90 CP.

De ce sunt deosebite aceste familii de conductori?

În primul rând pentru că sunt destinate aplicațiilor în care parametrii dinamici ai mișcărilor sunt de valori mari. Aplicațiile automatizate de genul centrelor de prelucrare sau al mașinilor unelte ce funcționează în două sau mai multe axe necesită, datorită productivității ridicate impuse din faza de proiectare, mișcări cu viteză și accelerație mare. În același timp, distanța de deplasare poate fi peste 10 m iar acest fapt impune folosirea unor cabluri și conductori special proiectați. Aceste cerințe se încadrează în gama Extended Line, creată de Lapp Group pentru cele mai înalte cerințe posibile.

Conductorii superflexibili Olflex Chain 90 P și Olflex Chain 90 CP acoperă o gamă foarte mare de secțiuni, de la 1,5 la 300 mm2. Conductorii sunt făcuți din lițe de cupru extrafine, răsucite cu pas scurt pentru a permite mișcări de îndoire-dezdoire fără distrugerea lițelor, conform clasei 6 de flexibilitate după standardul IEC 60228.

Izolația conductorului este realizată dintr-un amestec de elastomeri termoplastici (TPE) și poate avea culoarea neagră sau verde/galben. Pentru obținerea performanțelor de mișcare, peste izolația conductorului este aplicată o bandă textilă nețesută, care permite mișcări relative între izolația conductorului și mantaua exterioară.

În cazul conductorului ecranat Olflex Chain 90 CP, peste banda textilă este aplicat ecranul împletit realizat din lițe de cupru stanat.

Mantaua exterioară este realizată din amestecuri pe bază de poliuretan (TMPU) și este de culoare neagră. Datorită acestui tip de izolație exterioară cele două familii posedă o rezistență înaltă la substanțe chimice de tipul soluțiilor bazice, acide, uleiuri și substanțe grase, radiație UV, ozon sau factori climatici. Gama de aplicații se extinde astfel și în exterior, într-o plajă largă de temperaturi, de la -30 la +80 ˚C.

Mantaua de poliuretan are o rezistență mecanică foarte mare, nu se zgârie și nici nu se spintecă ușor, chiar și atunci când conductorul intră în contact cu muchii ascuțite. Aceste caracteristici recomandă utilizarea acestori conductori în mediile industriale dure, unde pot apărea particule metalice în urma operațiilor de strunjire, frezare sau rectificare.

Atât izolația de conductor cât și mantaua exterioară sunt realizate din materiale fără halogeni și au o mare întârziere la propagarea focului, fiind testate atât după standardele europene cât și după cele americane și canadiene (IEC 60332-1-2 resp. VDE 0482-332-1-2 IEC 60332-3-24 resp. VDE 0482-332-3-24 IEC 60332-3-25 resp. VDE 0482-332-3-25 UL: Vertical flame test VW-1 cRU: FT1 ).

Calitatea deosebit de bună a materialelor de izolație utilizate a permis minimizarea diametrelor exterioare în raport cu alți conductori cu secțiuni similare.

Nivelul de tensiune pentru ambele familii de conductori superflexibili este de 0,6/1 kV și permite utilizarea acestora în circuitele de forță. Tensiunea de test este de 4000 V.

Conductorii sunt proiectați pentru 10 milioane de cicluri de mișcare repetitivă și permit și eforturi de torsiune de 150˚/m, specifice aplicațiilor gen turbină eoliană.

Familiile Olflex Chain 90 permit mișcări pe lungimea de 100 m, spre deosebire de cablurile din seria Core Line care limitează lungimea maximă la 10 m.

Ambele familii de conductori pot fi folosite în aplicațiile care utilizează tamburi recuperatori, cu condiția ca efortul mecanic să fie limitat la 15 N/mm2 de secțiune de cupru (se consideră doar secțiunea conductorului, nu se ia în calcul secțiunea ecranului .

Varianta ecranată Olflex Chain 90 CP poate substitui cablurile ecranate multiconductor în toate aplicațiile care necesită un comportament EMC adecvat și în care raza minimă de curbură este element limitativ. Mai mult, utilizând conductorii Olflex Chain 90 CP se pot realiza conexiunile dintre motoare și convertizoarele de frecvență chiar și acolo unde, datorită puterii mari, este necesară o secțiune a conductorului care excede gama secțiunilor în care sunt realizate cablurile superflexibile destinate aplicațiilor de tip lanț port cablu.

Ambele familii Olflex Chain 90 P și Olflex Chain 90 CP au agremente atât pentru spațiul european cât și pentru SUA și Canada.

Aplicațiile în care pot fi utilizate cele două familii de conductori nu trebuie să se limiteze doar la aspectele legate de mișcare. Comportamentul excelent la substanțe chimice, UV, ozon sau condiții climatice pot fi alte criterii care să le recomande pentru utilizarea acolo unde aceste aspecte sunt prioritare. De exemplu, deoarece în montaj fix permit îndoirea cu o rază minimă de doar 3 x diametrul exterior, acești conductori pot fi utilizați la cablarea mașinilor unelte la care traseul cablurilor este restricționat datorită formei utilajului.

Specialiștii Lapp Kabel România vă stau alături pentru găsirea celor mai bune soluții pentru problemele dumneavoastră.

Share